banner psaremagr

Ασφάλεια σε στυλ FBI

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο. Το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη προωθεί σημαντικές αλλαγές ιδιίως στην λειτουργία της Ασφάλειας για την οποία ο Υπουργός επισήμανε ότι "εξακολουθεί να λειτουργεί με τη νοοτροπία και τις δομές της δεκαετίας του '50" γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην "μπορεί να αλλάξει το πρόβλημα" της εγκληματικότητας.

Ασφάλεια σε στυλ FBI
Ετσι στις άμεσες προθέσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι η Ασφάλεια να αλλάξει ονομασία, να υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Αστυνομίας αντί για τους κατά τόπους επικεφαλής και να ασχολείται κυρίως με το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα σε όλη τη χώρα. Στην προσπάθεια αυτή θα έχει και τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αποκτώντας έτσι έναν περισσότερο "ομοσπονδιακό" χαρακτήρα στα πρότυπα του FBI.

Μαύρο χρήμα
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για παράνομο χρήμα και τρομοκρατία που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική ειρήνη. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι «το πρόσωπο της αστυνομίας θα αποκατασταθεί και τα αποτελέσματα θα έρχονται, μέρα με τη μέρα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φλέγον πρόβλημα της τρομοκρατίας σημείωσε ότι βρήκε κατάσταση διάλυσης υπηρεσιών όπως η αντιτρομοκρατική. «Μέχρι τώρα δεν είχαμε τίποτε στα χέρια μας», από τα στοιχεία που θα έπρεπε να συλλέγονται σε σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τρομοκρατία τώρα πλέον είναι οργανωμένο έγκλημα, σημείωσε.

Βία σε έξαρση, προσωπικό σε αδράνεια
Οπως ανέφερε ο κ.Χρυσοχοΐδης, καταγράφεται μεγάλη έκρηξη βίας και ανομίας στην κοινωνία, λόγω των έντονων κοινωνικών προβλημάτων, η οποία ωστόσο οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στη διάλυση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχει μία γενικευμένη αδράνεια. «Την ώρα που το έγκλημα ανέβαζε τον πήχυ, η Πολιτεία τον κατέβαζε», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόθεσή του υπουργού είναι να καταπολεμήσει την μεγάλη αδράνεια στην ΕΛ.ΑΣ., για να αποδίδουν οι αστυνομικοί, ενώ προχώρησε και στην εκτίμηση ότι λόγω των φαινομένων αδράνειας σκοτώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αλ.Γρηγορόπουλος.
Οσον αφορά τα Εξάρχεια και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα, ο κ.Χρυσοχοΐδης είπε ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε να μπει στα Εξάρχεια 15 χρόνια. «Μπήκε. Εγινε τίποτε;» αναρρωτήθηκε και σημείωσε ότι πρέπει «να αρθρώσουμε δράσεις για να καταπολεμήσουμε το έγκλημα που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ιδιότυπη βολή που διέπει τα Σώματα Ασφαλείας».
Σχεδιάζεται στην κατεύθυνση αυτή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και ενίσχυση της υπηρεσίας Εωτερικών Υποθέσεων, με επέκταση αρμοδιοτήτων και αύξηση του προσωπικού που απασχολεί.
Μάλιστα, προανήγγειλε τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας με τον υπουργό, για όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να φτάνουν απευθείας στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παράπονα και προτάσεις.

Δράση οργανωμένης μαφίας
Το έγκλημα έχει πλέον υπεισέλθει στην Οικονομία, ένα κομμάτι της είναι εγκληματικό και αυτό δημιουργεί μία φοβερή σμίξη, κατά τον ίδιο. Μέσα από τις φυλακές οι κακοποιοί διακινούν πάρα πολύ χρήμα, επεσήμανε και παρομοίασε τις δομές αυτές με την Μαφία. «Εδώ θέλει πολλές υπηρεσίες. Θέλει Αστυνομία. Πρέπει να υπάρχει μία Αστυνομία με νέες δομές και γι' αυτό θα κάνουμε τις προσλήψεις ειδικών και επιστημόνων, όπως αντι-χάκερ, δικηγόρων, οικονομολόγων κτλ (σ.σ. περίπου 100 άτομα).
Η διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομεταναστών και όπλων αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από αξιόμαχες υπηρεσίες με κατάλληλα προσόντα και τεχνολογικό εξοπλισμό», υπογράμμισε ο κ.Χρυσοχοΐδης.

Μικρά και... σημαντικά
Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι λύθηκε το πρόβλημα με τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ακινητοποιηθεί λόγω έλλειψης συντήρησης.
Επίσης, σε αρμονία με την αντίστοιχη τακτική της κυβέρνησης σε περιπτώσεις σχεδίων νόμου, ανέφερε ότι όποια αλλαγή γίνεται στο εξής στο θεσμικό πλαίσιο, όπως το Πειθαρχικό Δίκαιο στην ΕΛ.ΑΣ., θα τίθεται πρώτα σε διαβούλευση στο διαδίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «θα ισχύσει ότι λέει ο νόμος» στο θέμα των καμερών, το οποίο διέπεται πλέον από όσα «πέρασε» στη Βουλή το καλοκαίρι ο Ν.Δένδιας και η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να είμαστε δογματικοί σε αυτά τα θέματα, αλλά απαιτείται και μεγάλη προσοχή για τη χρήση αυτών των μέσων, σημείωσε.
Τέλος, επανήλθε στην υπόθεση της Κωνσταντίνα Κούνεβα λέγοντας ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα, ένα θέμα τιμής για τη χώρα και ευθύνης να απαντήσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. «Είναι «μεγάλο στοίχημα για εμάς και οφείλουμε αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε», κατέληξε ο κ.Χρυσοχοΐδης.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection