Στο «ψυγείο» μεγάλα έργα και ιδιωτικοποιήσεις-Οι εκλογές φρενάρουν 7 deals


Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται τώρα επτά μεγάλα deals, κυρίως ιδιωτικοποιήσεις και αναθέσεις δημοσίων έργων, που είχαν δρομολογηθεί αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων θα κινείται για τους αμέσως επόμενους μήνες η οικονομία της χώρας και κυρίως αυτή που σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δημόσιες επιχειρήσεις που είχαν μπει σε τροχιά ιδιωτικοποιήσεων, μεγάλα έργα υποδομών, μεγάλες προμήθειες και επενδύσεις του δημόσιου τομέα της οικονομίας και ειδικά των μεγάλων ΔΕΚΟ, μπαίνουν λόγω της προκήρυξης των εκλογών, προσωρινά ή και μόνιμα, ανάλογα με την περίπτωση, στο «ψυγείο».

Παράλληλα και το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις πολιτικές εξελίξεις, γεγονός που αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, όπου ο δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξεως του 2,57%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών, οι διοικήσεις των οποίων επιλέγονται, έμμεσα ή άμεσα, από την εκάστοτε κυβέρνηση. Με την προκήρυξη των εκλογών πάγωσαν σχεδόν αυτόματα και οι διαδικασίες για την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 23% της ΕΥΑΘ, γεγονός που παραδέχονται και στελέχη προσκείμενα στις τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της γαλλικής Suez με την Ελλάκτωρ, της επίσης γαλλικής Veolia με τη ΜΙG, και της ισπανικής Αqualia με εγχώριο εταίρο τη ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Ενδεικτικό της προεξόφλησης του παγώματος της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι και η χθεσινή κατακόρυφη πτώση της τιμής τής μετοχής της κατά 10,92%.

Στο «ψυγείο» οδηγείται και η ούτως ή άλλως περίπλοκη περίπτωση ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ). Για την εταιρεία που εμπορεύεται σήμερα σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα το φυσικό αέριο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι περισσότεροι από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης και φυσικά και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται πριν ακόμη ξεκινήσει, και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας, όπου το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών και το υπόλοιπο 49% κοινοπρακτικό σχήμα αποτελούμενο από το βρετανικό private equity ΒC Ρartners (70%) και την Ελλάκτωρ (30%).

Ακόμη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπουν στο «ψυγείο» και οι ιδιωτικοποιήσεις της Λάρκο, όπου το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 30% των μετοχών, αλλά και των Φωσφορικών Λιπασμάτων, όπου το Δημόσιο μέσω της ΔΕΠΑ ελέγχει το 33,1%.

Σε πλήρη ανατροπή οδηγούνται τα όποια σχέδια της κυβέρνησης να πωλήσει στην Deutsche Τelecom ένα επιπλέον ποσοστό 10%, από το 20% που κατέχει ακόμη στον ΟΤΕ.

Φρένο στα αυτοχρηματοδοτούμενα
Αλλά δεν είναι μόνον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ακυρώνεται με την προκήρυξη των εκλογών. Είναι και τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά και μια σειρά ΣΔΙΤ που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προχωρήσουν. Ένα από τα έργα αυτά είναι και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, όπου οι διαδικασίες του σχετικού διαγωνισμού είχαν ανοίξει και το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας ήταν δεδομένο.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection