banner psaremagr

Beach ledgering μέρος β΄

1_-_MOURMOURA_ENTHETO

Beach Ledgering

Η τεχνική της διακριτικότητας (Μέρος β΄)

Το beach ledgering είναι μια ντελικάτη τεχνική που προσπαθεί με τη χρήση όσο το δυνατόν πιο λεπτών και λιγότερο «κραυγαλέων» εξαρτημάτων να ξεγελάσει τα ψάρια παρουσιάζοντάς τους τα δολώματα με τη μέγιστη δυνατή φυσικότητα. Βασικό κεφάλαιο της τεχνικής αυτής είναι οι αρματωσιές που χρησιμοποιούνται καθώς και τα δολώματα που είναι κατάλληλα για να τις δολώσουν, αφού υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που υπαγορεύονται από τους κανόνες που καθορίζουν την εφαρμογή της.
του Άκη Τηνιακού

POIKILIA_DOLOMATON

Συνεχίζοντας λοιπόν τη γνωριμία μας με την τεχνική του beach ledgering θα παρουσιάσουμε τα δολώματα που χρησιμοποιούνται, τα επιδιωκόμενα θηράματα και τις αρματωσιές, ενώ θα αναφέρουμε και μερικά βασικά στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να την εφαρμόσουμε εύκολα και αποδοτικά.

 

1_-__MOURMOUSKOULIKO

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

 • Μουρμουροσκούληκο: Σκουλήκι με λεπτό σώμα και εκλεκτό έδεσμα για τη μουρμούρα από την οποία άλλωστε παίρνει και το όνομά του. Υπάρχει εισαγόμενο, με την ονομασία arenicola, ή ντόπιο που βγαίνει σε συγκεκριμένες παραλίες της χώρας μας. Ο χρόνος παραμονής του στο νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά, καθώς είναι πολύ ευαίσθητο και χαλάει η παρουσία του στα αγκίστρια μας. Δολώνεται σε πολύ λεπτά, ίσια αγκίστρια με μακρύ ή μετρίου μήκους στέλεχος που έχουν ένα ή δύο μικρά αρπάδια, σε νούμερα 8-12 με τη βοήθεια βελόνας.
 • 2_-_AMERIKANOS
 • Αμερικάνος: Απευθύνεται σε όλα τα είδη ψαριών που αναζητάμε, με κύριο προσόν το αίμα που περιέχει και την κίνησή του. Μας ενδιαφέρουν τα μέτρια και μικρά σε πάχος σκουλήκια, ενώ αν το μήκος τους είναι μεγάλο το κόβουμε σε κομμάτια των έξι περίπου εκατοστών. Τα αγκίστρια που προτιμάμε έχουν μέτριο ή μακρύ στέλεχος με ακίδες, σε νούμερα 6-8 και δολώνουμε με τη βοήθεια βελόνας.
3_MAVRO
 • Μαύρο θηκαρίσιο: Θεωρείται σκουλήκι που απευθύνεται στη μουρμούρα, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που με αυτό έχουμε βγάλει τσιπούρες και σαργούς. Ντόπιο σκουλήκι που πουλιέται μέσα στο θηκάρι του και πρέπει να το βγάλουμε με προσοχή από αυτό. Είναι πολύ εύθραυστο και θέλει προσοχή στη δόλωσή του, που πρέπει να γίνεται πάντα με τη χρήση βελόνας. Το κόβουμε σε κομμάτια των 4-6 εκατοστών και το περνάμε σε αγκίστρια ίσια με μέτριο στέλεχος, σε νούμερα 6-8.4_-_MOURIDO
 • Murons: Εισαγόμενο σκουλήκι, ανθεκτικό, με κίνηση, που προσελκύει μεγάλη ποικιλία ψαριών. Το κόβουμε σε κομμάτια των 4 εκατοστών και το περνάμε σε κοντόλαιμα αγκίστρια με ανοιχτή καμπύλη. Αν χρειαστεί το δολώνουμε με βελόνα, γιατί σπάει εύκολα, και χρησιμοποιούμε αγκίστρια νούμερο 6.
5a_-_AKROVATIS_1
 • Ακροβάτης: Θεωρείται δόλωμα που δεν απευθύνεται σε μεγάλη ποικιλία ψαριών πρώτης ποιότητας, αν και έχουν διαπιστωθεί μέρη που κάνει θραύση μόνο αυτό. Μπορεί να δολωθεί σε κομμάτι των 6 εκατοστών, με τα 2-3 εκατοστά να εξέχουν από το αγκίστρι. Εναλλακτικά μπορούν να δολωθούν πολλά μικρά κομμάτια, που εξέχει ένα μέρος τους από το αγκίστρι, δημιουργώντας τη «δολωσιά της μέδουσας». Ανάλογα με τον τρόπο δόλωσης χρησιμοποιούμε αγκίστρια σε νούμερα 6-10.
 • Καραβιδάκι: Πολύ αποτελεσματικό δόλωμα σε πολλές περιοχές της χώρας μας, που απευθύνεται σε μεγάλη ποικιλία ψαριών. Καλύτερα θεωρούνται αυτά με το κόκκινο χρώμα, με την προϋπόθεση ότι θα επιλέξουμε μόνο τα μικρά μεγέθη, που θα δολωθούν σωστά χωρίς να «μπουκώσουν» το αγκίστρι. Χρησιμοποιούμε αγκίστρια ίσια με μακρύ στέλεχος και ανοιχτή καμπύλη, σε νούμερο 6.6_-_MONODOLI
 • Μονοδόλι: Σκουλήκι που απευθύνεται στις μεγάλες μουρμούρες, στις τσιπούρες, στους σαργούς και στα λαυράκια. Επιλέγουμε τα μικρά μεγέθη για να δολωθούν σωστά στα αγκίστρια, πάντα με τη χρήση βελόνας. Προσέχουμε το αγκίστρι να έχει ανοιχτή καμπύλη με κρίκο και χρησιμοποιούμε νούμερα 4-6.
7_-__MANA
 • Μάνα: Σκουλήκι πολύ ανθεκτικό στα τσιμπήματα που προσελκύει αρκετά είδη ψαριών. Το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια των 2 x 3-4 εκατοστών και το περνάμε κεντητό στο αγκίστρι, προσέχοντας το αρπάδι να είναι ελεύθερο. Προτιμάμε κοντόλαιμα αγκίστρια, στραβά σε νούμερα 4-6.
 • 8a_-_SARDELA1
 • Σαρδέλα: Το δόλωμα - πασπαρτού που αφήνει όλες τις πόρτες ανοιχτές. Κόβεται σε φιλέτα μακρόστενα σε διάφορα μεγέθη και μπορούμε να του προσδώσουμε διάφορα σχήματα. Το περνάμε κεντητό στο αγκίστρι και το σταθεροποιούμε με ελαστικό νήμα. Χρησιμοποιούμε αγκίστρια μακρύλαιμα για το βυθό και κοντόλαιμα για τα μεσόνερα σε νούμερα 4-10.
9_-__BIGADINO
 • Bigattino: Δόλωμα πολύ αποτελεσματικό για όλα σχεδόν τα ψάρια, που λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα σωστό μαλάγρωμα. Ενδείκνυται η χρήση μολυβιών-μαλαγρωτών, ενώ περνάμε στο αγκίστρι 3-4 σκουλήκια από την «κολοβή» τους μεριά, τρυπώντας τα ελάχιστα. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα ψεκάζουμε με αμινοξέα. Τα αγκίστρια πρέπει να έχουν πολύ μικρό αρπάδι σε νούμερα 10-12.

 

 

 

ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

Τα πιο συνηθισμένα ψάρια που αναζητούμε με το beach ledgering είναι: μουρμούρες, τσιπούρες, λαυράκια, σαργοί, μελανούρια, κέφαλοι, δράκαινες, γλώσσες, κατσούλες και μπαρμπούνια. Κάποιες φορές όμως δε λείπουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις από λυθρίνια, φαγκρόπουλα, μυλοκόπια, σκαθάρια, σαφρίδια, μικρές λίτσες και ζαργάνες. Ας δούμε μερικά από αυτά, πώς ψαρεύονται και τις ιδιαιτερότητες που έχουν:

