Ερώτηση Atlantic Bonito

25/11/2008 11:53 #1 από MariosK
Atlantic Bonito δημιουργήθηκε από MariosK
Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό το ψάρι πάει στο ψάρεμα από σκάφος ή από ακτή αλλά επειδή νομίζω ότι πιάνετε πιο συχνά από σκάφος το έβαλα εδώ.

Η ερώτηση είναι: το Atlantic bonito είναι:
α) η παλαμίδα?
β) το τονάκι?
γ) είναι και τα δύο το ίδιο?
δ) καμία σχέση?

Σε κάποια site το βρήκα να το λένε παλαμίδα και σε άλλα τονάκι ...

Νομίζω το μπέρδεμα εν μεταξύ αυτών των δύο ειδών

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=115
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=107

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

25/11/2008 19:11 #2 από Μπάμπης Σπυριδακάκης(babikos)
Απαντήθηκε από Μπάμπης Σπυριδακάκης(babikos) στο θέμα Atlantic Bonito
Νομίζω πως φέρνει πιο πολύ σε παλαμίδα.

Μια αγάπη έχω στην καρδιά, μονάχα μια, την κιτρινόμαυρη θεά, άλλη καμία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

25/11/2008 19:37 #3 από MariosK
Απαντήθηκε από MariosK στο θέμα Atlantic Bonito
OK ευχαριστώ. Ακόμα μια ερώτηση. Η σάρκα της παλαμίδας τι χρώμα έχει?



Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/11/2008 02:00 #4 από Marousiotis
Απαντήθηκε από Marousiotis στο θέμα Atlantic Bonito
Ο πρώτος συνδεσμος λογικα αναφερεται σε παλαμιδα(sarda pelamis) η οποια ειναι με τις οριζοντιες ριγες στο πανω μερος του σωματος αλλα εχει
και διπλα μια φωτο με ενα αλλο ψαρι που εχει τις ριγες καθετες και ειναι πιο μακροστενο.
Τα μεγαλα ατομα του ειδους ονομαζονται και ρικια
Ο δευτερος συνδεσμος ειναι τονακι(κatsuwonus pelamis) με τις οριζοντιες ριγες στο κατω μερος του σωματος.
Ολα αυτα τα ψαρια,τονοειδη,παλαμιδες,ρικια εχουν σκουρο κοκκινο κρεας.
Αν σε ενδιαφερει μπορω να σου δωσω και μια ωραια συνταγη για να ψηνεις τετοια ψαρια ολοκληρα και να βγαινουνε λουκουμι.
Τα μικροτερα ατομα απο αυτα τα ειδη πιανονται και με συρτη ξηρας τα μεγαλυτερα μονο με βαρια συρτη και αλλες επαγγελματικες
μεθοδους.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/11/2008 02:20 #5 από Marousiotis
Απαντήθηκε από Marousiotis στο θέμα Atlantic Bonito
Γραφω και κατι συμπληρωματικο γιατι δεν ξερω αν μπορω να τροποποιησω το ηδη υπαρχον μηνυμα.
Ο ορος bonito αναφερεται μαλλον σε παλαμιδα γιατι οι τονοι ονομαζονται fins και αναλογα το ειδος τους
χωριζονται σε bluefins,yellowfins και ισως καποια αλλα ειδη που αγνοω..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/11/2008 03:14 #6 από ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Απαντήθηκε από ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ στο θέμα Atlantic Bonito
Η λέξη bonito χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια οικογένεια στην οποία ανήκουν όλα τα μικρά τονοειδή (συμπεριλαμβανομένων και των γόνων τόνων, πχ κιτρινόφτερων). Από εκεί και πέρα, atlantic bonito, pacific bonito,green bonito και striped bonito, ονομάζεται η παλαμίδα, ανάλογα με το μέρος του πλανήτη που βρισκόμαστε...

Από εκεί και πέρα, η παλαμίδα δεν έχει τόσο κόκκινο κρέας και γενικά πέφτει πιο ελαφριά στο στομάχι.  :yes: Γι`αυτό κάνει και τόσο καλό παστό (λακέρδα).  :pleasantry:

Πιάνεται εύκολα και από την ακτή (αρκεί να έχει πέσει κοντά κοπάδι) με buldo και τεχνητά, ακόμα και μεγάλες (5-10 κιλά)...







Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/11/2008 03:42 #7 από Marousiotis
Απαντήθηκε από Marousiotis στο θέμα Atlantic Bonito
Πηγαινοντας στο fishbase.org στο επιστημονικο ονομα,βαζοντας τον ορο sarda στο γενος και τον ορο pelamis στο ειδος προκυπτει
ενας αρκετα κατατοπιστικος πινακας σχετικα με τα bonito.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/11/2008 09:49 #8 από MariosK
Απαντήθηκε από MariosK στο θέμα Atlantic Bonito
Ευχαριστώ παιδιά, ήταν πολύ κατατοπιστικές οι απαντήσεις σας  :thank_you2. Τώρα αρχίζω συρτή με την βάρκα και ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τεχνικές για μερικά από τα ψάρια που ψαρεύω μπερδεύτηκα με τις αγγλικές και επιστημονικές ονομασίες.

Φίλε Μαρουσιώτη η συνταγή είναι ευπρόσδεκτη. Εγώ συνήθως τα κάνω στο φούρνο ή σουβλάκι  :blush:.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/11/2008 15:08 #9 από Marousiotis
Απαντήθηκε από Marousiotis στο θέμα Atlantic Bonito
Ειναι ενας μπελαλιδικος τροπος Φιλε Μαριε αλλα ψαραδες ειμαστε τους μπελαδες αγαπαμε..
Θα αναψεις μια φωτια ειτε σε ψησταρια η αν εισαι σε υπαιθρο ακομα καλυτερα και θα κανεις αρκετα καρβουνα.
Καθαριζεις το ψαρι και βαζεις αρκετο σκορδακι στη κοιλια του και αν θελεις αναλογα τα γουστα σου βαζεις και μερικες
φετες λεμονιου πανω του,το τυλιγεις αρχικα με λαδοκολα μετα με εφημεριδα και τελος με αλουμινοχαρτο αν δεν θελεις
μη βαζεις εφημεριδα.
Μετα βρισκεις 2 κεραμιδια βαζεις το ψαρι στο ενα και το καπακωνεις με το δευτερο και ολο αυτο το θαβεις μεσα στα καρβουνα
Τωρα αναλογως πως σου αρεσει ψημενο το αφηνεις για οση ωρα θελεις εγω το αφηνω αρκετα ειδικα με αυτα τα λιπαρα ψαρια
οπως οι παλαμιδες για να γινουνε λουκουμι..


Καλη ορεξη  :good:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/11/2008 15:47 #10 από MariosK
Απαντήθηκε από MariosK στο θέμα Atlantic Bonito
Ακούγετε πολύ καλό Θα το δοκιμάσω με το επόμενο ψάρι και θα σου πω εντυπώσεις. Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.691 δευτερόλεπτα