Αθήνα: Η πιο αφιλόξενη πόλη για ίδρυση επιχειρήσεων


Στην 34η και τελευταία θέση μεταξύ ισάριθμων ευρωπαϊκών πόλεων βρίσκεται η Αθήνα ως προς την καταλληλότητά της για τη δημιουργία επιχειρήσεων σήμερα. Τα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έρευνα «European Cities Monitor» της Cushman & Wakefield, η οποία εξετάζει πόσο «φιλικές» ως προς τη δημιουργία και τη λειτουργία επιχειρήσεων είναι οι υποδομές της κάθε πόλης.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα βρισκόταν και πέρυσι στην ίδια θέση, ενώ το 1990 - έτος κατά το οποίο άρχισε να πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα - βρισκόταν στην 22η θέση.

Οπως επισημαίνουν οι ερωτηθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα Κέρδος, βασικότερο κριτήριο για την επιλογή πόλης αποτελεί η εύκολη ή μη προσβασιμότητα πελατών και προσωπικού στις αγορές, η δυνατότητα εξεύρεσης ποιοτικού προσωπικού, η ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και των συγκοινωνιών, το κόστος του προσωπικού, το οικονομικό περιβάλλον (φόροι) που δημιουργεί η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, το κόστος ενοικίασης γραφείων και η διαθεσιμότητα, οι ομιλούμενες γλώσσες σε κάθε πόλη κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ένα από τα κριτήρια που τίθενται, η Αθήνα φιγουράρει σε κάποια από τις τελευταίες θέσεις.

Παραδείγματος χάρη, αποτελεί την 30ή - μεταξύ 34 - γνωστότερη επιχειρηματική πόλη, ενώ σε καλύτερη θέση βρίσκεται ως προς την τάση βελτίωσης της εικόνας της.

Εκεί που «χάνει κατά κράτος» είναι στην προσβασιμότητα στις αγορές, στην ποιότητα τηλεπικοινωνιών και εξειδικευμένου προσωπικού και συγκοινωνιών, ενώ βρίσκεται στην 11η θέση της κατάταξης, ως προς το κόστος του προσωπικού. Βρίσκεται επίσης στην 22η θέση ως προς τη σχέση «value for money» των γραφειακών χώρων και στην 31η, ως προς το οικονομικό - φορολογικό κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση της χώρας, ενώ σε ανάλογη θέση βρίσκεται και ως προς τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τέλος, σε καλύτερα επίπεδα, αν και κάτω του μέσου όρου, βρίσκεται η Αθήνα ως προς την προοπτική επέκτασης επιχειρήσεων κατά την προσεχή πενταετία.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Cushman & Wakefiel, οι τρεις ενδεδειγμένες πόλεις για άνοιγμα επιχειρήσεων είναι κατά σειρά το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φραγκφούρτη και ακολουθούν η Βαρκελόνη, οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, το Μόναχο, το Αμστερνταμ, το Βερολίνο και το Μιλάνο.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έρευνα για την ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και εκτιμάται ότι είναι από τις πόλεις που θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον για επέκταση επιχειρήσεων και κατά την προσεχή πενταετία, με τη Μόσχα, τη Βαρσοβία, το Βουκουρέστι και την Πράγα να πρωταγωνιστούν.


ΠΗΓΗ: Nooz.gr


No Internet Connection