10__-_MOURMOURA

 • Μουρμούρα: Ψάρι κοπαδιάρικο που κατοικεί σε όλους τους βυθούς που αποτελούνται από άμμο. Τη συναντάμε ό λο το χρόνο στην παράκτια ζώνη, με τη διαφορά ότι από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου κυριαρχούν τα κοπάδια από μικρ ές και μέτριες μουρμούρες, ενώ τον υπόλοιπο καιρό τα κοπάδια αποτελούνται κυρίως από μεγάλα άτομα του είδους, σε μικρ ούς όμως αριθμούς. Την τροφή της κυριολεκτικά τη ρουφάει, γι' αυτό πολλές φορές τα αγκίστρια φτάνουν μέχρι το στομάχι της. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δολώματα που περιγράφηκαν, με πρώτο το μουρμουροσκούληκο, και μια μικρή εξαίρεση στη σαρδέλα που μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γαύρο. Όλες οι αρματωσιές του beach ledgering απευθύνονται στο συγκεκριμένο είδος, με παράμαλλα 0,14-0,20mm και αγκίστρια σε νούμερα 6-8 κυρίως ίσια.Η μουρμούρα επηρεάζεται άμεσα από πολλούς τρόπους  προσέλκυσης (μαλάγρωμα, κίνηση, φωτεινή έλξη).

11_-__TSIPOURA_SBHSIMO_BAD_BAS

 • Τσιπούρα: Όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία ονομάζεται λίγδα και σχηματίζει κοπάδια, ενώ όσο μεγαλώνει απομονώνεται. Εμείς θα ασχοληθούμε με τσιπούρες μέχρι ενός κιλού, γιατί πολύ δύσκολα βγαίνουν μεγαλύτερα ψάρια με τη συγκεκριμένη τεχνική. Προτιμάει μικτούς βυθούς και αποφασίζει να δοκιμάσει τα δολώματά μας ευκολότερα όταν η θάλασσα είναι ρυτιδιασμένη, μέχρι ελαφρώς κυματώδης σε μακρινές συνήθως αποστάσεις από την ακτή.

Για δολώματα χρησιμοποιούμε κυρίως μονοδόλι, αμερικάνο και μάνα, ενώ σε αυτές που έχουν δραπετεύσει από τις ιχθυοκαλλιέργειες μπορούμε να δολώσουμε και καραβιδάκι. Ψαρεύεται με ανοιχτά τα φρένα με όλες τις συρόμενες αρματωσιές. Χρησιμοποιούμε μακριά παράμαλλα σε διαμέτρους 0,20-0,23mm και ενδείκνυται η χρήση κυκλικών αγκιστριών σε νούμερα 6-4.

 

12__-_LAVRAKI_XEGYRISMA_AKH

 • Λαυράκι: Ο «λύκος» της θάλασσας είναι παμφάγος και προτιμάει να εκμεταλλεύεται τη θολούρα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί από διάφορες συνθήκες για να επιτεθεί. Για να έχουμε μεγαλύτερη τύχη στο ψάρεμά του επιλέγουμε σημεία όπου εκβάλλουν ρέματα ή ρυάκια, ή όταν επικρατεί κυματισμός -στα όρια εφαρμογής της τεχνικής του beach ledgering - ρίχνοντας την αρματωσιά μας κοντά στην ακτή.

Προσελκύεται από μαλάγρα που περιέχει σαρδέλα, αν και προτιμάει να επιτίθεται περιμετρικά από το σημείο όπου έχει διασκορπιστεί. Σαρδέλα, μονοδόλι, αμερικάνος και μάνα είναι μόνο μερικά από τα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ενώ μπορεί να ψαρευτεί και με bigattino.

Κατάλληλες είναι οι αρματωσιές με πολύ μακριά παράμαλλα για ήσυχη θάλασσα και pater noster με δύο ή τρία αγκίστρια για κυματιστή, ενώ για παράμαλλα επιλέγουμε διαμέτρους 0,16-0,23mm ανάλογα με τις συνθήκες, με αγκίστρια μακρύλαιμα ίσια σε νούμερα 4-8.13_-__sargos

 • Σαργός: Ψάρι που χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες για να ψαρευτεί με την τεχνική του beach legering, οι οιποίες όμως δεν είναι σπάνιες στη χώρα μας. Κλειστοί κόλποι με άμμο και φύκια που στις άκρες τους υπάρχουν βράχια, και αμμώδεις βυθοί με πλούσια τροφή όπου στα ανοιχτά υπάρχουν ποσειδωνίες είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πού θα τους αναζητήσουμε, μόνο όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας αν στοχεύουμε στα μεγάλα άτομα του είδους.

Ο σαργός είναι παμφάγος, γεγονός που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δολώματα που περιγράφηκαν, σε πλούσιες δολωσιές. Όλες οι αρματωσιές μπορούν να αποδώσουν χωρίς ιδιαίτερα μακριά παράμαλλα, καθώς όταν ο σαργός αποφασίζει να τραφεί δεν έχει... αναστολές. Στα παράμαλλα χρησιμοποιούμε διαμέτρους 0,20-0,23mm με αγκίστρια κοντόλαιμα στραβά ή μακρύλαιμα ίσια σε νούμερα από 6-8.MELANOURI

 • Μελανούρι: Το συναντάμε σε παραλίες που συνορεύουν με βαθιά νερά και σχηματίζει μεγάλα κοπάδια. Ψαρεύεται στα μεσόνερα με ελαφρώς κυματιστή θάλασσα και επηρεάζεται θετικά από τη μαλάγρα. Για δολώματα χρησιμοποιούμε όλα όσα έχουν κίνηση: ακροβάτη, αμερικάνο, murons, bigattino ή φιλέτο σαρδέλας. Η πιο κατάλληλη αρματωσιά είναι το σταθερό μονάγκιστρο με μακρύ παράμαλλο και προσάρτηση 2-3 float πριν το αγκίστρι. Το παράμαλλο έχει διάμετρο 0,14- 0,16mm και χρησιμοποιούμε αγκίστρια με μακρύ λαιμό σε νούμερα 8-10, εκτός της περίπτωσης που δολώσουμε bigattino.

 

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΒΥΘΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Είναι γνωστό πλέον ότι για να πραγματοποιήσουμε ένα ψάρεμα με την τεχνική του beach ledgering ο βυθός πρέπει να αποτελείται από άμμο.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες παράμετροι και κάποιοι συνδυασμοί που πρέπει να εξετάσουμε, που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα ποια είναι τα σημεία με τη συχνότερη και τη μεγαλύτερη παρουσία ψαριών, ώστε να ρίξουμε τα αγκίστρια μας εκεί που θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.ANOIGMA

1. Τύπος παραλίας: Θα ασχοληθούμε με δυο τύπους, τους κόλπους και τις ανοιχτές παραλίες.

α) Οι κόλποι προσφέρουν καταφύγιο στα ψάρια από άσχημες καιρικές συνθήκες και φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία ζωής. Η παραλία τους οριοθετείται στις άκρες της από βράχια, ενώ εμείς, για την αποφυγή σκαλωμάτων, θα προτιμήσουμε να σταθούμε στο κέντρο της για ψάρεμα. Αν το βάθος της είναι αρκετό οι βολές μας κατά τις νυχτερινές ώρες θα είναι κοντινές.

Τα ψάρια που μπορεί να φιλοξενεί ένας κόλπος και που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμάς, είναι: μουρμούρες, σαργοί, λαυράκια, τσιπούρες, σηκιοί, μελανούρια και κέφαλοι, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ανά εποχές λυθρίνια, φαγκρόπουλα, μυλοκόπια και σκαθάρια.

15__-_AN

β) Οι ανοιχτές παραλίες έχουν μεγάλο μήκος και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε αμέσως τα καλύτερα σημεία για να ψαρέψουμε. Αν δεν έχουμε προσωπική εκτίμηση για τη μορφολογία του βυθού, ούτε πληροφορίες για κάποια σημεία που συγκεντρώνουν μεγάλους πληθυσμούς ψαριών, μπορούμε να μαλαγρώσουμε ένα μέρος   συστηματικά ή να επιλέξουμε κάποιο ρυάκι ή ρέμα και να ψαρέψουμε κοντά του. Δεν έχει σημασία αν δεν κατεβάζουν νερό τη συγκεκριμένη εποχή, γιατί τα ψάρια έχουν συνηθίσει να περνάνε από αυτά τα σημεία για την αναζήτηση της τροφής τους. Αν το ρέμα κατεβάζει νερό που δημιουργεί θολούρα στη θάλασσα, στεκόμαστε σε σχετική απόσταση από αυτό. Οι βολές που θα κάνουμε πρέπει να είναι αναγνωριστικές στην αρχή, για να εντοπίσουμε τα σημεία που συγκεντρώνουν τα ψάρια και να εστιάσουμε στη συνέχεια την προσοχή μας εκεί.

DRAKENAΤα ψάρια που αναζητούμε σε ανοιχτές παραλίες είναι κατά κύριο λόγο οι μουρμούρες, που βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς, τα λαυράκια, οι τσιπούρες, οι δράκαινες, οι γλώσσες, οι κατσούλες, οι κέφαλοι και τα σαλάχια.

