banner psaremagr

Επαναπατρισμός στην τρέλα

Η εξαγγελία από τον περασμένο Μάιο ενός φιλόδοξου σχεδίου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. που πρόβλεπε τη συγχώνευση 250 οργανισμών και φορέων ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου και του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης δηλώνουν ότι αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη του σχετικού φακέλου.

Ωστόσο, αρκετοί οργανισμοί από αυτούς που περιέχονταν στον μακρύ κατάλογο της Ν.Δ. ήδη αδρανοποιήθηκαν. Ορισμένοι μάλιστα άφησαν πίσω τους «προίκα» χρεών και απλήρωτους υπαλλήλους και προμηθευτές.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης) που ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε κατάσταση αδράνειας. Σήμερα, στα κεντρικά της γραφεία, στην οδό Δορυλαίου 10, έχει μπει λουκέτο, λόγω έξωσης! Τα τηλέφωνα είναι εκτός λειτουργίας. Κανείς υπεύθυνος της εταιρείας δεν βρίσκεται πλέον στο πόστο του.

Η υπόθεση της ΔΕΠΟΣ κρύβει μια μεγάλη ιστορία. Η εταιρεία, που, κατέχει μεγάλη ακίνητη περιουσία σε όλη την Ελλάδα, είχε αναλάβει εδώ και 20 χρόνια σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών να υλοποιήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα δημιουργίας παραθεριστικών οικισμών για ομογενείς στους τόπους καταγωγής τους.

Ονομάστηκαν «νησίδες επαναπατρισμού ή παραθερισμού». Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού: «Στόχος ήταν η οργανική επανασύνδεση των ομογενών με τους τόπους καταγωγής τους και η ενίσχυση της ελληνικής πολιτισμικής τους ταυτότητας».

20 χρόνια φαγούρα

*Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ξεκίνησε το 1983, έπειτα από πρόταση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής. Ηταν αυτή που ζήτησε από το ελληνικό κράτος να παραχωρηθεί δημόσια έκταση, προκειμένου να ιδρυθεί οικισμός παραθεριστικής κατοικίας Αρκάδων Ομογενών.

*Στις 15 Ιουνίου 1988 της εκχωρήθηκε παραθαλάσσια έκταση 605 στρεμμάτων στη θέση Μικρή Ρεποντίνα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο Νομό Αρκαδίας.

*Η ΔΕΠΟΣ ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο και στη συνέχεια προσκάλεσε τους ομογενείς να αγοράσουν οικόπεδα στο Αρκαδικό Χωριό, με σκοπό να οικοδομηθεί ένας οικισμός αποτελούμενος από περίπου 350 σπίτια, με σύγχρονη οργάνωση, χωροταξία και υποδομή. Προβλεπόταν, επίσης, η δημιουργία πολιτιστικών χώρων, καταστημάτων, χώρων άθλησης, ξενοδοχείου δυναμικότητας 150 κλινών κ.ά.

*Το 1994 άρχισαν να παραδίδονται οι πρώτες 100 κατοικίες (εμβαδού 60 έως 120 τ.μ.) στους απόδημους.

Ολα φάνταζαν ότι θα πήγαιναν περίφημα και είναι αξιοσημείωτο ότι στα σχέδια της ΔΕΠΟΣ ήταν η δημιουργία αντίστοιχων οικισμών σε συνεργασία με άλλες 9 οργανώσεις ομογενών. Αφορούσε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Ηλείων, στην οποία παραχωρήθηκε έκταση 1.000 στρεμμάτων στο Βαρθολομιό, αλλά και τις ομοσπονδίας Ηπειρωτών, Μεσσήνιων, Θρακών (Ξάνθη), Λακώνων, Μακεδόνων, Θεσσαλών κ.ά.

*Το πιλοτικό έργο του Αρκαδικού Χωριού κατέληξε, όμως, σε νησίδα... αδιαφορίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά τα έργα υποδομής παραμένουν ανολοκλήρωτα.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στο Χωριό δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής και δεν έχει παραδοθεί στο δήμο» μας περιγράφει ο Στ. Δαλιάνης, δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, και προσθέτει: «Ο βιολογικός δεν λειτουργεί, το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει συνέχεια βλάβες, η σύνδεση με τη ΔΕΗ έχει προβλήματα και η μία κακοτεχνία διαδέχεται την άλλη». Εχει, μάλιστα, ανοίξει ένας μαραθώνιος δικαστικών αγώνων του δήμου με τη ΔΕΠΟΣ και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στη δημόσια επιχείρηση.

Σε αντιδικία με την «εξαφανισθείσα» ΔΕΠΟΣ βρίσκονται και ομογενείς που αγόρασαν οικόπεδα, έφτιαξαν μόνοι τους τα σπίτια, αλλά υποχρεώθηκαν να πληρώσουν όλα τα έξοδα για να συνδεθούν με το δίκτυο ύδρευσης, την αποχέτευση, τη ΔΕΗ, ακόμη και να ασφαλτοστρώσουν (!) το δρόμο που οδηγεί στο σπίτι τους.

Απλήρωτες αποζημιώσεις

Η οδύσσεια ενός ομογενούς από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτική. «Αγόρασε οικόπεδο το 2000, με την ελπίδα ότι ήταν ευκαιρία για να επαναπατριστεί», διηγείται ο δικηγόρος του Χρ. Ηλιόπουλος. «Υποχρεώθηκε να πληρώσει από την τσέπη του όλα τα βασικά έργα υποδομής κι εννέα χρόνια μετά δεν μπορεί να κατοικήσει με άνεση στο σπίτι του. Καταφύγαμε στη Δικαιοσύνη κερδίσαμε αποζημίωση, αλλά η ΔΕΠΟΣ ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα!»

«Το χωριό υπολειτουργεί και είναι αφιλόξενο», σχολιάζει ο Δημ. Κωνσταντόπουλος, νομάρχης Αρκαδίας. «Αρκετοί πωλούν τώρα τα οικόπεδά τους, αφού μετάνιωσαν που τα αγόρασαν. Χρειάζεται πολιτική λύση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών».


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection