Ερώτηση Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου

08/11/2005 12:53 #31 από paschal_s
Απαντήθηκε από paschal_s στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
Τo clip που λέτε κάνει για πετονιές διαμέτρου άνω των 0.50-0.60 mm. Η λύση που μπορείτε να εφαρμόσετε (και είναι αρκετά καλή) είναι αντί να δένετε το παράμαλλο στο στριφτάρι να το περνάτε με θηλειά (σαν το εγγλέζικο ένα πράγμα) που είναι μακράν πιο δυνατή από όλους τους κόμπους. Για την προστασία της θηλειάς προτείνω την χρήση σιλικονούχου σωλήνα μηκρής διαμέτρου το οποίο θα το περνάτε στο παράμαλλο ΠΡΙΝ κάνετε την θηλειά. Αφού προσαρμόσετε το παράμαλλο στο στριφτάρι ανεβάζετε το σωλινάκι και το περνάτε στον κάτω κρίκο από το στριφτάρι. Προσοχή εδώ στο σωλινάκι το οποίο θα πρέπει να έχει τέτοια διάμετρο που να χωράει ίσα ίσα το κρικάκι μόνο για να μην εμποδίζει την λειτουργία του στριφταριού.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

08/11/2005 13:19 #32 από ALEX5
Απαντήθηκε από ALEX5 στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
Ρε Πασχάλη ..εμείς λέμε να αποφύγουμε τους κόμπους και τις θυλιές γιατί εξασθενή η δύνατοτητα έλξης της πετονιάς......Μου έχει τύχει μερικές φορές την ώρα που κάνω τον κόμπο-θυλιά και πάω να σφίξω να κόβετε η πετονιά πάνω στον κόμπο...αν δεν κοπεί στο σφίξιμο..αντέχει ..δεν είχα τέτοιου είδους δυσάρεστο...
Το άλλο δυσάρεστο που όμως είχα είναι με αυτην την διάμετρο πετονιάς Νο 18 3-4 φορές να βγάλω το παράμαλο χωρίς αγγίστρι , δαγκωμένω και κομμένο πιθανά απο τσιπουρα ........

Για το σωλινάκι ..ναι είναι μια καλύ λυση και αρχισα να την δουλευω ..

Φιλικά
Αλέξης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 08:18 #33 από paschal_s
Απαντήθηκε από paschal_s στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
Δεν κάνεις κάτι παραπάνω Αλέξη. Αυτό που λέω είναι ότι από το να δέσεις το παράμαλλο στο στριφτάρι με κόμπο είναι καλύτερα να το περάσεις με θηλειά η οποία έχει μακράν μεγαλύτερη αντοχή.
Σε αυτό το σημείο όμως θα ήθελα να τα πάρουμε πιο σιγά και πιο οργανωμένα τα πράγματα. Ας ξεκινήσουμε από το παράμαλλο. Το παράμαλλο αναλύεται χονδρικά σε 2 τουλάχιστον κρίκους. Ο ένας είναι το αγκίστρι και ο άλλος η μισίνα. Ανέφερα τουλάχιστον 2 διότι πάνω στο παράμαλλο μπορούμα να προσθέσουμε και άλλους κρίκους οι οποίοι είναι πχ χάντρες, float rings κλπ κλπ.
Ας αρχίσουμε από το αγκίστρι. Τρείς είναι οι παράγοντες που μπορούμε να μεταβάλλουμε εδώ.

1. Το μέγεθος
2. Το σχήμα και
3. Το χρώμα

Ας τα αναλύσουμε αυτά εδώ και μετά περνάμε στην μισίνα του παράμαλλου.
Όπως και πολλοί άλλοι φίλοι δεν χρησιμοποιώ ένα αγκίστρι για όλες τις δουλειές. Για καλοκαιρινό ψάρεμα και μάλιστα για ψάρεμα μουρμούρας, χρησιμοποιώ μαύρα (ψαρεύω 100% νυχτερινό) Gamakatsu ελαφρώς μακρυκότσανα (G-point αν θυμάμαι καλά) και τα κοντοκότσανα ΟΙΚΟ σε σκούρο χρώμα, διαστάσεων 6 και 4. Και τα 2 αγκίστρια μου έχουνε αποδώσει καλά και δεν έχω παράπονο με μια επιτυχία κοντά στο 80-90%
Για χειμερινό δεν θα αναφέρω αφού την ψάχνω ακόμα. Ένα καλό σετάκι που δοκιμάζω και με έχει εντυπωσιάσει με την αντοχή και την ποιότητα είναι τα ανοξείδωτα VMC OCTOPUS κοντοκότσανα με θηλειά σε διάσταση 2 ενώ πρόσφατα απέκτησα για να δοκιμάσω τα επίσης ανοξείδωτα VMC O'SHAUGNESSY CLASSIC σε 4άρια.
Ας αναφέρουνε και οι φίλοι τα δικά τους και ας αρχίσουμε να μιλάμε αρχικά για μεγέθη......
Φιλικά Πασχάλης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 13:05 #34 από agistri
Απαντήθηκε από agistri στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
Πασχάλη βιάζεσαι!

Ο Αλέξης,έθεσε σαν πρώτο κρίκο για μελέτη,την πετονιά στο παράμαλλο.Πιστεύω πως πρέπει να μείνουμε στον συγκεκριμένο κρίκο μέχρις εξαντλήσεως του θέματος,και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στα αγκίστρια κτλ.
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί το topic ευκολοδιάβαστο και συγκροτημένο.

Φιλικά.