 

2. Σύσταση παραλίας - βυθού

Εδώ θα εξετάσουμε τι γίνεται μέσα και έξω από το νερό, για να εκτιμήσουμε σωστά τι μπορούν να μας επιφυλάσσουν για το ψάρεμά μας αλλά και για να κρίνουμε αν μπορεί να έχει εφαρμογή η συγκεκριμένη τεχνική.

α) Στην παραλία μάς ενδιαφέρει ο τύπος του εδάφους, που θα μας βοηθήσει με τη σειρά του να κα14_-__POTAMI1ταλάβουμε το βάθος των νερών. Ας δούμε όμως κάθε περίπτωση χωριστά:

 • Ψιλή άμμος: Είναι σαφής ένδειξη για ρηχό και αμμουδερό βυθό με μικρή ποικιλία ψαριών. Θεωρείται, όχι άδικα, το βασίλειο της μουρμούρας.
16_AMOS_VOTSALO
 • Χοντρή άμμος: Μπορεί να είναι και με συνδυασμό μικρού βότσαλου. Και στις δυο περιπτώσεις βρισκόμαστε σε έναν σχετικά βαθύ βυθό, με μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και κατ' επέκταση μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών. Αν εντοπίσουμε σημεία του βυθού με τριφυλλάκι ή μικρό αραιό φύκι, αξίζει να επιμείνουμε, αφού είναι μέρη που αγαπούν οι τσιπούρες.
FIKIA
 • Άμμος ανακατεμένη με φύκια: Πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η εικόνα, γιατί ο βυθός μπορεί να αποτελείται από μεγάλες εκτάσεις ποσειδωνίες. Επιβάλλεται, αν δεν έχουμε οπτική επαφή, να ξεκινήσουμε αναγνωριστικές βολές με ένα καλάμι, για να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να ψαρέψουμε χωρίς το φόβο σκαλωμάτων.
17__-_PLAKES
 • Άμμος που σκεπάζει πλάκες κοντά στο σκάσιμο του κύματος: Ο πιο ενδιαφέρων και απαιτητικός βυθός, που φέρνει όμως στα όρια χρήσης του το beach ledgering και κατ' επέκταση το δίλημμα επιλογής κάποιας άλλης τεχνικής. Προσελκύει τη μεγαλύτερη ποικιλία ζωής και παρέχει μεγάλες ποσότητες τροφής στα ψάρια. Με μακρινές βολές συνήθως δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα σκαλωμάτων, αλλά το μεγαλύτερο ψαρευτικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Μπορούμε να αναζητήσουμε σαργούς, τσιπούρες, λαυράκια, μουρμούρες και κέφαλους, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσουμε και άλλα είδη.

β) Για το βυθό η καλύτερη αναγνώριση γίνεται από κάποιο ψηλό σημείο, που θα μας βοηθήσει μέσω της οπτικής επαφής που θα έχουμε να διαχωρίσουμε τις χρωματικές εναλλαγές της θάλασσας και να αντιληφθούμε τι γίνεται μέσα σε αυτήν.18_-_VYTHOS____044

 • Ανοιχτό χρώμα της θάλασσας χωρίς χρωματικές εναλλαγές, σημαίνει ρηχό βυθό με απουσία σκαλωμάτων.
 • «Άσπρα-μαύρα», δηλώνουν μικτό βυθό με δυσκολία στο ψάρεμά του. Εδώ ενδείκνυται το ημερήσιο ψάρεμα με βολές ακριβείας στις περιοχές με άμμο, ενώ τις νυχτερινές ώρες μάλλον τις ξεχνάμε για τη συγκεκριμένη τεχνική. Πρόκειται για έναν τύπο βυθού με μεγάλη ποικιλία ζωής καθώς προσφέρει προστασία στα ψάρια.
 • Ανοιχτό χρώμα της θάλασσας που απότομα σκουραίνει υποδηλώνει παρουσία έντονης αποχής. Οι βολές μας δεν πρέπει να φτάνουν στα σημεία αυτά, διότι η λεπτή μάνα δε θα αντέξει στη συνεχή τριβή που δημιουργεί το σκαλοπάτι.

 

 

Αρματωσιές

Το beach ledgering στηρίζεται στη διακριτικότητα και στη χρησιμοποίηση λεπτών εργαλείων. Αυτός ο συνδυασμός υπερισχύει της επιφυλακτικότητας και της καχυποψίας των ψαριών σε συνθήκες με μεγάλη διαύγεια νερών.

