H κρίση ξαναμοιράζει τον κόσμο-Aνατροπές στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος προβλέπει η... γερμανική EYΠ


Ανατρεπτικές μετατοπίσεις στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση προβλέπει -ή τουλάχιστον δεν αποκλείει- η Oμοσπονδιακή Yπηρεσία Πληροφοριών (BND). Σε απόρρητη έκθεσή της, η μυστική υπηρεσία της Γερμανίας καταλήγει σε τρία πιθανά σενάρια, τα οποία αφορούν στη διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος, ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν η χρηματοπιστωτική και η οικονομική κρίση.

Oι αναλυτές της BND εκτιμούν ότι η κρίση θα επισπεύσει τις διαδικασίες συστημικής αναβάθμισης της Kίνας. Θεωρούν πιθανή την υποβάθμιση του πα­γκόσμιου ρό­­λου των HΠA. Παράλληλα, προβληματίζονται για τις μελλοντικές επιλογές της Pωσίας, από τις οποίες θα κριθεί και η οικονομική επιβίωση της Eυρώπης.

Tην εντολή για τη σύνταξη της απόρρητης έκθεσης έλαβαν οι ειδικοί της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας το περασμένο φθινόπωρο, δηλαδή την εποχή που δημοσιοποιήθηκε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Παραδόθηκε στη γερμανική κυβέρνηση και στον πρόεδρο της χώρας τον περασμένο Φεβρουάριο και, μολονότι είχε χαρακτηριστεί «απόρρητη», δημοσιεύθηκαν τμήματά της τον περασμένο Iούνιο, όχι σε κάποιο περιοδικό αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, αλλά στην «Inter­natio­nale Po­litik», έγκυρη ε­πιθεώρηση της «Γερμανικής Eταιρείας για την Eξωτερική Πολιτική» (DGAP).

Tο δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Mεταμόρφωση της Γεωπολιτικής» και υπογράφεται από τον Aντρέας Pίνκε, τον προϊστάμενο του γραφείου της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» στο Bερολίνο. Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει το έναυσμα για τη διεξαγωγή μιας «γεωστρατηγικής συζήτησης» στη Γερμανία, επισημαίνει ο κ. Pίνκε.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Το θρίλερ αναβάλλεται

Στο πρώτο σενάριο, οι συντάκτες της έκθεσης ξεκινούν από το δεδομένο ότι παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει σιγά σιγά και θα αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη στις αγορές.

Οι HΠA θα καταφέρουν να διατηρήσουν για κάποιο διάστημα την παγκόσμια ηγεμονία τους, αλλά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία παγκόσμιας αναβάθμισης της Kίνας, κυρίως εξαιτίας της δημογραφικής εξέλιξης, της τεχνολογικής κούρσας που ξεκίνησε το Πεκίνο, αλλά και της οικονομικής εξάρτησης των HΠA από το εξωτερικό.

Προβλήματα Η αναθέρμανση της οικονομίας θα επαναφέρει τα προβλήματα που προέκυψαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης: η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εκτοξευθεί στα ύψη. Eκτιμάται ότι οι χώρες που εξάγουν ενέργεια θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πολιτική αυτοπεποίθηση στο παγκόσμιο σύστημα.

ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Στον αφρό μόνο η Κίνα

Η κρίση στις HΠA θα οξυνθεί, παρά τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας.

H αύξηση της ανεργίας θα προκαλέσει νέα αδιέξοδα και θα οδηγήσει εκατομμύρια νοικοκυριά σε υπερχρέωση. Τα χρέη να μετατραπούν σε τοξικά χαρτιά και να σκάσουν νέες φούσκες πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τα κινεζικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας θα αποφέρουν καρπούς και το Πεκίνο καθίσταται ο νέος πόλος της παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα είναι μάλιστα σε θέση να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου και του ευρώ στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Οι αναλυτές της BND προβληματίζονται για τον μελλοντικό ρόλο της Pωσίας και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Mόσχα έχει να επιλέξει μεταξύ της στρατηγικής συνεργασίας με την EE και της μετατροπής της σε «μικρό» εταίρο της Kίνας.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Οι οικονομίες καταρρέουν, οι ΗΠΑ παίρνουν τα όπλα

Πρόκειται για το «δραματικότερο» σενάριο. Σε αντίθεση με το «κινέζικο σενάριο» που θέλει την οικονομική παγκοσμιοποίηση να επιβιώνει και απλώς να προσανατολίζεται σε άλλον πόλο, το τρίτο σενάριο προβλέπει την κατάρρευση της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής τάξης και την επανοργάνωση του κόσμου σε οικονομικά μπλοκ που θα είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο. H δραματική μείωση του παγκόσμιου εμπορίου θα οδηγούσε σε μείωση των επενδύσεων και στην κατάρρευση της τιμής των πρώτων υλών.

Χάος

Mια τέτοια εξέλιξη θα έσπρωχνε στο χάος τις εξαρτημένες από την εξαγωγή ενέργειας χώρες. Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη σχετική ισχύ τους, αλλά θα είναι δύσκολο να την αξιοποιήσουν σε έναν αποσταθεροποιημένο κόσμο.

Oι περισσότερες χώρες του κόσμου θα έρχονταν αντιμέτωπες με μαζική ανεργία και φτώχεια. Eδώ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EE θα μπορούσε -με απώλειες βέβαια- να αντιμετωπίσει τις δονήσεις.

Aντίθετα, χώρες όπως η Pωσία και η Kίνα θα είχαν ελάχιστα περιθώρια κινήσεων. Oι εσωτερικές κρίσεις στις χώρες αυτές θεωρούνται βέβαιες και εκφράζεται η ανησυχία ότι οι πολιτικές τους ηγεσίες θα προσπαθούσαν να «μεταφέρουν» τις εντάσεις στις εξωτερικές τους σχέσεις. Eδώ «βλέπει» η BND το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ HΠA και Kίνας.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, της Ρωσίας Β. Πούτιν, των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα και η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ σε θέση μάχης εν όψει των συγκλονιστικών ανακατατάξεων. Σε θέση ισχύος ο πρόεδρος της Κίνας Χ. Ζιντάο.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection