Beach ledgering μέρος α΄

1_-SKOYPIDIA

Beach Ledgering

Η τεχνική της διακριτικότητας (Μέρος α')

Τι είναι το beach ledgering; Είναι άραγε μια ακόμη τεχνική που εφευρέθηκε από τις εταιρείες ειδών αλιείας για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους ή είναι μια πρακτική τεχνική που καλείται να καλύψει ένα κομμάτι των ψαρευτικών μας αναγκών; Είναι μια ειδική τεχνική μόνο για τα νερά της Ιταλίας -όπου πρωτοεφαρμόστηκε και αναπτύχθηκε- ή θα μπορέσει να αποδώσει και στις συνθήκες του τόπου μας και δεν θα σπαταλήσουμε άδικα χρόνο και χρήμα, αν ασχοληθούμε μαζί της;

Του Άκη Τηνιακού

Το beach ledgering δημιουργήθηκε στην Ιταλία από πρωταθλητές ψαρέματος, όταν διαπίστωσαν την ανάγκη για μια ελαφριά τεχνική που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλες ποσότητες ψαριών στους αγώνες που συμμετείχαν. Είναι δηλαδή μια αγωνιστική τεχνική με μεγάλες απαιτήσεις που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε συνθήκες ήρεμης θάλασσας και λειτουργεί ακόμη και με μεγάλο συνωστισμό ψαράδων που, λόγω της φασαρίας, κάνει τα ψάρια πιο επιφυλακτικά.

Λέω «δημιουργήθηκε» και όχι «ανακαλύφθηκε» από τους Ιταλούς, διότι πρόκειται για ένα «παζλ» από κομμάτια άλλων τεχνικών, που η ένωσή τους δημιούργησε το beach ledgering. Πράγματι, οι ρίζες του προέρχονται από το «feeder», μια αγγλική τεχνική που εφαρμόζεται σε λίμνες και κανάλια, ενώ στην πορεία εξελίχθηκε παίρνοντας στοιχεία από το surf casting της Μεσογείου. Και λέω «της Μεσογείου» διότι και αυτό τροποποιήθηκε από τους Ιταλούς σε σχέση με την κλασική μορφή με την οποία εφαρμόζεται στις ωκεάνιες χώρες.

2_-MYTES_DSC01899-KATHETH4a_ENTHETO-IMG_0017

Από το feeder, το beach ledgering πήρε -στα πρώτα βήματά του- τους μαλαγρωτές, τις πρόσθετες μύτες των καλαμιών με διαφορετική ευαισθησία και τις λεπτές πετονιές, ενώ το surf casting «επέτρεψε» την προσαρμογή του στις θαλασσινές συνθήκες: πολλές αρματωσιές -που χρειάστηκαν όμως να αντικαταστήσουν τα χοντροκομμένα τους υλικά από πιο ψιλά- και δυνατότητα να καλυφθούν μακρινές αποστάσεις όταν αυτές απαιτούνταν.

Από το χθες στο σήμερα

Στα πρώτα του βήματα λοιπόν το beach ledgering ήταν ένα παρακλάδι του surf casting. Όσο περνούσαν όμως τα χρόνια και εξελισσόταν ως τεχνική δείχνοντας τις μεγάλες δυνατότητες και τις εφαρμογές που είχε, δημιουργήθηκε η ανάγκη να αυτονομηθεί καθώς αποκτούσε το δικό του φανατικό κοινό.

3_-KOKKINA_MATIA_SARGOS

Στη σημερινή εποχή έχει αλλάξει τόσο πολύ σε σχέση με την αρχική του μορφή, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την εικόνα που είχε στη γέννησή του. Οι διαφορετικές μύτες κορυφής

αντικαταστάθηκαν με μία ή δύο από fiberglass με μεγάλη ευαισθησία για λόγους πρακτικής, οι κορμοί των καλαμιών λέπτυναν και έγιναν πιο στιβαροί με την εξέλιξη του carbon και τα καλάμια έφτασαν -ή και ξεπέρασαν- σε μήκος ακόμη και αυτά του surf casting, για να μπορούν να καλυφθούν μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι μαλαγρωτές των γλυκών νερών αντικαταστάθηκαν με καινούργιους, προσαρμοσμένους στις θαλασσινές συνθήκες, οι πετονιές λέπτυναν ακόμη περισσότερο σε διάμετρο φθάνοντας ορισμένες φορές σε σημείο υπερβολής, διάφορα δολώματα εξειδικεύθηκαν για την συγκεκριμένη τεχνική και ένας... ωκεανός από διάφορα εξαρτήματα και αξεσουάρ δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του beach ledgering.


ANOIGMA_-2_-PSARIA_DSC03945

5_-_MALAGRA_IMG_0018

Μια «φιλική» τεχνική

Τι ήταν αυτό άραγε που συνέβαλε ώστε η συγκεκριμένη τεχνική να δημιουργήσει τη δική της σχολή και να αποκτήσει το δικό της κοινό στη γείτονα χώρα;

Κατ' αρχάς, όπως προανέφερα, άρχισε να εφαρμόζεται στους αγώνες, οπότε ήταν εύκολο να πλασαριστεί στο ευρύ κοινό ως μόδα. Κατά δεύτερο, και σημαντικότερο, ταίριαζε περισσότερο στις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα του έτους, καθώς μπόρεσε να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι τότε, στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να βρουν εφαρμογή άλλες τεχνικές.

Όποτε η θάλασσα ήταν ήρεμη, με απουσία αέρα και χωρίς έντονο κυματισμό, το surf casting δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ αντίθετα για το beach ledgering ήταν οι ιδανικές συνθήκες. Ήταν πιο φιλικό για τον αρχάριο και το μέσο ψαρά, γιατί δεν χρειάζονταν εξειδικευμένες γνώσεις ρίψης της αρματωσιάς για να καλυφθούν ικανοποιητικές αποστάσεις, καθώς τα μαλακά καλάμια αναλάμβαναν να βοηθήσουν στη δουλειά αυτή, ενώ το ψάρεμα εξελισσόταν σε παραλίες με αμμουδιά, που ήταν ένα εύκολο και άνετο πεδίο χωρίς μεγάλες απαιτήσεις...


Στα βραδινά ψαρέματα έτσι και αλλιώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ψάρια βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα λεπτά εργαλεία μπορούσαν να δώσουν πιο φυσική κίνηση στα δολώματα, νικώντας την καχυποψία των ψαριών. Αποτέλεσμα, τα ψάρια που πιάνονταν υπερτερούσαν σε ποικιλία και σε ποσότητα σε σχέση με άλλες παράκτιες τεχνικές, αν και υστερούσαν βέβαια τις πιο πολλές φορές σε μέγεθος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι λόγοι που ώθησαν τους Ιταλούς να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη τεχνική αφορούν και τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της χώρας μας. Εξάλλου έχουν τόσα κοινά στοιχεία οι θάλασσές μας, όπως βάθη, τύπους βυθών, θερμοκρασία νερού, βαθμό αλατότητας και είδη ψαριών, που δεν θα μπορούσε να μη μας ενδιαφέρει.

Έχει δώσει πολλές εξετάσεις και τις έχει περάσει όλες με επιτυχία τόσα χρόνια στη γείτονα χώρα, που προσωπικά πιστεύω ότι δεν νοείται Έλληνας ψαράς, που θέλει να βλέπει ένα μέρος των κόπων και των προσπαθειών του να ανταμείβεται, να μην ασχολείται και με την τεχνική του beach ledgering.

4a_-KALAMI_VERET_DSC01898

Beach ledgering: Κριτήρια εφαρμογής

 

Ενδείξεις

 

Αντενδείξεις

 

Ήρεμη θάλασσα έως ελαφρύς κυματισμός

 

Έντονος κυματισμός ή παρουσία ισχυρού αέρα

 

Μορφολογία βυθού χωρίς σκαλώματα, κυρίως αμμουδιές

 

Έντονα σκαλώματα από βράχια, πέτρες και ποσειδωνία

 

Μεγάλη ποικιλία και ποσότητα ψαριών

Μεγάλα θηράματα (ψάρια με βάρος πάνω από δύο κιλά δύσκολα βγαίνουν με αυτήν την τεχνική)

 

Ευκολία ρίψεως της αρματωσιάς, ακόμη και με ευαίσθητα δολώματα

 

Μακρινές αποστάσεις πάνω από 120 μέτρα

 

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

4b_-KALAMI_BAD_BASS_LEDGE

Τα καλάμια του beach ledgering

Έχουν σαν βασικό γνώρισμα τη μεγάλη ευαισθησία της μύτης τους, που είναι κατασκευασμένη από fiber glass ή από carbon. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τις κορυφές fiber glass παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες, με διαφορετική ευαισθησία.

Τα υπόλοιπα στελέχη πρέπει να είναι κατασκευασμένα από carbon υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας και να έχουν ελάχιστο βάρος. Τα πιο συνηθισμένα καλάμια αυτής της κατηγορίας είναι τα τηλεσκοπικά, αν και υπάρχουν κάποια δίσπαστα που προσφέρουν εξαιρετικές επ

4c_-kalami_ultra

ιδόσεις στις ρίψεις και στο πάλεμα με έναν αξιόλογο αντίπαλο. Το μήκος τους κυμαίνεται από 3,60-5,00 μέτρα και το casting weight, που προσδιορίζει το μέγεθος του μολυβιού που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι μέσα στα όρια των 20-100 γραμμαρίων.

Η απόσταση που θέλουμε να ρίξουμε τις αρματωσιές μας κατά κύριο λόγο και ο βαθμός ευαισθησίας της μύτης κατά δεύτερο, θα διαμορφώσουν την επιλογή του καλαμιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ένα κοντό καλάμι (3,60m) με μικρό action (20-50gr) χάνει σε απόσταση βολής λόγω της μικρότερης καμπύλης που δημιουργεί, κερδίζει όμως σε ευαισθησία και μπορεί να μας ειδοποιήσει για τα πιο ανεπαίσθητα τσιμπήματα. Αντίθετα ένα μακρύ καλάμι (4,50-5,00m) με μεγάλο action (100gr) κερδίζει μερικά μέτρα, παραχωρώντας όμως μέρος από την ευαισθησία της μύτης. Να θυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα καλάμια δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τεχνικές βολές για πολύ μακρινές αποστάσεις λόγω της λεπτεπίλεπτης κατασκευής τους.

Οι καιρικές συνθήκες είναι συγκεκριμένες οπότε δεν επηρεάζουν άμεσα την επιλογή του καλαμιού, εκτός από την περίπτωση που υπάρχει ελαφρύ ρεύμα και αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουμε μολύβια από 70-90gr οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πιο δυνατά καλάμια με casting weight 100 gr.

 

5a_-IMG_0003Κατάλληλοι μηχανισμοί

Ο μηχανισμός που θα συνδυαστεί με ένα καλάμι για beach ledgering πρέπει να είναι ελαφρύς για να δένουν σαν σύνολο μεταξύ τους και να είναι σταθερού τυμπάνου. Κατάλληλοι μηχανισμοί είναι αυτοί που μπορούν να χωρέσουν στη μπομπίνα τους 150-200 μέτρα πετονιάς με διάμετρο από 0,18 έως 0,25 mm. Σε μέγεθος 30, 40 ή 50 σε ορισμένες περιπτώσεις και με μέγιστο βάρος τα 500 γραμμάρια είναι ό,τι χρειαζόμαστε. Η σχέση περιστροφής δεν πρέπει να είναι αργή και μπορεί να κυμαίνεται από 4,6:1 έως 6,2:1.5b_-IMG_0004

Τα φρένα πρέπει να έχουν μικρομετρικές ρυθμίσεις και να λειτουργούν ομαλά για να μη φέρνουν σε οριακό σημείο τις λεπτές πετονιές, ενώ η θέση που είναι τοποθετημένα (μπροστά ή πίσω) δεν παίζει μεγάλο ρόλο στη συγκεκριμένη τεχνική.

Το line roler μάς ενδιαφέρει να είναι αρκετά μεγάλο και να μη δημιουργεί στρίψιμο στην ανάκτηση της πετονιάς, ενώ μια κωνική μπομπίνα με χωρητικότητα 0,25mm / 300m θα βοηθήσει στο εύκολο ξετύλιγμα της πετονιάς κατά τη ρίψη. Ρουλεμάν από τρία και πάνω είναι αρκετά, ενώ συστήματα όπως fighting drag, bait runner ή free spool μάς διευκολύνουν στο ψάρεμα.

 

12_-_145

ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Η ποικιλία των εξαρτημάτων που πλαισιώνουν το beach ledgering δεν έχει τελειωμό, καθώς πρόκειται για μια τεχνική πολύ απαιτητική από πλευράς τεχνογνωσίας.

Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ για να ξεκινήσει κάποιος το ψάρεμα εφαρμόζοντας αυτήν την τεχνική:

Βάσεις καλαμιών

Επειδή ο τόπος που πραγματοποιούμε το ψάρεμά μας αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από άμμο, για την προστασία των καλαμιών απαιτούνται βάσεις που δεν θα αφήσουν τα καλάμια να έρθουν σε επαφή με την άμμο και θα περιοριστεί έτσι ο κίνδυνος να εισχωρήσουν κόκκοι ανάμεσα στα στελέχη... Αυτές μπορεί να είναι μεγάλες μονές που θα καρφώσουμε στην άμμο του surf casting ή τρίποδες με «ποτηράκια».

Πετονιές

Οι πετονιές πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και να πληρούν κάποια στάνταρ στις προδιαγραφές τους, λόγω των μικρών διαμέτρων που χρησιμοποιούμε.6_-MANES_IMG_0007

  • Για μάνα θα τοποθετήσουμε στην μπομπίνα του μηχανισμού διαμέτρους από 0,18-0,25mm. Καλό είναι στην αρχή όσοι πρωτοξεκινήσουν να αρχίσουν με 0,25mm, ενώ οι πιο έμπειροι μπορούν να φθάσουν έως και 0,16mm σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι πετονιές αυτές θα έχουν αρκετά μεγάλη αντοχή, θα έχουν απουσία μνήμης για να μην βερινιάζουν, δεν θα απορροφούν νερό και θα έχουν προστασία από τι7_-PARAMALLA_IMG_0006ς υπεριώδεις ακτίνες.
  • Τα παράμαλλα θα είναι υποχρεωτικά από fluorocarbon σε διαμέτρους από 0,12-0,23mm, αναλόγως τα ψάρια που στοχεύουμε, προσέχοντας πάντα να έχουν μικρότερη αντοχή από τη μάνα. Ο λόγος που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό δεν είναι για το φόβο σκαλώματος που θα έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο της αρματωσιάς, καθώς στους βυθούς που ψαρεύουμε δεν έχουμε τέτοιους κινδύνους. Όμως ένα ψάρι που θα κόψει το παράμαλλο έχει μεγάλες πιθανότητες να ζήσει, ενώ αν μεταφέρει αρκετά μέτρα πετονιάς με το πρόσθετο βάρος του μολυβιού, είναι καταδικασμένο.
  • 8_-SHOCK_LEADER_IMG_0012Το shock leader είναι προτιμότερο να είναι από fluorocoated ή να έχει ουδέτερο χρώμα, για να μην πονηρεύει τα ψάρια. Το μήκος του θα κυμαίνεται από 8-15 μέτρα (για ένα καλάμι με μήκος 4 ή 4,2 μέτρα), με τον κανόνα να λέει ότι όσο πιο λεπτή είναι η μάνα τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του shock leader. Πρέπει τέλος να προσέχουμε την αντοχή του σε σχέση με τα μολύβια που χρησιμοποιούμε για να μην κινδυνεύσουν οι γύρω μας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο όταν χρησιμοποιούμε μικρά μολύβια.

 

Ο πίνακας που ακολουθεί αναφέρεται σε καλάμι με δράση κορυφής, ενώ όσο μαλακώνει το καλάμι τόσο οι αντοχές και οι διάμετροι των πετονιών μπορούν να ελαττωθούν κατά ένα ποσοστό.

Μολύβι (gr)  

Μάνα (mm)

Shock leader (mm/Kg)*

 

30

0,20

-           4,5

40

0,20

0,25/6,5

50

0,20/0,25 (χωρίς s.l.)

0,25/8,0

60

0,20

0,28/9,5

70

0,20-0,23

0,30/11,5

80

0,23

0,35/13,0

90

0,23-0,25

0,40/14,5

100

0,25

0,40/16,0

* Η διάμετρος του shock leader δίνεται ενδεικτικά. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αντοχή του.

Αγκίστρια9_-_ENTHETO_AGKISTRIA4

Τα αγκίστρια με λεπτό στέλεχος είναι αυτά που αποκλειστικά χρησιμοποιούμε στο beach ledgering. Ο λόγος είναι τα λεπτά και ευαίσθητα σκουλήκια που χρησιμοποιούμε για δόλωμα, που δεν πρέπει να χάσουν την ζωτικότητά τους, για να προσελκύουν πιο εύκολα τα ψάρια. Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το αγκίστρι για τη συγκεκριμένη τεχνική, τα υπόλοιπα στοιχεία (ίσιο, στραβό, μακρύλαιμο ή κοντόλαιμο και κυκλικό) έχουν να κάνουν με τα είδη των ψαριών που στοχεύουμε και θα τα αναλύσουμε στην ενότητα των αλιευμάτων. Τα νούμερα που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι από 4-12.

10_-MOLYBIA_FOSFOR_IMGΜολύβια

Εξειδικευμένα μολύβια για το beach ledgering δεν υπάρχουν, μπορούμε να διαλέξουμε μέσα από μια μεγάλη γκάμα της αγοράς. Δεν μας ενδιαφέρει η συγκράτηση καθώς ψαρεύουμε σε ήπιες συνθήκες, ενώ ο τύπος του βυθού αποτελείται τις πιο πολλές φορές αποκλειστικά από άμμο. Υπάρχουν όμως ειδικά μολύβια για ψάρια που αναζητάμε, όπως η μουρμούρα ή αρκετά ακόμη κοπαδιάρικα, που μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποια από την κατηγορία «προσέλκυσης». Όταν μας ενδιαφέρει η απόσταση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τορπίλες ή οβίδες, ενώ αν υπάρχουν σε μερικά σημεία συστάδες φυκιών απαιτούνται εκείνα με πτερύγια. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του βάρους του μολυβιού έτσι ώστε να μη φτάνει το μέγιστο casting weight του καλαμιού, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα σπασίματος.

Σύνδεσμοι11a_-SYNDESM_MOLYB_IMG11b_-SYNDESM_PARAM_IMG

Για την κατασκευή της αρματωσιάς και για τη σύνδεσή της με τη μάνα ή το shock leader θα χρειαστούμε μερικούς συνδέσμους, που έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε μέσα από μια πολύ μεγάλη ποικιλία της αγοράς. Αυτοί αφορούν τις ενώσεις του μολυβιού, των παράμαλλων και της αρματωσιάς. Πρέπει, σε γενικές γραμμές, να είναι διακριτικοί για να μην πονηρεύουν τα ψάρια, να είναι λειτουργικοί για να προσφέρουν άμεση αντικατάσταση ή να αποτρέπουν τα στριψίματα της πετονιάς, και να έχουν την ανάλογη αντοχή.


Απαραίτητα και προαιρετικά

Για τα απαραίτητα αξεσουάρ, αυτά που πρέπει πάντα να έχουμε μαζί μας, θα χρειαστούμε ένα κουτί σε ικανοποιητικό μέγεθος που μπορούμε να επιλέξουμε από εξειδικευμένο μαγαζί ειδών αλιείας ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια εργαλειοθήκη.1_-_BELONES_-IMG

  • Οι βελόνες δολωμάτων δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από κοντά μας, για να μην αλλοιώνεται η εικόνα των σκουληκιών στην προσπάθεια να τα περάσουμε στο αγκίστρι.
  • Χάντρες των 3,5 και 8 mm είναι απαραίτητες για τις αρματωσιές μας, σε μεγάλο αριθμό, με διάφανο χρώμα για την ημέρα και σκούρο για τη νύχτα.
  • Για να αντιλαμβανόμαστε τα τσιμπήματα, χρήσιμοι θα αποδειχτούν οι ειδοποιητές. Μπορεί να είναι τα κλασικά κουδουνάκια, οι βομβητές που προσαρμόζονται στα καλάμια με ανοιχτά τα φρένα του μηχανισμού, τα μαϊμουδάκια που πρέπει να έχουν ελάχιστο βάρος ή οι μπάρες που προσαρμόζονται σε τρίποδες.
  • Για να ξαγκιστρώσουμε τα ψάρια, όταν έχουν καταπιεί το αγκίστρι χωρίς να πληγώσουμε το λεπτό παράμαλλο, απαραίτητος είναι ο απαγκιστρωτής.
  • Ένα ή δυο ψαλιδάκια θα βοηθήσουν στη διευθέτηση των κόμπων και στο κόψιμο των δολωμάτων, φτάνει να είναι ανοξείδωτα.
  • Χημικά φωτάκια (sialium) για τον εντοπισμό των τσιμπιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Φακός κεφαλής με led για τα νυχτερινά ψαρέματα.3-__FLOAT_POP_UP_IMG
  • Απόχη για να μην αναγκαστούμε να σύρουμε στην άμμο κάποιο μεγάλο ψάρι, θέτοντας σε κίνδυνο το παράμαλλό μας.
  • Φελλουδάκια (float) που θα τα προσαρμόσουμε στα παράμαλλα για να αναζητήσουμε ψάρια στα μεσόνερα, όταν δ4b_-ENTHETO_IMG_0015εν έχουμε αποτέλεσμα στο βυθό.
  • Στόπερ και σωληνάκια σιλικόνης θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στην αρματωσιά μας.
  • Ελαστικό νήμα για να σταθεροποιούμε τα ευαίσθητα δολώματα.
  • Το ψυγείο, ειδικά το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο για τα δολώματα και για τη διατήρηση των αλιευμάτων.
  • Θήκη καλαμιών για την εύκολη μεταφορά και την προστασία τους.
  • Μαλαγρωτές για να προσελκύσουμε τα ψάρια με ακρίβεια κοντά στα αγκίστρια μας.
  • Μαλάγρα και σφεντόνα με δυνατά λάστιχα.

Στα προαιρετικά αξεσουάρ, που για πολλούς θεωρούνται απαραίτητα, θα βρούμε: Καρέκλα σπαστή - Οξυγονωτής δολωμάτων - Βάση στήριξης των αρματωσιών - Θήκες δολωμάτων ή servitore με βάση - Σάκος κατασκευής μαλάγρας κ.π.α..


No Internet Connection