Για το λόγο αυτό οι αρματωσιές μας πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένες ώστε να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και να αποδίδουν όταν οι άλλες τεχνικές αδυνατούν.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή της μάνας της αρματωσιάς για να αντέχει στο σοκ της βολής ή να είναι ίδιας αντοχής με το shock leader, όταν αυτό χρησιμοποιείται.

Σημείωση: Στα σχήματα οι τιμές που αναφέρονται (σε διαμέτρους παράμαλλων και μεγέθη αγκιστριών) αφορούν το ψάρεμα της μουρμούρας, με μολύβι βάρους 60 γραμμαρίων. Όλες βέβαια οι αρματωσιές επιδέχονται τροποποιήσεις, ανάλογα με τα ψάρια που αναζητάμε κάθε φορά και το βάρος του μολυβιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

SYROMENO_MONAGKISTRO

 

 

Συρόμενο μονάγκιστρο ή wishbone (για σκίτσο 1)

0,25mm

1,5m (0,18mm)

No 6

ή (για σύνδεση με εναλλακτική πρόταση - σε κύκλο)

 

 

 

 

 

 

SYROMENO_DIPLARI

 

 

Συρόμενο διπλάρι (για σκίτσο 2)

 

50cm

40cm (0,18mm)

No 8

0,25mm

salvanodi

1m (0,18mm)

No 6

 

 

 

 

PATER_NOSTER_2-3_agistria

 

 

 

Pater noster (με 2 ή 3 αγκίστρια) (για σκίτσο 3)

60cm

50cm (0,18mm)

No 8

2 m

0,25mm

20cm

1m (0,18mm)

No 6

 

 

 

STATHERO_MONAGKISTRO

 

Σταθερό μονάγκιστρο (για σκίτσο 4)

1,7m (0,16mm)

2m (0,25mm)

float

No 6

No 8

ή (για σύνδεση με εναλλακτική πρόταση - σε κύκλο)

 

 

 

 

 

 

 

Τρόπος αποφυγής μπερδεμάτων

Ένας τρόπος για να αποφεύγουμε σε μεγάλο βαθμό τα συχνά μπερδέματα του παράμαλλου, που έχουν ως αποτέλεσμα το βερίνιασμα και συνεπώς την αναγκαστική του αλλαγή, είναι ο εξής: Αφού δέσουμε το παράμαλλο στο σύνδεσμο και έχουμε αφήσει να περισσεύουν 20 εκατοστά ελεύθερης πετονιάς, αρχίζουμε να τα πλέκουμε δημιουργώντας ένα είδος διπλαρώματος. Αυτό το κάνουμε για 10-15 εκατοστά και το ακινητοποιούμε με ένα οχταράκι.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα άκαμπτο κομμάτι που στέκεται κάθετα στην αρματωσιά και προσδίδει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο παράμαλλο. Μπορούμε να προσθέσουμε στο σύνδεσμο ένα κομμάτι τεσσάρων εκατοστών από σωληνάκι σιλικόνης, για μεγαλύτερη ακαμψία στα πρώτα εκατοστά που είναι και τα πιο καθοριστικά.

 • Αν η αρματωσιά μας είναι συρόμενη, τοποθετούμε ανάμεσα στο στριφτάρι του παράμαλλου και το μολύβι ή το σύνδεσμό του εφτά χάντρες (4 σκληρές & 3 μαλακές), με διάμετρο 0,5 ή 0,8mm. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε 2 salvanodi με 3 χάντρες μαλακιές των 0,3 ή 0,5mm. TINIAKOS1

 

 

 

 

 

Για σκίτσο 1

10-15cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TINIAKOS_2

 

 

 

 

Για σκίτσο 2

μαλακές χάντρες

σκληρές χάντρες

 

 

 

 

Μικρά μυστικά

Οι παρακάτω συμβουλές καλό είναι να τηρούνται στην τεχνική του beach ledgering, ενώ μερικές από αυτές μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις σας.

 • Τα καλάμια τα στήνουμε με γωνία 60ο από το έδαφος όταν χρησιμοποιούμε οπτικούς ειδοποιητές στη μύτη του καλαμιού ή όταν χρησιμοποιούμε μπάρες προσαρμοσμένες στους τρίποδες. Στις 45ο τα τοποθετούμε όταν χρησιμοποιούμε μαϊμουδάκια στην πετονιά (ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο δαχτυλίδι) ή βομβητές που προσαρμόζονται στο καλάμι, με ελεύθερα τα φρένα του μηχανισμού.
 • Τα φρένα δεν νοείται σε καμία περίπτωση να είναι κλειστά ή πολύ σφιγμένα. Τα έχουμε ελαφρώς σφιγμένα όταν χρησιμοποιούμε σταθερές αρματωσιές ή τελείως ελεύθερα όταν χρησιμοποιούμε συρόμενες, με την προϋπόθεση να έχουμε οπτική επαφή για να αντιδράσουμε άμεσα.
 • Χρησιμοποιούμε 2-4 καλάμια με δύο διαφορετικά casting weight για να καλύψουμε διαφορετικές αποστάσεις και φροντίζουμε οι αρματωσιές μας να έχουν απόσταση η μια από την άλλη. Έτσι, τουλάχιστον στην αρχή, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα σημεία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των ψαριών.
 • Φροντίζουμε πάντα η μάνα να έχει μεγαλύτερη αντοχή από τα παράμαλλα.
 • Τα παράμαλλα αλλάζονται αμέσως όταν διαπιστώσουμε βερίνιασμα ή γδάρσιμό τους, γιατί θα χάσουμε σε διακριτικότητα και σε αντοχή.
 • Τα δολώματα πρέπει να έχουν φυσική παρουσίαση όταν δολωθούν στο αγκίστρι και πρέπει να αποφεύγουμε να φαίνονται παραμορφωμένα ή με ξέφτια.
 • Μπορούμε να ενισχύσουμε το παράμαλλό μας στο αγκίστρι διπλαρώνοντάς το για πέντε εκατοστά (για ψάρια όπως η τσιπούρα), κατά τον ίδιο τρόπο που το δημιουργήσαμε στο σύνδεσμο. Αναγκαίο είναι αυτό το διπλάρωμα να το καλύψουμε με το δόλωμα, για να μην χάσουμε το πλεονέκτημα της διακριτικότητας των λεπτών παράμαλλων.
 • Όταν ψαρεύουμε μουρμούρες δεν ξεχνάμε να τραβάμε κατά διαστήματα το ειδικό μολύβι που χρησιμοποιούμε για να σκάβει την άμμο.
 • Δεν είναι ανάγκη να ψαρεύουμε μόνο στο βυθό. Μπορούμε να αναζητήσουμε ψάρια και στα μεσόνερα με τη χρήση float ή pop-up.
 • Η χρήση μαλαγρωτών επιβάλλεται για δολώματα όπως το bigattino. Χρήσιμοι είναι ακόμη και για συγκεντρωτικό μαλάγρωμα σε μακρινές αποστάσεις, ενισχύοντας τις πιθανότητες σύλληψης κάποιων αξιόλογων ψαριών.
 • Πριν το κάρφωμα έχουμε ρυθμίσει τα φρένα να είναι ελαφρώς σφιγμένα. Μπορούμε για ευκολότερη διείσδυση του αγκιστριού στο στόμα του ψαριού να κρατήσουμε τη μάνα μαζί με το καλάμι και στιγμιαία να καρφώσουμε, απελευθερώνοντας μετά την πετονιά.
 • Το καλάμι και ο μηχανισμός πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μετά από κάθε ψάρεμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσουμε στους οδηγούς του καλαμιού, στο line roler και στο χείλος της μπομπίνας του μηχανισμού, διότι μαζεύουν άλατα τα οποία είναι και η βασική αιτία φθοράς της πετονιάς.

 

litsa

 

Ολοκληρώνω την παρουσίαση της συναρπαστικής τεχνικής του beach ledgering με την ευχή να γίνετε και εσείς οπαδοί της, όπως έγινα και εγώ πριν αρκετά χρόνια. Προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις, σε ένα κλίμα συνεχούς εγρήγορσης, με μεγάλη συχνότητα τσιμπιών, ενώ το πιο σημαντικό της στοιχείο είναι η δυνατότητα που μας δίνει να χαιρόμαστε τη θάλασσα συχνότερα, σε συνθήκες όπου δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή άλλες τεχνικές.

Και βέβαια, και σε αυτήν την τεχνική είναι επιτακτική η ανάγκη να επιστρέφονται στη θάλασσα τα μικρά άτομα κάθε είδους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και για τα παιδιά μας τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτό το υπέροχο χόμπι που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε εμείς.


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection