Ντομάτες - γίγας με λίπασμα από κότες

 

62χρονος καλλιεργεί στο χωράφι του ντομάτες που η καθεμία ζυγίζει 800 γραμμάρια. «Χορταίνει μια ολόκληρη οικογένεια», τονίζει.

 

Δεν εγκαταλείπει ποτέ τη μεσογειακή διατροφή. Καθημερινά το μενού του περιλαμβάνει ντομάτες τις οποίες καλλιεργεί μόνος του. Ντομάτες, όμως, που η καθεμία ζυγίζει 800 γραμμάρια.

Ο λόγος για τον 62χρονο ταξιτζή Νίκο Τσουνάπη από το Άργος, ο οποίος μιλώντας στο «Εθνος» τονίζει ότι αποφεύγει τα φυτοφάρμακα και τα «ξύλινα», όπως χαρακτηρίζει τα κηπευτικά που μας σερβίρουν.

Οπως έκανε πριν από 50 χρόνια ο πατέρας του, έτσι και ο ίδιος βάλθηκε να γεμίζει το ψυγείο του με τα δικά του κηπευτικά. Ο μανάβης της γειτονιάς του τον έχασε από πελάτη του. Τον... κέρδισε, όμως, το μποστάνι του στη Δαλαμανάρα, μια αγροτική περιοχή που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του. Ο Νίκος Τσουνάπης καλλιεργεί τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές ντομάτες της περιοχής!

Το μυστικό του είναι πρόθυμος να το αποκαλύψει, αφού δεν εμπορεύεται τις ντομάτες του, αλλά τις κρατάει για το σπίτι και για να... φιλεύει λίγους καλούς και τυχερούς φίλους: αντί για φυτοφάρμακα, όπως μας λέει, χρησιμοποιεί φουσκί από το κοτέτσι του και θειάφι.

«Οι κοκοράδες που έχω ζυγίζουν 5 έως 6 κιλά και αφήνουν μπόλικο φουσκί που φτάνει για τις ντομάτες», λέει περήφανος. Η κάθε ντομάτα που καλλιεργεί ζυγίζει 800 γραμμάρια και φτάνει για όλη την οικογένεια. Την συγκρίνει στο μέγεθος με ένα μικρό πεπόνι.

Εμπειρία
Ο 62χρονος ταξιτζής δεν δυσκολεύτηκε να καλλιεργήσει τα κηπευτικά: «Είχα την εμπειρία από μικρός. Οταν ήμουν 12 χρόνων, καλλιεργούσαμε με τον πατέρα μου ντομάτες και καρπούζια. Τότε δεν ξέραμε τίποτα από φυτοφάρμακα. Με τον ίδιο τρόπο καλλιεργώ και τώρα τα κηπευτικά μου στον ελεύθερο χρόνο μου».

Μόλις αφήνει το τιμόνι του ταξί, τρέχει στο χωράφι του για να περιποιηθεί τις ντομάτες. Με τον ίδιο τρόπο καλλιεργεί ακόμα αγγούρια και λίγα καρπούζια.

Πρόσφατα μάλιστα τον είχε επισκεφθεί η κόρη του, που σπουδάζει στην Ιαπωνία βιολόγος. Φυσικά, μόλις τελείωσε τις διακοπές της, επέστρεψε στις σπουδές της, με γεμάτα τα μπαγκάζια της από τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργεί ο πατέρας της στη Δαλαμανάρα.

«Βάζεις την ντομάτα από το μποστάνι στο στόμα σου και λιώνει. Ζάχαρη. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που τρώμε από τα θερμοκήπια. Τις δικές μου τις ντομάτες τις χαϊδεύεις», λέει ο ταξιτζής από το Αργος. Στο πλευρό του 62χρονου βρίσκεται και η γυναίκα του, που, όπως μας λέει η ίδια, αγαπάει το μποστάνι σαν να είναι παιδί της.

 

του Άκη Γκάτζιου

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣONLINE


No Internet Connection