Πήγε να προσγειωθεί σε λάθος νησί

«Στην Πάρο και στη Νάξο τον αέρα μου ν' αλλάξω», λέει το νησιώτικο τραγούδι και ο πιλότος του αεροσκάφους της Olympic Air που εκτελούσε το πρωί του Σαββάτου πτήση προς τη Νάξο φέρεται να θεώρησε πως τα δύο νησιά είναι... ένα.

Το περιστατικό, όπως το διηγούνται κάτοικοι της Πάρου, έχει περίπου ως εξής:

Γύρω στις 11 το πρωί του Σαββάτου αεροσκάφος της Olympic Air, τύπου Dash-8, ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του νησιού και περίμενε την ολοκλήρωση της επιβίβασης προκειμένου να απογειωθεί με κατεύθυνση την Αθήνα.

Όλα κυλούσαν όμορφα όταν η βάρδια στον Πύργο Ελέγχου αντιλήφθηκε πως άλλο αεροσκάφος, ένα ATR-42, βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης.

Ο αρμόδιος υπάλληλος επικοινώνησε εσπευσμένα με τον πιλότο του συγκεκριμένου αεροπλάνου, ο οποίος αμέριμνος δήλωσε πως ετοιμαζόταν να προσγειωθεί, θεωρώντας πως βρίσκεται στη Νάξο!

Ο υπάλληλος τον ενημέρωσε πως... βρισκόταν σε λάθος νησί και, φυσικά, λάθος αεροδρόμιο, ο πιλότος ακύρωσε άρον άρον τη διαδικασία και λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στη Νάξο, ενώ στο μεταξύ η ΥΠΑ είχε διατάξει την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα.

Πάντως, εκπρόσωποι της Olympic Air με τους οποίους επικοινώνησε η «Ε» περιγράφουν διαφορετικά το περιστατικό. Οπως αναφέρουν, ο πιλότος του αεροπλάνου που κατευθυνόταν στη Νάξο ήταν σε διαδικασία προσέγγισης προκειμένου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού (σ.σ. του σωστού νησιού).

Ωστόσο, κατέβηκε χαμηλότερα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση πως ετοιμαζόταν για προσγείωση στην Πάρο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η απόσταση μεταξύ των δύο αεροδρομίων είναι εξαιρετικά μικρή, γύρω στα 4 μίλια και πως ούτε το αεροδρόμιο της Πάρου ούτε αυτό της Νάξου διαθέτουν ραδιοβοηθήματα προκειμένου να διευκολύνεται η προσέγγισή τους.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection