Απεργία στον ΟΛΠ, ασφυξία στην αγορά


Συνεχίζουν και την Παρασκευή την απεργία οι λιμενεργάτες, στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αποφάσισαν και αποχή από την εργασία τους, το Σαββατοκύριακο, δοκιμάζοντας τα όρια του εμπορικού κόσμου.

Οι λιμενεργάτες διανύουν την ένατη ημέρα απεργίας με αποτέλεσμα να παραμένουν, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 220.000 τόνοι εμπορευμάτων και στα πλοία, περισσότερα από 12.000 κοντέϊνερ με εμπορεύματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, Παρις Ευαγγελίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί εμπορεύματα το Λάυριο, καθώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα της σύμβασης με την Cosco θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα προκειμένου να σταματήσουν τον αποκλεισμό του λιμανιού εμπορευμάτων.

“Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μέχρις ότου συζητηθεί το θέμα της σύμβασης ΟΛΠ - Cosco”, δήλωσε ο πρόεδρος των Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Γιώργος Νουχουτίδης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ.

Ο κ. Νουχουτίδης σημείωσε ότι προεκλογικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν τοποθετηθεί ως προς το θέμα της σύμβασης, κάνοντας λόγο για αναδιαπραγμάτευση, μη παραλείποντας να μνημονεύσει και δηλώσεις περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των λιμένων από άλλους εκπροσώπους της τότε μείζονος αντιπολίτευσης.

Οι έμποροι από την πλευρά τους επισημαίνουν πως η αγορά έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και απευθύνουν έκκληση να σταματήσουν την απεργία τους.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ακόμη και αν κάποιο πλοίο πάει σε άλλο ελληνικό λιμάνι για να ξεφορτώσει τα εμπορεύματα, το κόστος εσωτερικής μετακίνησης τους είναι υπέρογκο.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η απεργιακή κινητοποίηση των λιμενεργατών έρχεται στην πιο δύσκολη χρονική στιγμή για τον εμπορικό κόσμο, ενώ χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη την εμμονή των συνδικαλιστών στις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι απολύτως κατοχυρωμένοι με την συμφωνία εξαγοράς του ΣΕΜΠΟ.

«Δεν μπορεί σε μια διεθνή συμφωνία να ερχόμαστε και να ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση» τόνισε.

Το ΕΒΕΑ έχει ζητήσει συνάντηση τόσο με την συνδικαλιστική ηγεσία των λιμενεργατών, όσο και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος.

Οι έμποροι του Πειραιά με επιστολή τους στους αρμόδιους υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Δημήτρη Ρέππα ζητούν να αντιμετωπισθεί η ανεργία για να κινηθεί η αγορά.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο γενικός γραµµατέας Ένωσης Λιµενεργατών ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου ισχυρίστηκε ότι στόχος των λιμενεργατών με την απεργία είναι η προστασία της δημόσιας περιουσίας. O κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι η διακρατική συμφωνία με την Cosco είναι άκυρη, επειδή η Κομισιόν απαγορεύει τις διακρατικές συμφωνίες λόγω ανταγωνισμού.


ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ


No Internet Connection