Νίκος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 13:20 #35 από COSTASANDROS
Απαντήθηκε από COSTASANDROS στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
Αν και η σαρωση πρεπει να ξεκιναει απο το ακραιο σημειο
κρικο της καθε αλυσιδας ,οπως πχ εδω ειναι το δολωμα,παει
στο αγκιστρι κτλ κτλ....αλλα εχουμε ηδη ορισει σαν 1ο κρικο
το παραμαλο, ας σχολιασουμε αυτο τον κρικο και κατοπιν
εχουμε ολο τον καιρο να περασουμε και στα επομενα (πιθανον
με καποια πισωγυρισματα για εντοπισμο αλληλοεπιδρασεων
κτλ).


φιλικα
κωστας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 14:21 #36 από paschal_s
Απαντήθηκε από paschal_s στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
ΟΚ...Ας μιλήσουμε για παράμαλλα...
Ένας παράγοντας είναι το μήκος ένας η διάμετρος και ένας το είδος του υλικού.
Ας ξεκινήσουμε σταδιακά από το μήκος. Προσωπικά χρησιμοποιώ παράμαλλα (σε μονάγκιστρο πάντα) από 40-80εκ περίπου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αποφεύγω τα μεγαλύτερα γιατί υπάρχει η πιθανότητα να λιανιστεί το δόλωμα χωρίς να καταλάβω τίποτα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 14:49 #37 από ALEX5
Απαντήθηκε από ALEX5 στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου

paschal_s έγραψε: ΟΚ...Ας μιλήσουμε για παράμαλλα...
Ένας παράγοντας είναι το μήκος ένας η διάμετρος και ένας το είδος του υλικού.
Ας ξεκινήσουμε σταδιακά από το μήκος. Προσωπικά χρησιμοποιώ παράμαλλα (σε μονάγκιστρο πάντα) από 40-80εκ περίπου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αποφεύγω τα μεγαλύτερα γιατί υπάρχει η πιθανότητα να λιανιστεί το δόλωμα χωρίς να καταλάβω τίποτα.


Πασχάλη εγώ βάζω παράμαλο περίπου ένα μέτρο αφού αποσκοπώ σε μεγαλούτσικα ψάρια 1/2 κιλο και πάνω . Τα μικρά δεν θέλω να πιάνωνται..Τώρα αν πηγένουν και λιανίζουν το δόλωμα ήτε το καταλαβένεις ήτε οχι απο τα τσιμπίματα το ίδιο και το αυτό αφού δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα..
Να τραβίξεις την πετονια πιο πέρα ??? Πάλι θα ακολουθήσουν και αν παραμόνευε και κανα μεγάλο ..θα την κάνει μολις δει το παράμαλο να κουνιετε..
Οπότε είμαι τις άποψης όσο πιο μεγάλο παράμαλο τόσο το καλύτερο

Φιλικά
Αλέξης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 14:56 #38 από agistri
Απαντήθηκε από agistri στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
Στο μονάγκιστρο,χρησιμοποιώ παράμαλλο μήκους 1,00-1,50 m.

Πασχάλη έχεις δίκιο,στο μεγάλο μήκος δύσκολα καταλαβαίνεις τα ψιλά τσιμπήματα,αλλά προτιμώ σωστό παράμμαλλο για κάποιο μεγάλο ψάρι.

Θεωρώ μειονέκτημα(από προσωπική εμπειρία),το γεγονός ότι το μακρύ παράμαλλο μπερδεύεται πιο εύκολα στην μάνα κατά την ρίψη.
Επίσης,υπάρχει δυσκολία κατά την ρίψη.Αν είσαι σε παραλία,μπορείς να αφήσεις όσο drop θέλεις,αφήνοντας το δόλωμα στην άμμο.Όταν όμως ψαρεύεις σε βράχια,τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 15:09 #39 από vidas
Απαντήθηκε από vidas στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου

agistri έγραψε: Στο μονάγκιστρο,χρησιμοποιώ παράμαλλο μήκους 1,00-1,50 m.

.


Νικο θα συμφωνήσω μαζι σου,αν και ψαρευω απο βαρκα τα παραμαλα που δουλευω ειναι ολα μια οργιά,δεν πιστευω να παιζει ρόλο το ψαρεμα απο μεσα η εξω σε οτι αφορά το παραμαλο,αυτο το εχω ακουσει και απο παλιους ψαραδες που ψαρευουν εδω και χρόνια ,,,

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/11/2005 15:30 #40 από paschal_s
Απαντήθηκε από paschal_s στο θέμα Βελτιστοποιηση μιας ψαρευτικης μεθοδου
Δεν υπάρχουνε μόνο μικρά ψάρια. Υπάρχουνε και...πονηρά ψάρια. Δεν ξέρω π.χ. κατά πόσο μια τσιπούρα κάνει βόλτες με το δόλωμα στο στόμα πρίν το καταβροχθήσει ή το τρώει εκεί που το βρήκε. Με πάνω από 1 μέτρο παράμαλλο ίσως και να έχει τη δυνατότητα να κόβει βόλτες με το δόλωμα στο στόμα και να μην πάρουμε χαμπάρι τι γίνεται...
Κώστα θεωρώ το δόλωμα εξωτερικό παράγοντα δεδομένου ότι έχει άμεση σχέση με την περιοχή που ψαρεύουμε και το τι φαγητό προσφέρει στα ψάρια. Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ του δολώματος από την άλλη είναι θέμα που φυσικά θα το αναλύσουμε εδώ....

Φιλικά Πασχάλης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.232 δευτερόλεπτα

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection