Moody's : Αργός θάνατος για Ελλάδα και Πορτογαλία

Η ελληνική και η πορτογαλική οικονομία ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με "αργό θάνατο", καθώς αφιερώνουν υψηλότερο ποσοστό του πλούτου τους για την αποπληρωμή εξωτερικού χρέους και οι επενδυτές ενδέχεται να απαιτήσουν πριμ για τη διακράτηση των ελληνικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη που έδωσε στη δημοσιότητα η Moody's Investors Service.

Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, η Moody's επισημαίνει ότι αν και οι δύο χώρες μπορούν ακόμη να αποφύγουν ένα τέτοιο σενάριο, το παράθυρο της ευκαιρίας "δεν θα είναι ανοικτό επ' αόριστον". Στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Πορτογαλία, με αρνητική προοπτική για την αξιολόγησή της Aa2, έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για "να αντιστρέψει αυτή την τάση", ενώ η Ελλάδα έχει "σημαντικά λιγότερο χρόνο".

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αντί τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά ομόλογα είναι έξι φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν δύο χρόνια νωρίτερα και στην περίπτωση της Πορτογαλίας η διαφορά απόδοσης των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με το δεκαετές γερμανικό κρατικό ομόλογο έχει διπλασιαστεί από το 2008 μέχρι σήμερα.

"Αμελητέος" είναι ο κίνδυνος "ξαφνικού θανάτου" με τη μορφή κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρεται στην έκθεση της Moody's, αλλά τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες "με πίεση υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς τους τώρα που θα πρέπει να υλοποιήσουν πολιτικά δύσκολη δημοσιονομική εξυγίανση".

Στην έκθεση της Moody's τονίζεται ότι η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και τις δημοσιονομικές τους θέσεις υπό συνθήκες κρίσης καθώς πρόκειται για δύο χώρες με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα σε διαρθρωτικό επίπεδο-γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική διόγκωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών τους.

Σύμφωνα με τη Moody's, τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία θα χάνουν τους πόρους τους με αυξανόμενο ρυθμό λόγω του ότι ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου που παράγεται θα πρέπει να καταβάλλεται στους πιστωτές εξωτερικού χρέους υπό τη μορφή τόκων επί του διογκούμενου χρέους.

Παράλληλα, εκτιμάται πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να αυξάνουν συνεχώς τα φορολογικά βάρη προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα έσοδά τους, καθώς το μερίδιο του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο κράτος συρρικνώνεται διαρκώς.

Η Moody's θεωρεί πως η υψηλότερη φορολογία ενδέχεται να πλήξει τις επενδύσεις και κατά συνέπεια τη δυναμική της ελληνικής και πορτογαλικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την αποδημία των πλουσιότερων και πιο ευέλικτων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας στο εξωτερικό. Καθώς οι τακτικές «ευνοϊκής μεταχείρισης στην πατρίδα» δεν μπορούν να πείσουν ότι θα διατηρήσουν το απόθεμα εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο δριμείες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη «αιμορραγία» της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η Moody's.

«Η υποβάθμιση στο A2 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζει την ισχύουσα άποψή μας ότι παρότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να "κλείσει τις μακροχρόνιες πληγές της", είναι αμφίβολο κατά πόσο επιτυχημένη θα είναι η εφαρμογή τους», σημειώνει ο διεθνής οίκος.


ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10


No Internet Connection