Beach ledgering με μαλαγρωτές

Βeach ledgering με μαλαγρωτή

1_-_3Αποδίδοντας... στα δύσκολα!

Το beach ledgering, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερα άρθρα, (beach ledgering 1) και (beach ledgering 2), είναι μια τεχνική που βρίσκει εφαρμογή σε ήρεμη θάλασσα. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια είναι πολύ διστακτικά και πολύ καχύποπτα σε ό,τι φαίνεται ξένο σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε ψιλά εργαλεία για να κερδίσουμε σε διακριτικότητα και να καταφέρουμε να υπερκεράσουμε την επιφυλακτικότητά τους. Μια παραλλαγή του beach ledgering είναι αυτή με μαλαγρωτές, που αποτελεί και το αντικείμενο του συγκεκριμένου άρθρου. Πρόκειται για μια τεχνική που... συνεχίζει να αποδίδει όταν οι άλλες σταματούν.

Του Άκη Τηνιακού

Μια από τις πιο σπουδαίες διαδικασίες, στην οποία όμως συχνά δεν δίνουμε και την ανάλογη σημασία στο casting, είναι η προσέλκυση των ψαριών στο χώρο που ψαρεύουμε. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα φέρουμε κοντά μας είναι η χρήση μαλάγρας. Αυτή όταν πέσει στο νερό θα δημιουργήσει «ίχνη» οσμών που θα αντιληφθούν τα ψάρια και θα τα κινητοποιήσει προς την πηγή που τις εκπέμπει για να βρουν τροφή. Εκεί πρέπει να υπάρχουν τα δολωμένα αγκίστρια μας.

Τρία είναι τα σημεία κλειδιά για να έχει αποτελεσματικότητα η παραπάνω μέθοδος:

- Το πρώτο είναι η μαλάγρα που θα πέσει στο νερό να είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο για να έχουμε δημιουργήσει μόνο μια πηγή οσμών. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, θα αποπροσανατολίσουμε τα ψάρια που θα γυρνούν αριστερά και δεξιά, καταστρέφοντας έτσι το ψάρεμά μας.

- Το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε ρίξει την αρματωσιά μας πάνω ή κοντά στη μαλάγρα. Με αυτό τον τρόπο οι τσιμπιές θα είναι άμεσες και αλλεπάλληλες, καθώς τα δολώματά μας θα είναι η μοναδική τροφή που θα βρουν τα ψάρια. Στη διαφορετική περίπτωση που η αρματωσιά θα πέσει σε κάποιο άλλο σημείο θα έχουμε ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα του πιασίματος κάποιου ψαριού, αφού αυτά θα έχουν μετακινηθεί προς τη μαλαγρωμένη περιοχή.

- Το τρίτο σημείο που χρειάζεται προσοχή, αν έχουμε επιτύχει τα δυο προηγούμενα, είναι να καταφέρουμε να δώσουμε μεγάλη χρονική διάρκεια στην πηγή των οσμών. Αυτό θα πραγματοποιηθεί αν ενισχύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη μαλαγρωμένη περιοχή με καινούρια μαλάγρα. Έτσι ο χρόνος θα είναι σύμμαχός μας και όχι εχθρός, καθώς όσο περνάει η ώρα τόσο περισσότερα ψάρια θα συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι πώς θα καταφέρουμε να επιτύχουμε όλα μαζί τα παραπάνω: συγκεντρωτικό μαλάγρωμα με ανανέωση των οσμών και ρίξιμο της αρματωσιάς σταθερά κοντά στη μαλάγρα. Η λύση είναι μια και μοναδική: beach ledgering με μαλαγρωτές. Το γιατί θα το εξετάσουμε στη συνέχεια...

 

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Το ledgering με τη χρήση των μαλαγρωτών μάς δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε τα θηράματά μας κοντά στα αγκίστρια. Η αιτία είναι η αντικατάσταση των μολυβιών που χρησιμοποιούμε στο beach ledgering, με τους μαλαγρωτές, που κάνουν και τη διαφορά ανάμεσα στις δύο τεχνικές.

Αυτή η τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα πολύ ουσιαστική διαφορά πολλές φορές θα αντιστρέψει την έκβαση του ψαρέματος και θα μας κάνει να γυρίσουμε από την ψαρευτική μας απόδραση με ανέλπιστα θηράματα. Δύο περιπτώσεις που ακολουθούν στη συνέχεια, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.2a_-_9

  • Σε παραλία της Τζιας

Ψαρεύω με δύο φίλους, σε συνθήκες με μέτριο κυματισμό. Το αποτέλεσμα μετά από τρεις ώρες ψάρεμα ήταν μόνο δύο κακαρέλοι. Όταν ο καιρός έπεσε τελείως σταμάτησαν και αυτές οι ελάχιστες τσιμπιές που παίρναμε. Αποφασίζω να αντικαταστήσω, σε δύο καλάμια beach ledgering, τα μολύβια με μαλαγρωτές. Μετά από 5-6 φορές που ανανέωσα τη μαλάγρα στους μαλαγρωτές οι πρώτες τσιμπιές ήταν γεγονός. Μέσα στις επόμενες δύο ώρες μία ποικιλία ψαριών από μουρμούρες, τσιπούρες, κέφαλους και ένα καπόνι ήταν ο απολογισμός των συγκεκριμένων καλαμιών, όταν τα υπόλοιπα δέκα καλάμια της παρέας δεν είχαν καταφέρει να πιάσουν ούτε ένα ψάρι!

  • Σε παραλία της νότιας Εύβοιας

Βρισκόμασταν εκεί για τις ανάγκες βιντεοσκόπησης του περιοδικού. Η επιλογή μου για να ψαρέψω ήταν δύο καλάμια beach ledgering που είχα προσαρμόσει στις αρματωσιές τους δύο μαλαγρωτές αντί για μολύβια. Στην παραλία είχαν έρθει άλλες δύο παρέες από ψαράδες και είχαν στήσει τον εξοπλισμό τους σε όλο σχεδόν το μήκος της. Ξεκίνησα να μαλαγρώνω την περιοχή ρίχνοντας μερικές μπάλες μαλάγρας με τη βοήθεια της σφεντόνας. Η πρώτη ώρα πέρασε χωρίς κανένα ίχνος ψαριού, αλλά ο συνεχόμενος εμπλουτισμός της περιοχής με μαλάγρα, μέσω των μαλαγρωτών, κατάφερε να «φωνάξει» τα ψάρια στο μέρος μου. Το αποτέλεσμα του ψαρέματος δεν ήταν εντυπωσιακό -μόλις δέκα μουρμούρες-, αλλά συγκρινόμενο με την απουσία έστω και μιας τσιμπιάς από τους διπλανούς ψαράδες, σίγουρα υπερείχε.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

4_-_2Ξεκινώντας από τα καλάμια, θα πρότεινα για αρχή τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε καλαμιού με μέγιστο casting weight (action όπως αναγράφουν τα καλάμια) τα 130gr. Το προτείνω αυτό γιατί όλοι έχουν κάποιο καλάμι με αυτά τα χαρακτηριστικά και μπορούν να δοκιμάσουν στην πράξη την τεχνική, με μοναδικό επιπλέον αξεσουάρ που πρέπει να προμηθευτούν ένα μαλαγρωτή.

  • Για αυτούς που θα ασχοληθούν πιο συστηματικά με το beach ledgering με μαλαγρωτές, τα κλασικά καλάμια του beach ledgering θα είναι η επιλογή τους, χωρίζοντάς τα σε δύο βασικές κατηγορίες: η πρώτη μέχρι 60gr και η δεύτερη τα 100gr.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς μεγέθους 2500-4000, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή λειτουργία των φρένων και στην ικανότητα να μειώνουν τα βερινιάσματα της πετονιάς. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν έχουν μπροστινά ή πίσω φρένα, αλλά η ύπαρξη fighting drag σίγουρα θα βοηθήσει. Η γρήγορ5_-_5η ταχύτητα μαζέματος της πετονιάς και η ρηχή κωνική μπομπίνα μπορεί να είναι κάποια παραπάνω ατού που θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε.
  • Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε για μάνα του μηχανισμού δεν διαφέρουν από αυτές του κλασικού beach ledgering. Χαμηλή μνήμη, δύναμη στον κόμπο και μεταξένια αφή είναι οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν. Η διάμετρος και η αντοχή που θα έχουν εξαρτώνται από το βάρος που θα πετάξουμε και από τη χρησιμοποίηση ή μη shock leader. Έτσι, για ένα μαλαγρωτή με βάρος 70gr (μαζί με το περιεχόμενο) μπορούμε να επιλέξουμε πετονιά διαμέτρου 0,28-0,30mm, ή 0,23mm με τη χρησιμοποίηση shock leader. Εάν επιλέξουμε για μάνα την πετονιά με τη μικρή διάμετρο, θα κερδίσουμε μερικά μέτρα παραπάνω στις βολές μας.

Τα παράμαλλα θα είναι fluorocarbon, με συνηθισμένες διαμέτρους 0, 16-0, 20mm και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι 0,23mm.

  • Άλλα χρήσιμα αξεσουάρ που θα χρειαστούμε είναι: αγκίστρια λεπτά σε διάμετρο και μικρά (όπως αυτά που επιλέγουμε στο beach ledgering), τρίποδας του surf casting για να προστατεύσουμε τα καλάμια από τους κόκκους της άμμου και για να είναι σε κοντινή θέση το ένα από το άλλο ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε πιο εύκολα τις τσιμπιές, σφεντόνα για να προ-μαλαγρώσουμε την περιοχή, δοχείο για την παρασκευή της μαλάγρας, απαγκιστρωτής για να απελευθερώνουμε τα μικρά ψάρια και διάφορους τύπους μαλαγρωτών.

Μαλαγρωτές1_-_FOTO1

Οι μαλαγρωτές που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά είναι σε δυο μορφές: σταθεροί και συρόμενοι.

α) Οι σταθεροί υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό και η μία άκρη τους διαθέτει ένα καπάκι για να τοποθετούμε από εκεί τη μαλάγρα. Το κυρίως τμήμα έχει τρύπες, για να απελευθερώνονται μέσω αυτών οι οσμές. Ποικιλία θα βρούμε σε ό,τι αφορά και τον ερματισμό τους, που μπορεί να φτάσει και τα 60 γραμμάρια. Τους σταθερούς τους χρησιμοποιούμε με μαλάγρα ή με συνδυασμό μαλάγρας και bigattini. Τοποθετούνται σε σταθερές αρματωσιές τύπου pater noster στη θέση των μολυβιών ή τους μετατρέπουμε σε συρόμενους για μονάγκιστρο ή wishbone με τη βοήθεια κάποιων συνδέσμων.

2_-_FOTO2

β) Οι συρόμενοι έχουν δύο μορφές: Κλειστού δοχείου από πλαστικό που έχει στο κέντρο του ένα σωλήνα για να περνάει η πετονιά, και οι τρύπες που διαθέτουν είναι συνήθως μεταβαλλόμενες μέσω ενός ρυθμιστή. Αυτό χρησιμεύει για τη σταδιακή απελευθέρωση των bigattini όταν χρησιμοποιούνται για το γέμισμα του μαλαγρωτή, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούμε το ίδιο σκουλήκι και για δόλωμα. Στην αγορά βρίσκουμε περιορισμένη ποικιλία σε ό,τι αφορά το μήκος τους, ενώ ο ερματισμός τους φτάνει, το μέγιστο, τα 30 γραμμάρια.

Ο δεύτερος τύπος είναι σε μορφή ελατηρίου (με μεταλλικό έλασμα) με ένα σωλήνα στο κέντρο του για να περνάει η πετονιά. Και αυτόν το μαλαγρωτή τον βρίσκουμε είτε με ερματισμό είτε χωρίς, και τον χρησιμοποιούμε μόνο με μαλάγρα που την πλάθουμε πάνω στο έλασμα.Και οι δύο τύποι των συρόμενων μαλαγρωτών χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μονάγκιστρο ή wishbone.

 

ΔΟΛΩΜΑΤΑ - ΘΗΡΑΜΑΤΑ2b_-_4

Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι μαλακά για να δουλεύουν γρήγορα, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη τεχνική. Λέγοντας «γρήγορα» εννοούμε το βαθμό ευκολίας που δίνει η τροφή στα ψάρια για να την πάρουν στο στόμα τους με σκοπό να την καταπιούν. Έτσι, σκουλήκια όπως η τριχιά, ο ακροβάτης, το μαύρο θηκαρίσιο, ο αμερικάνος, το ιωδίου και τα bigattini είναι ιδανικά για να χρησιμοποιηθούν. Ακόμη, φιλέτο σαρδέλας, κομμάτι καθαρισμένης γαρίδας ή ψωμί μπορούν να είναι οι εναλλακτικές μας επιλογές. Αντίθετα, δολώματα όπως το φαραώ, το μονοδόλι και η μάνα, ενώ θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά, δεν μπορούν να βρουν εύκολα εφαρμογή στο beach ledgering με μαλαγρωτή. Ο λόγος είναι ο γρήγορος τρόπος ψαρέματος που εφαρμόζουμε στην τεχνική, που δεν δίνει πολύ χρόνο στο ψάρι να παίξει με το δόλωμα.

Με τη συγκεκριμένη τεχνική μπορούμε να στοχεύσουμε σε μία μεγάλη γκάμα θηραμάτων. Φυσικά, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει το είδος των ψαριών που «κρατάει» η κάθε περιοχή. Τα πιο συνηθισμένα που έχω δει στα αγκίστρια μου είναι: μουρμούρες, τσιπούρες, κέφαλους, δράκαινες, σπάρους, κακαρέλους και λαβράκια. Αρκετά συχνά μπορεί να έχουμε εκπλήξεις από φαγκρόπουλα, λυθρίνια, μελανούρια, σάλπες, μυτάκια κ.ά.

Τα μεγέθη των ψαριών που θα πιάνονται στην αρχή του ψαρέματος θα είναι μικρά, αφού αυτά θα προσελκυστούν πρώτα από τη μαλάγρα, αλλά όσο περνάει η ώρα τόσο θα μεγαλώνουν σε μέγεθος. Μην περιμένετε να πιάσετε το ψάρι τρόπαιο με αυτήν την τεχνική, αλλά πολλά και αξιόλογα θηράματα που θα σας έχουν κάνει να περάσετε ευχάριστα.

 

 

Η ΤΕΧΝΙΚΗANOIGMA

Το ledgering με μαλαγρωτές δεν είναι μια τεχνική που ανακαλύφθηκε τώρα. Στην ουσία πρόκειται για το κλασικό beach ledgering στο οποίο έχουμε αντικαταστήσει τα μολύβια με μαλαγρωτές, με σκοπό να το κάνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Το γιατί καταφεύγουμε σε καινούρια κόλπα ή εφευρίσκουμε νέες τεχνικές, οφείλεται, κατά την άποψή μου, στην όλο και μεγαλύτερη μείωση των πληθυσμών των ψαριών ή στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τους νέους κινδύνους που τα περιβάλλουν. Έτσι με αυτή τη μικρή αλλαγή στην αρματωσιά θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα ψάρια στο μέρος μας και να έχουμε περισσότερες τσιμπιές άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες για μια πιο καλή ψαριά.

Όπως κάθε τεχνική, εκτός από πλεονεκτήματα συγκεντρώνει και μειονεκτήματα, που όλα τους πρέπει να αξιολογηθούν σωστά.

Τα πλεονεκτήματα:

1.      To μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορούμε να έχουμε από τη συγκεκριμένη τεχνική είναι η δυνατότητα μαλαγρώματος πολύ κοντά στα αγκίστρια μας. Αν προσθέσουμε τη συγκέντρωση των θηραμάτων και τη δυνατότητα να έχουμε συνεχή ανανέωση του αρωματικού ίχνους στην περιοχή, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να ζητήσουμε κάτι πιο ουσιαστικό για να πιάσουμε ψάρια.

2.      Λόγω της προσέλκυσης των θηραμάτων στην περιοχή, οι τσιμπιές είναι δεδομένο ότι θα είναι αρκετά αυξημένες. Αυτό μας εξασφαλίζει μια ευχάριστη ψαρευτική απόδραση που θα μας κρατάει σε συνεχή εγρήγορση, μην αφήνοντας την ανία των «νεκρών» ψαρευτικά χρονικών στιγμών να μας ρίχνει τη διάθεση.

3.      Λόγω της χρησιμοποίησης ψιλών πετονιών και ελαφριών καλαμιών με υπερευαίσθητες κορυφές, έχουμε μια αθλητική τεχνική που θα μας χαρίσει έντονες συγκινήσεις όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αξιόλογα θηράματα.

 

Τα μειονεκτήματα:7_-_1

1.      Αδυναμία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε συνθήκες με μέτριο ή έντονο κυματισμό. Αυτό οφείλεται στο μικρό βάρος των μαλαγρωτών και στο σχήμα που έχουν, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν καμία συγκράτηση στο βυθό. Έτσι και αλλιώς, βέβαια, αυτές οι συνθήκες δεν ευνοούν τη χρησιμοποίηση μαλάγρας.

2.      Αναγκαστική επιλογή αμμώδους πυθμένα. Σε ένα βυθό με σκαλώματα θα χάναμε μεγάλο αριθμό μαλαγρωτών, καθώς το ογκώδες σχήμα τους δεν ενδείκνυται.

3.      Η ακρίβεια που πρέπει να έχουμε στις βολές μας είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτή θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του ψαρέματος. Μερικοί ψαράδες είναι σε θέση να εκτελούν βολές ακριβείας και δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Η πλειοψηφία όμως δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία, οπότε πρέπει να καταφύγει σε διάφορα τεχνάσματα. Στο αντίστοιχο ένθετο θα αναλύσουμε κάποιους τρόπους για πιο ακριβείς βολές.

4.      Οι ρίψεις που θα πραγματοποιούμε δεν θα είναι ποτέ πραγματικά μακρινές. Όσο λεπτές πετονιές και να χρησιμοποιήσουμε για μάνα, η αντίσταση του αέρα πάνω στον ογκώδη μαλαγρωτή θα μειώσει την απόσταση. Επειδή όμως μιλάμε για μια ψαρευτική τεχνική όπου το ζητούμενο είναι το πιάσιμο ψαριών, είναι αστείο να δώσουμε στο συγκεκριμένο μειονέκτημα ιδιαίτερη βαρύτητα.

5.      Ένα τελευταίο, και πιο σοβαρό θα έλεγα, είναι ο υπολογισμός του συνολικού βάρους μαλαγρωτή - μαλάγρας, διότι κινδυνεύουμε αν υπερβούμε το casting weight του καλαμιού να κάνουμε ζημιά στην κορυφή του καλαμιού. Με τον καιρό βέβαια μπορούμε να υπολογίζουμε το βάρος τους εμπειρικά και να μην χρειάζεται... να κουβαλάμε ζυγαριά. Π.χ. στους μεγάλους σταθερούς μαλαγρωτές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μπορούμε να τοποθετήσουμε περίπου 40 γραμμάρια μαλάγρας· αν σε αυτό προσθέσουμε και το βάρος με το οποίο είναι ερματισμένοι θα έχουμε το συνολικό βάρος του εξαρτήματος.

Κάποιοι θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν τον όγκο των μαλαγρωτών ως μειονέκτημα, με το σκεπτικό ότι μας κάνουν να χάνουμε σε διακριτικότητα. Στην πράξη όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς το περιεχόμενό τους φαίνεται ότι υπερκαλύπτει το συγκεκριμένο «μείον».

9_-_12Βολές ακριβείας

Όπως αναφέραμε και στο άρθρο η ακρίβεια που θα έχουν οι βολές μας θα διαμορφώσει στο μεγαλύτερο ποσοστό και την επιτυχία του ψαρέματος. Για να μπορούμε να ρίχνουμε με μεγαλύτερη ευστοχία στη μαλαγρωμένη περιοχή πρέπει να καταφύγουμε σε κάποια τεχνάσματα.

Η τεχνική του beach ledgering με μαλαγρωτές δεν στηρίζεται στο ψάξιμο των ψαριών σε διάφορες αποστάσεις. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ακτίνα δράσης θα είναι από 40 έως 80 μέτρα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε βολές που μας προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως η above ή η side, που θα μας διευκολύνουν στο έργο μας.

Ένα τέχνασμα που θα μας επιβεβαιώσει την ακρίβεια της ρίψης είναι να μαρκάρουμε την πετονιά της μάνας. Εκτελούμε μια σειρά από ρίψεις στην αρχή του ψαρέματος μέχρι να ευστοχήσουμε. Στήνουμε το καλάμι στη βάση και στα πρώτα εκατοστά της πετονιάς που βγαίνει από την μπομπίνα τα βάφουμε με μαρκαδόρο μαρκαρίσματος ή δημιουργούμε δυο - τρεις κόμπους στοπ από φωσφορίζουσα πετονιά. Έτσι, ειδικά τη νύχτα που δεν διακρίνουμε εύκολα την ακρίβεια της βολής, μπορούμε να παρακολουθούμε την μπομπίνα κατά το μάζεμα των μπόσικων για να σιγουρευτούμε.

Ένα ακόμη κόλπο, που κρύβει κάποιους κινδύνους, είναι αντί να μαρκάρουμε την πετονιά να την περάσουμε στο κλιπ που διαθέτει η μπομπίνα για να τη συγκρατεί. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα με σπάσιμο της μάνας κατά τη βολή είναι: να μην χρησιμοποιήσουμε λεπτή πετονιά με συνδυασμό shock leader και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παραβολικό καλάμι εκτελώντας μαλακές βολές.

 

8_-_7

Αρματωσιές

Οι αρματωσιές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο beach ledgering με μαλαγρωτές είναι σχεδόν όλες όσες χρησιμοποιούμε στο casting. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το μήκος των παράμαλλων, για να μην μπερδεύονται με το μαλαγρωτή. Δεν σημαίνει βέβαια ότι η χρήση μακριών παράμαλλων είναι απαγορευτική, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να τα απλώνουμε σωστά στο βυθό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν εκτελέσουμε τη βολή είναι να μπλοκάρουμε την πετονιά λίγο πριν ή όταν έρθει η αρματωσιά σε επαφή με το νερό και να μαζέψουμε λίγη περιστρέφοντας το χερούλι του μηχανισμού. Οι συρόμενες αρματωσιές στις οποίες η πετονιά περνάει εσωτερικά στο μαλαγρωτή είναι οι πιο απλές με σχεδόν μηδενικά μπερδέματα.

Οι δύο πιο κοινές αρματωσιές που βρίσκουν εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις είναι: η συρόμενη με μονάγκιστρο ή wishbone και το pater noster.

 

 

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

3_-_10Ας δούμε πώς θα εφαρμόσουμε το beach ledgering με μαλαγρωτές στο ψάρεμά μας και μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε.

Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε δύο καλάμια τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, για να μπορούμε να τα ελέγχουμε πιο εύκολα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλάμια με παρόμοιο casting weight και ίδιου βάρους μαλαγρωτές, για να μπορούμε πιο εύκολα να ρίχνουμε στην ίδια απόσταση. Ξεκινάμε το ψάρεμα με την παρασκευή της μαλάγρας στον τόπο που θα ψαρέψουμε. Φροντίζουμε να της δώσουμε τέτοια μορφή που θα διαλύεται γρήγορα και εύκολα. Συνήθως για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται να προσθέσουμε ελάχιστο νερό στα άλευρα του εμπορίου και να ανακατέψουμε καλά. Ακόμη θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει και ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε το μείγμα να αναδείξει όλο το άρωμά του. Αν διαθέτουμε την ειδική σήτα μαλάγρας και το περάσουμε από αυτή, θα επιτύχουμε ένα πιο αφράτο μείγμα, ι10_-_8δανικό για την περίπτωσή μας.

Με τη βοήθεια της σφεντόνας θα ρίξουμε στην περιοχή που σκοπεύουμε να ψαρέψουμε μια ποσότητα από 15-20 μπάλες μαλάγρας, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από του καρυδιού. Το μέρος που θα πέσει η μαλάγρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα τετραγωνικά, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια συγκεντρωμένη πηγή οσμών και ένα «χαλί» για να κάθονται οι μαλαγρωτές (βλέπε σχετικό σχήμα). Μπορούμε να αφήσουμε το μέρος να «ησυχάσει» για μισή ώρα και να λειτουργήσει ευεργετικά η μαλάγρα, συγκεντρώνοντας τα πρώτα ψάρια στην ψαρεύτρα μας. Τότε έρχεται η ώρα να γεμίσουμε τους μαλαγρωτές και να τους στείλουμε στο πεδίο που έχουμε δημιουργήσει. Όπως αναφέραμε, είναι σημαντικό οι ρίψεις να γίνονται με ακρίβεια για να μην πάει ο κόπος μας χαμένος και να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο αν κάποια βολή αστοχήσει να την επαναλάβουμε αμέσως. Αν αφήσουμε το μαλαγρωτή σε λάθος μέρος, εκτός του ότι θα έχουμε ελάχιστες έως καθόλου τσιμπιές, η μαλάγρα που θα απελευθερωθεί θα απομακρύνει τα ψάρια από την ψαρεύτρα μας. Ο μέγιστος χρόνος που θα αφήσουμε τις αρματωσιές να ψαρέψουν είναι δέκα λεπτά, ακόμη και αν δεν έχουμε δεχτεί κάποια τσιμπιά. Σε αυτό το διάστημα είναι σίγουρο ότι οι μαλαγρωτές θα έχουν αδειάσει (εφόσον έχουμε κατασκευάσει τη μαλάγρα σωστά), οπότε πρέπει να τους επαναφέρουμε για να τους ξαναγεμίσουμε. Αυτό το χρονικό διάστημα μη σας φαίνεται μικρό, διότι από ένα σημείο και μετά με το που ρίχνετε την αρματωσιά στο νερό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παίρνετε τσιμπιά!

11_-_11Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ψαράδες, για διάφορες τεχνικές του casting, και αφορά και τη συγκεκριμένη τεχνική, είναι ποιο τρόπο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να διακρίνουμε τις τσιμπιές. Η προσωπική μου επιλογή για το beach ledgering με μαλαγρωτές εξαρτάται από τον τύπο της αρματωσιάς με τον οποίο έχω επιλέξει να ψαρέψω. Έτσι, αν χρησιμοποιήσω συρόμενη αρματωσιά θα επιλέξω τη χρησιμοποίηση ενός οπτικού ειδοποιητή (μαϊμουδάκι), με όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος. Συρόμενη μπορεί να είναι μια αρματωσιά είτε με τη χρήση συρόμενου μαλαγρωτή, είτε με την τοποθέτηση ενός σταθερού μαλαγρωτή σε συρόμενο εξάρτημα (sissy). Εφόσον επιθυμούμε να πάρει το δόλωμα το ψάρι χωρίς να βρει αντίσταση, πρέπει να του εξασφαλίσουμε αυτή τη δυνατότητα αφήνοντας ένα μέρος ελεύθερης πετονιάς για να τραβήξει. Όταν επιλέξω μια σταθερή αρματωσιά για να ψαρέψω, προτιμώ την παρακολούθηση των κορυφών των καλαμιών. Στην προκειμένη περίπτωση μας βοηθάει επιπλέον η μεγάλη ευαισθησία που έχουν τα καλάμια του beach ledgering και μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες τσιμπιές. Η παρατεταμένη ταλάντευση της μύτης του καλαμιού μάς δείχνει ότι το ψάρι είναι πάνω και έχει αγκιστρωθεί μόνο του. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας! Αρκετές φορές τα ψάρια, ακόμη και του ίδιου είδους, λειτουργούν τελείως διαφορετικά από μέρα σε μέρα. Έτσι, σε μια περίπτωση μπορεί να αρπάξουν το δόλωμα και να προσπαθήσουν να το απομακρύνουν, ενώ σε κάποια άλλη να το πάρουν στο στόμα και να στηθούν ακίνητα για να το φάνε. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο ψαράς να αποκωδικοποιήσει τη συμπεριφορά τους και να αντιδράσει ανάλογα.

 

Η τεχνική του beach ledgering με μαλαγρωτές είναι πολύ δυναμική. Ακόμη και τα δυο καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές θα μας φανούν πολλά. Θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα που το ένα ψάρι θα διαδέχεται το άλλο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος ούτε για ένα λεπτό ανάπαυσης. Επειδή όμως το ψάρεμα είναι διασκέδαση και δεν το ασκούμε για βιοποριστικούς λόγους, είναι προτιμότερο όταν πιάσουμε μια λογική ποσότητα ψαριών να δείξουμε σύνεση και να το διακόψουμε. Ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία πρέπει να δείξουμε στα μικρά ψάρια που θα πιαστούν. Επιβάλλεται να τα απελευθερώσουμε άμεσα με τη βοήθεια του απαγκιστρωτή και να τα επιστρέψουμε στη θάλασσα. Και πιστέψτε με, αυτή η πράξη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την... ψευδαίσθηση μιας επιτυχημένης ψαριάς.


No Internet Connection