Ενα βήμα πριν το πρόστιμο για Καϊάφα

Η Ε.Ε. θεωρεί ότι η μελέτη του δρόμου Πύργου - Τσακώνας απέκρυψε περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Κόλαφο για τον τρόπο που σχεδιάστηκε η διέλευση του αυτοκινητοδρόμου Πύργου - Τσακώνας μέσα από τον βιότοπο του Καϊάφα αποτελεί η αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε χθες στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ήταν ανεπαρκής, καθώς παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα των συνεπειών. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υποδομών συναντήθηκαν χθες για να αναζητήσουν διέξοδο ώστε να μη φθάσει η υπόθεση στο Ευρωδικαστήριο, αλλά και τρόπους ώστε... να μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ», η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Πύργου - Τσακώνας για τη μετατροπή της σε αυτοκινητόδρομο συνεπάγεται το διπλασιασμό του οδοστρώματος (17 μέτρα πλάτος από 10 μ. σήμερα) και την υπόγεια διέλευσή του σε μήκος 300 μέτρων. Εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά του έργου, σε σχέση με τη σημασία του οικότοπου του Καϊάφα και της καταστροφής που υπέστη από τις πυρκαγιές του 2007, η Κομισιόν κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι απέκρυψε τις ακριβείς επιπτώσεις του έργου, προκειμένου να επιτύχει την έγκρισή του.

Πιο συγκεκριμένα, στην αιτιολογημένη γνώμη (σ.σ. τελευταίο στάδιο πριν από την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο) που απέστειλε η Κομισιόν, χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. «Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις επιπτώσεις του έργου (για παράδειγμα περιορίζεται στο πόσα πεύκα θα κοπούν, χωρίς να υπολογίζει τη συνέπεια που αυτό θα έχει στη λειτουργία του οικοσυστήματος, στην επιτάχυνση φαινομένων διάβρωσης κλπ.), δεν περιλαμβάνει γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες για το υπόγειο τμήμα του έργου, δεν αξιολογεί τις εναλλακτικές λύσεις, ενώ τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει είναι ανεπαρκή». Η Επιτροπή συμπεραίνει ότι η διέλευση του αυτοκινητόδρομου μέσα από την προστατευόμενη περιοχή του Καϊάφα θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, επομένως αντίκειται στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Μάλιστα κατακρίνει την επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην αναθεωρήσει το σχεδιασμό του έργου μετά τις πυρκαγιές του 2007 στην περιοχή.

Η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αγωνίζονται για την ανατροπή του σχεδιασμού του έργου. «Η απόφαση της Ε.Ε. αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος του Καϊάφα, ιδιαίτερα μετά την οικολογική καταστροφή το 2007», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Αγραπιδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως που προσέφυγε στην Κομισιόν για το θέμα. «Η Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την υπόθεση του Καϊάφα». Η δυσμενής αυτή εξέλιξη απασχόλησε την πρώτη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη με τον υπουργό Υποδομών κ. Δημ. Ρέππα και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη. Οι υπουργοί συζήτησαν όλες τις εναλλακτικές, τις οποίες θα θέσουν υπόψη της Κομισιόν. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ακύρωση του συγκεκριμένου τμήματος του έργου, ή η εναλλακτική χάραξη (ανατολική διαδρομή).

Eπεκτάσεις Αττικής Oδού

Προς ακύρωση φαίνεται ότι οδεύει πάντως ο διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, προκειμένου το έργο να επανασχεδιαστεί, σύμφωνα με τις νέες αρχές που θα τεθούν για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Τέλος, τα δύο υπουργεία απασχόλησε η απουσία αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στη βορειοανατολική Αττική, μια «βαλτωμένη» υπόθεση για την οποία έχουμε ήδη καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection