Το ελληνικό οικονομικό θαύμα (;)


Κι όμως, όσοι περίμεναν ότι η ελληνική οικονομία θα πέρναγε σε ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 διαψεύσθηκαν παταγωδώς! Το νέο ελληνικό θαύμα ξεπήδησε μέσα από τους πίνακες των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που εμφανίζουν την οικονομία να βρίσκεται μεταξύ των ελάχιστων παγκοσμίως, που μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2009 βρέθηκαν σε θετικό έδαφος.

Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν έχουν την καλύτερη φήμη διεθνώς, επανειλημμένα μάλιστα έχουν αμφισβητηθεί και «διορθωθεί» από την Eurostat. Αυτή τη φορά, όμως, σήκωσαν αρκετά… φρύδια, κατά την αγγλοσαξονική έκφραση, σε όσους αναλυτές είχαν την υπομονή μέσα στον Αύγουστο να αξιολογήσουν προσεκτικότερα:

- Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το ελληνικό ΑΕΠ πέρασε σε αρνητικό έδαφος κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009, με οριακή μείωση κατά 0,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

- Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταβολή από τρίμηνο σε τρίμηνο ήταν θετική! Ενώ μεταξύ πρώτου τριμήνου του 2009 και τελευταίου τριμήνου του 2008 η ελληνική οικονομία είχε «βουτήξει» χαμηλότερα, σε ποσοστό -1,2%, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους φαίνεται να έχει κινηθεί ανοδικά, σε ποσοστό 0,32%.

- Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει ως τώρα οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2009, η Ελλάδα φαίνεται να κάνει πρωταθλητισμό ανάπτυξης στο δεύτερο και ιδιαίτερα δύσκολο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εμφανίζοντας θετική μεταβολή του ΑΕΠ σε σχέση με το πρώτο.

- Τα περίεργα δεν σταματούν εδώ: με το πολύ καλό δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2009 ανεβαίνει στα 93.276 εκατ. ευρώ και είναι οριακά μεγαλύτερο από το εθνικό προϊόν του πρώτου εξαμήνου του 2008 (93.236 εκατ. ευρώ)!

Δυστυχώς, από την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για αυτή την εντυπωσιακή επίδοση της εθνικής οικονομίας, αφού εδώ και αρκετό καιρό η ΕΣΥΕ έχει πάψει να εμφανίζει στις τριμηνιαίες ανακοινώσεις της τα στοιχεία για τους επί μέρους συντελεστές της οικονομικής δραστηριότητας (κατανάλωση, επενδύσεις, εισαγωγές, εξαγωγές).

Το μόνο που αναφέρει, με αφαιρετικό και λακωνικό τρόπο, είναι ότι «η σημαντική μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών συνετέλεσαν στην εμφάνιση αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης. Σημαντική μείωση σημειώθηκε και στις εισαγωγές η οποία επιβράδυνε την μείωση του ΑΕΠ». Έτσι, το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς για την καλή επίδοση του δεύτερου τριμήνου είναι ότι η οικονομία απέφυγε τα χειρότερα μόνο και μόνο επειδή ήταν τεράστια η μείωση των εισαγωγών, κάτι όμως που δεν θεωρείται ιδιαίτερα καλός οιωνός, αφού αντανακλά τη μειωμένη ζήτηση από τα νοικοκυριά και την κάμψη της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Πάντως, οι επιδόσεις της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο, όπως εμφανίζονται από την ΕΣΥΕ, δεν φαίνεται να συνάδουν με τα διαθέσιμα στοιχεία για τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, τη «βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής, τη συγκράτηση των λιανικών πωλήσεων ή την καθήλωση της πιστωτικής επέκτασης.

Επιπλέον, όμως, οι επιδόσεις της οικονομίας διαψεύδουν και ένα γενικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο στις ανεπτυγμένες οικονομίες η οικονομική μεγέθυνση συνήθως συσχετίζεται με την κατανάλωση ρεύματος: στους πρώτους επτά μήνες του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε σε πρωτοφανές ποσοστό, της τάξεως του 6%, εξαιτίας της (μικρής) μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, αλλά κυρίως εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης της βιομηχανίας (δίκτυο υψηλής τάσης), που ξεπέρασε το 20%.

Αυτή η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2009, όμως, φαίνεται ότι δεν βρήκε αντανάκλαση στην οικονομική δραστηριότητα, αφού το προϊόν της οικονομίας ήταν ελαφρώς αυξημένο το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Αναμφίβολα ο καθηγητής Κοντοπυράκης και οι συνεργάτες  στη Στατιστική Υπηρεσία θα έχουν πολλές επιστημονικές εξηγήσεις για τις απορίες που δημιουργούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι σοβαροί παρατηρητές των οικονομικών εξελίξεων δίνουν προς το παρόν μεγαλύτερη σημασία στις προβλέψεις της Eurostat και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που περιμένουν συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κατά 0,9% και κατά 1,7% αντίστοιχα.


ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10


No Internet Connection