Για ναυάγιο του ΄43 πήγαν, θησαυρό του 3ου αιώνα π.Χ βρήκαν


Για ναυάγιο του 20ού αιώνα πήγαιναν οι αρχαιολόγοι ανοιχτά της Σάμου και με θησαυρό του 3ου αιώνα π.Χ. γύρισαν στα δίχτυα τους.

Όλα άρχισαν όταν την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έσπευσε στη Σάμο για να παρακολουθήσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον λιμένα Πυθαγορείου, αλλά κυρίως τη μεταφορά των υπολειμμάτων του ναυαγίου του «Ταγκαναρόκ», το οποίο βυθίστηκε το 1943 από τους Γερμανούς.

Οι ντόπιοι όμως τους αποκάλυψαν τα μυστικά της περιοχής. Και οι ερευνητές βούτηξαν βορειοανατολικά του νησιού, όπου εντόπισαν το φορτίο ενός ναυαγισμένου πλοίου, το οποίο περιείχε αμφορείς από την Κω του 3ου αι. π.Χ.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 25 μέχρι 40 μέτρα σε επικλινές σημείο του πυθμένα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση παρ΄ όλο που είναι εμφανές το πέρασμα των αρχαιοκαπήλων.

Η δεύτερη έκπληξη ήταν όταν εντοπίστηκαν ανατολικά του νησιού, σε πολύ μικρό βάθος, τμήματα αμφορέων και κεράμων από φορτίο αρχαίου ναυαγίου που δεν έχει χρονολογηθεί, ενώ σε δύο σημεία νοτίως της Σάμου εντοπίστηκαν μεμονωμένα όστρακα και τμήματα αμφορέων από τυχαίες απορρίψεις.

Όσο για το λιμάνι του Πυθαγορείου, «αποκαλύπτει» πληθώρα αγγείων που «μιλούν» για τη διαχρονική του παρουσία.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection