Ανθεκτικό το δίκτυο φυσικού αερίου σε σεισμούς

Ανθεκτικό είναι στους σεισμούς το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά επιβάλλεται η σύνταξη σχεδίου δράσης και εκκένωσης πολυκατοικιών και επιχειρήσεων, σε περίπτωση διαρροής ή σεισμού.

Αυτό επισήμανε ο δρ.Πολιτικός Μηχανικός – Επιπυραγός, Δημήτρης Τσατσούλας, σε ημερίδα με θέμα «Επιπτώσεις από τη διαρροή φυσικού αερίου στο αστικό περιβάλλον. Προβλήματα – Πρόληψη», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Σύμφωνα με το Δ.Τσατσούλα, το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου εκτιμάται ότι είναι ανθεκτικό απέναντι στα χτυπήματα του Εγκέλαδου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη κατά τους μεγάλους σεισμούς στο Τόκιο, το Κόμπε και το Νορθμπριτζ, όπου το 30%-40% των αναφλέξεων οφειλόταν σε πολλαπλές διαρροές από το δίκτυο, λόγω της παλαιότητάς του. Όπως είπε, ενώ πχ, στον σεισμό του Τόκιο, οι πυρκαγιές εξαιτίας του αερίου εξαπλώθηκαν ταχύτατα λόγω των ξύλινων κατασκευών, στην Ελλάδα ο αστικός ιστός είναι κατασκευασμένος κυρίως από οπλισμένο σκυρόδεμα, με μεγάλες αντοχές στην πυρκαγιά.

Ο Δ.Τσατσούλας καλεί τους πολίτες να μην αμελούν τους ετήσιους ελέγχους των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από πιστοποιημένο συντηρητή και επισήμανε ότι οι συναρμόδιοι φορείς πρέπει να ετοιμάσουν ενημερωτικό δελτίο με κανόνες ασφαλείας για τους πολίτες, ενώ πρέπει να γίνεται υποχρεωτική εκπαίδευση για την αποφυγή θυμάτων.

 

Πηγή: enet.gr


No Internet Connection