Αργεί ο «απογαλακτισμός» των αντρών της Μεσογείου

Οι άντρες των μεσογειακών χωρών εγκαταλείπουν την γονική εστία πολύ αργότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς σειρά προβλημάτων της σύγχρονης ζωής παρατείνουν την παραμονή στο πατρικό σπίτι, σύμφωνα με στατιστική έκθεση της Ε.Ε.

Αν και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν ότι οι άντρες στη Βουλγαρία είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που σταματούν να ζουν με τους γονείς τους, οι Ιταλοί είναι εκείνοι που καθυστερούν την αναχώρηση για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, σε ιστορική βάση.

Ο μέσος όρος των Βουλγάρων φτάνει τα 31 χρόνια και έξι μήνες, με τους Ιταλούς να ακολουθούν λίγο μετά τα γενέθλια των τριακοστών πρώτων γενεθλίων τους.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν έδειξαν ακόμη ότι οι Έλληνες και οι Μαλτέζοι φεύγουν από την πατρική εστία στα τριάντα τους, ενώ Ισπανοί και Πορτογάλοι περίπου στα 29 χρόνια και τέσσερις μήνες.

Οι Γάλλοι, αν και δεν θεωρούνται αμιγώς μεσογειακός λαός αλλά η χώρα τους διαθέτει ακτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο, αναζητούν τη δική τους εστία πολύ νωρίτερα, μόλις στα 24 χρόνια.

Κοιτώντας βορειότερα, τα στοιχεία για την Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία δίνουν μέσο όρο ανεξαρτητοποίησης από το πατρικό σπίτι στα 24 χρόνια και έξι μήνες.

Η χαμηλότερη ηλικία εντοπίζεται στη Φινλανδία, όπου οι άντρες αποχωρίζονται τους γονείς τους για να ζήσουν μόνοι σε ηλικία 23 ετών, κατά μέσο όρο.

Για τις γυναίκες, ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι λίγο κάτω από τα 30 χρόνια.

Η επίδραση του επιπέδου εκπαίδευσης, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας σε σχέση με την περίοδο πριν την ύφεση, αλλά και η κινητικότητα λόγω εργασίας, αναφέρονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κύριοι παράγοντες αυτής της εξέλιξης.

«Η μέση ηλικία στην οποία οι νέοι φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες», επισημαίνει η λεπτομερής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Έλληνες και τους Ιταλούς να μένουν με τους γονείς τους ένα χρόνο περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection