banner psaremagr

Αποστολή στον Άρη με 20.000 γεύματα-Το μεγάλο πρόβλημα της επανδρωμένης αποστολής το 2030


Η τροφή των αστροναυτών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να λύσει η ΝΑSΑ προκειμένου να μπορέσει να φτάσει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Το πλήρωμα πρέπει να έχει μαζί του περίπου 20.000
γεύματα, προσυσκευασμένα κι έτοιμα για άμεση κατανάλωση όταν ανοιχθούν ή έτοιμα με την προσθήκη νερού. Πρέπει, επίσης, να διατηρούνται για πέντε χρόνια ανέπαφα από τις ακραίες συνθήκες του διαστημικού ταξιδιού και στις θερμοκρασίες του Άρη, καθώς και στις «επιθέσεις» κάθε είδους μικροοργανισμών.

Η επιστημονική ομάδα της ΝΑSΑ αποτελείται από 15 στελέχη και διαθέτει το δικό της εργαστήριο στο Χιούστον, πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας ούτως ώστε να καθορίσει την αντοχή των τροφών και των υλικών συσκευασίας. Η συσκευασία άλλωστε είναι εξίσου σημαντικό με τη γεύση ζήτημα, καθώς από αυτήν εξαρτάται η αντοχή των τροφίμων στα βακτήρια, τις χημικές ενώσεις, ενώ επηρεάζει και την πρακτική πλευρά των γευμάτων.

Το ταξίδι στον Άρη προγραμματίζεται για το 2030. Η διάρκειά του θα είναι έξι με οκτώ μήνες, ενώ οι αστροναύτες θα πρέπει να παραμείνουν στον Κόκκινο Πλανήτη περίπου ενάμιση χρόνο περιμένοντας να βρεθούν ξανά σε ευνοϊκές θέσεις Γη και Άρης και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Η λίστα με τις δυσκολίες. Το θέμα του φαγητού μπορεί να μην είναι το πρώτο στη λίστα με τις δυσκολίες της αποστολής, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο σημαντικά. «Πολύ απλά, αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα, δε θα ξεκινήσουμε για τον Άρη», λέει η Μισέλ Περτσόνοκ, υπεύθυνη για την προηγμένη τεχνολογία τροφίμων της ΝΑSΑ. Όμως, δεν δείχνει να ανησυχεί. «Είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα όπως όλα τα άλλα και θα βρούμε την άκρη».

Αποστολή των επιστημόνων είναι να εφοδιάσουν τους αστροναύτες με χιλιάδες γεύματα και να υπολογίσουν περίπου ενάμισι κιλό τροφίμων ανά άτομο καθημερινά. Τα τρόφιμα πρέπει να έχουν διάρκεια ζωής πέντε χρόνια σε περίπτωση που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία αποφασίσει τα να στείλει με ξεχωριστή αποστολή πριν από τους αστροναύτες.

Η καλή γεύση συγκαταλέγεται φυσικά στις προτεραιότητες των ειδικών αλλά η υγεία των αστροναυτών είναι ακόμα σημαντικότερη. Προς το παρόν, η ΝΑSΑ έχει αναπτύξει στρατηγικές προκειμένου να διατηρεί τα τρόφιμα βρώσιμα με ασφάλεια για δύο χρόνια.

Οι μαγειρεμένες τροφές ακτινοβολούνται ή θωρακίζονται από τους μικροοργανισμούς με τη χρήση της θερμότητας. Ακόμα, χρησιμοποιείται η αποξήρανση εν ψυχρώ για να αφαιρεθεί από τις τροφές το νερό που δίνει στα βακτήρια εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Στο διαστημικό λεωφορείο προστίθεται νερό σε αυτές τις τροφές. Στον Άρη, όμως, η έλλειψη νερού θα αποτελέσει πρόβλημα για τη συγκεκριμένη τακτική.

Γάλλος σεφ ετοιμάζει διαστημικά... παϊδάκια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ διατροφής για τον Άρη ετοιμάζει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕSΑ) για να διαπιστώσει ποια φαγητά θα μπορεί να καταναλώνει ο άνθρωπος στο Διάστημα, όταν δηλαδή θα βρεθεί στην ανάγκη να καλλιεργεί ο ίδιος τις πρώτες ύλες.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος έπρεπε- σε πρώτη φάση- να διαλέξουν μια σειρά από φυτά, τα οποία όχι μόνο θα ήταν ανθεκτικά σε αφιλόξενο περιβάλλον αλλά και που θα μπορούσαν να παράσχουν στον ανθρώπινο οργανισμό όλες τις απαραίτητες θρεπτικές πρώτες ύλες.

Έτσι λοιπόν κατέληξαν σε εννέα τροφές: ρύζι, κρεμμύδι, ντομάτα, σόγια, πατάτα, μαρούλι, σπανάκι, σιτάρι και σπιρουλίνα. Πρόκειται για ένα φυτό που μοιάζει με φύκι και έχει μπλε-πράσινο χρώμα. Η διατροφική του αξία μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες, ασβέστιο, υδατάνθρακες, λιπίδια και βιταμίνες Σε αυτές τις τροφές θα πρέπει να στηρίζεται το 40% της καθημερινής διατροφής των αστροναυτών, ενώ το υπόλοιπο 60% εκτιμάται ότι θα «πηγάζει» απο επιπρόσθετα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το λάδι, το βούτυρο, η ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και κάποια βότανα, τα οποία δεν θα παράγονται εκεί αλλά θα μεταφέρονται- ανά περίσταση- από τη Γη. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από δύο ομάδες Γάλλων σεφ να ετοιμάσουν κάποια πιάτα με αυτά τα συστατικά, τα οποία θα μπορούν να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες και να καταναλωθούν στο Διάστημα.

Το διαιτολόγιο των αστροναυτών είναι μελετημένο με ιδιαίτερη προσοχή, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός υφίσταται μεγάλες καταπονήσεις στο Διάστημα. Ειδικότερα, παρατηρούνται: απώλεια μυικής και οστικής μάζας, αφυδάτωση, δυσκοιλιότητα, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά, απώλεια σωματικού βάρους λόγω ανορεξίας και μειωμένη ισχύ της γεύσης και της οσμής. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι οι αστροναύτες παρουσιάζουν περίπου 25% χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη συγκριτικά με τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται.

Το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου λαμβάνει τρία γεύματα ημερησίως. Το πρωινό τους αποτελείται συνήθως από ξερά βερίκοκα ή μήλα, βρόμη με μαύρη ζάχαρη, σταφίδες, γιαούρτια με φρούτα και ρόφημα κακάο. Το μεσημέρι τρώνε μανιταρόσουπα, μακαρόνια με τυρί ή κοτοσαλάτα, τονοσαλάτα, κράκερ, αχλάδια, λεμονάδα ή πορτοκαλάδα. Το βράδυ μπορούν να επιλέξουν από ένα ευρύ μενού: χοιρινή μπριζόλα ή παϊδάκια, ρύζι, πουρέ, σπαράγγια, καλαμπόκι, ξερά ροδάκινα, αχλάδια, πουτίγκα βανίλιας, χυμό πορτοκαλιού- μάνγκο ή χυμό πορτοκαλιού ανανά.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection