Εκρηξη 13,1 δισ. έτη φωτός από τη Γη


Το πιο μακρινό αντικείμενο κοσμικό αντικείμενο που έχει ποτέ εντοπιστεί αποτελεί η έκρηξη ενός άστρου σε απόσταση 13,1 δισ. ετών φωτός από τη Γη, όπως επιβεβαίωσαν αστρονόμοι. Η έκρηξη ανιχνεύθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA.

Το γιγάντιο άστρο εξέπεμψε μια πανίσχυρη ακτινοβολία γάμμα κατά τον θάνατό του, περίπου 630 εκατ. χρόνια μετά το αρχικό "Big Bang" της δημιουργίας του Κόσμου, όταν το σύμπαν είχε λιγότερο από το 5% της τωρινής ηλικίας του και ήταν εννιά φορές μικρότερο από ό,τι είναι σήμερα.

Η ανακάλυψη περιγράφεται από δύο ομάδες αστρονόμων στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters. Ο βρετανός καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου του Λέστερ Νιλ Τάνβιρ, επικεφαλής της πρώτης διεθνούς ομάδας των ερευνητών, περιέγραψε την παρατήρηση ως "ένα βήμα πίσω στον κοσμικό χρόνο".

Όπως είπε, "πριν λίγο καιρό δεν είχαμε καν ιδέα από πού προήλθαν οι πρώτοι γαλαξίες, συνεπώς οι αστρονόμοι θεωρούν τη νέα παρατήρηση μια σημαντική στιγμή. Πρόκειται για το τελευταίο κενό κομμάτι στο χάρτη του Σύμπαντος - το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Big Bang και το σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών".

Η αρχική παρατήρηση έγινε με το βρετανικό Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο στη Χαβάη και στη συνέχεια με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Η έκρηξη των ακτινών-γ (που πήρε την κωδική ονομασία GRB 090423) διήρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα, αλλά μια δεύτερη ανεξάρτητη ομάδα ιταλών αστρονόμων, υπό τον Ρούμπεν Σαλβατέρα του Ιταλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, μπόρεσε να παρατηρήσει τα κατάλοιπά της επί δέκα μέρες, από το Εθνικό Τηλεσκόπιο Γαλιλαίος στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων.

Το κατακλυσμικό φαινόμενο ήταν ένα από τα πιο φωτεινά και βίαια γεγονότα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο σύμπαν, που "πυροδοτήθηκε" όταν κατάρρευσε ο πυρήνας του υπερμεγέθους άστρου, για να δημιουργήσει μια τεράστια μαύρη τρύπα μεγέθους άστρου.

Πριν τη συγκεκριμένη παρατήρηση, το ρεκόρ μακρινότερου αντικειμένου κατείχε μια άλλη έκρηξη ακτινών-γ σε απόσταση 12,9 δισ. ετών φωτός, που είχε ανακαλυφθεί το 2006 και είχε συμβεί 825 εκατ. έτη φωτός μετά το Big Bang.

Κάθε εβδομάδα οι αστρονόμοι ανιχνεύουν δύο έως τρεις εκρήξεις ακτινών-γ στο σύμπαν, αλλά οι περισσότερες προέρχονται από πολύ πλησιέστερες περιοχές του διαστήματος.

Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες στις διευθύνσεις: http://www.nature.com/nature/journal/v461/n7268/abs/nature08459.html και http://www.nature.com/nature/journal/v461/n7268/abs/nature08445.html.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection