banner psaremagr

Πάνω από τους μισούς Ελληνες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ίντερνετ

 

Πίσω παραμένει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στη χρήση του Ιντερνετ.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης για την "ψηφιακή ανταγωνιστικότητα" στην Ε.Ε., το ένα τρίτο του πληθυσμού (23%) είναι συχνοί χρήστες του ιντερνετ, ενώ 56% δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Οσον αφορά τον αριθμό των καθημερινών χρηστών Ίντερνετ το τελευταίο τρίμηνο, η Ελλάδα με ποσοστό 23% βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ (με τελευταία τη Ρουμανία) με το μέσο κοινοτικό όρο να αγγίζει το 43%.

Οσον αφορά το σύνολο της Ε.Ε. σε ποσοστό το 56% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν σήμερα το Ίντερνετ και το 80% εξ αυτών μέσω σύνδεσης υψηλής ταχύτητας (σε σύγκριση με το ένα τρίτο μόνο το 2004), δίνοντας στην Ευρώπη την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στη χρήση ευρυζωνικού Ίντερνετ, αναφέρει σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «ψηφιακή ανταγωνιστικότητα».

«Η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης έχει τεράστιο δυναμικό δημιουργίας υψηλών εσόδων σε όλους τους τομείς, αλλά για να μετατραπεί αυτό το πλεονέκτημα σε αειφόρο ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο εγκρίνοντας συντονισμένες πολιτικές που αίρουν τους υφιστάμενους φραγμούς στις νέες υπηρεσίες» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντιγκ, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, από τη σημερινή έκθεση προκύπτει ότι τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι οι πλέον ενεργοί χρήστες του Ίντερνετ: το 73% εξ αυτών χρησιμοποιούν τακτικά προηγμένες υπηρεσίες προκειμένου να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν επιγραμμικό περιεχόμενο, δηλαδή δύο φορές περισσότερο από τον μέσο κοινοτικό πληθυσμό (35%). Το 66% του συνόλου των Ευρωπαίων κάτω των 24 ετών χρησιμοποιεί το Ίντερνετ καθημερινά, σε σύγκριση με το 43% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επισημαίνονται τα εξής σημεία:

- Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στον τομέα του ευρωζωνικού Ίντερνετ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η κοινωνία της πληροφορίας στη χώρα εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με τις γενικές εξελίξεις που καταγράφονται στην ΕΕ (μόνο οι δείκτες του eBusiness βρίσκονται κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο ενώ για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει σοβαρό χάσμα μεταξύ της χώρας και των περισσότερων μελών της ΕΕ).

- Για να μικρύνει το χάσμα, "η Ελλάδα εφαρμόζει το φιλόδοξο Digital Strategy 2006-2013" του οποίου οι στόχοι περιγράφονται στην έκθεση.

- Ειδικότερα, σε σχέση με τις επιδόσεις της στο ευρυζωνικό Ίντερνετ, η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέντε χρόνια πριν χάρη στην εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και χρήση διαρθρωτικών πόρων για τη διεύρυνση της κάλυψης στην ελληνική επικράτεια. Ως αποτέλεσμα, η συνολική κάλυψη αυξήθηκε από 9% (το 2004) σε 88% το 2008 με την αντίστοιχη αύξηση στις αγροτικές περιοχές να αυξάνεται από 0% σε 55% την ίδια περίοδο.

- Για τη χρήση Ίντερνετ στην Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού (23%) είναι συχνοί χρήστες και 56% δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Ειδικότερα, στην ερώτηση που ερευνά τον αριθμό των καθημερινών χρηστών Ίντερνετ το τελευταίο τρίμηνο, η Ελλάδα με ποσοστό 23% βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ (με τελευταία τη Ρουμανία) με το μέσο κοινοτικό όρο να αγγίζει το 43%.

- Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης διαφόρων υπηρεσιών του διαδικτύου, ενώ δημοφιλείς για τους Έλληνες είναι δραστηριότητες όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η ανάγνωση των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων καθώς και η παρακολούθηση ταινιών και η φόρτωση μουσικών κομματιών.

- Η διάθεση κρατικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου για τους πολίτες και τις εταιρείες (eGovernment services) είναι κατώτερη του κοινοτικού μέσου όρου και ο τομέας αυτός δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

- Τέλος επισημαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (eCommerce).

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΡΔΟΣONLINE


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection