80 καθηγητές για 90 σπουδαστές!


Άδειασαν 40 ΤΕΙ λόγω της βάσης του δέκα και του ελάχιστου ενδιαφέροντος των υποψηφίων.


«Στα τρία από τα οκτώ Τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου που μένουν τα τελευταία χρόνια με κενές θέσεις, φτάσαμε στο σημείο να διαθέτουμε περίπου 80 τακτικούς και έκτακτους καθηγητές για κάπου... 90 σπουδαστές ανά εξάμηνο!».

O πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου- ενός από τα περιφερειακά ΤΕΙ που την τελευταία τετραετία μένουν άδεια λόγω της βάσης του δέκα, αλλά και του ελάχιστου ενδιαφέροντος των υποψηφίων- κ. Βαγγέλης Πολίτης, δίνει την εικόνα της απαξίωσης: καθηγητές που δεν έχουν φοιτητές να διδάξουν, άδεια αμφιθέατρα, αλλά και συντεχνιακές αγκυλώσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, οι οποίες δεν επιτρέπουν την μετεξέλιξη των Τμημάτων ώστε να αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον και να προσελκύσουν φοιτητές. Ωστόσο το προηγούμενο υπάρχει.

Στο ίδιο ΤΕΙ, λέει ο κ. Πολίτης, υπήρχε το Τμήμα Συνεταιριστικών Οργανώσεων το οποίο μέχρι πριν από 4 χρόνια βρισκόταν επίσης στα «αζήτητα». Όμως το Τμήμα αυτό άλλαξε προσανατολισμό, εξειδικεύτηκε στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και οργανώσεων, και τώρα απορροφά το σύνολο από τις 260 θέσεις που του δίνει το υπουργείο. «Έγιναν νέα προγράμματα σπουδών παρ΄ ότι οι καθηγητές παρέμειναν οι ίδιοι και το Τμήμα μπήκε στη σφαίρα της Διοίκησης Επιχειρήσεων διαφόρων τύπων επιχειρήσεων. Δόθηκε μάλιστα έμφαση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τη στιγμή που είχαν «πέραση», με αποτέλεσμα το Τμήμα να ξαναγεμίσει».

Σχεδόν 40 Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ που τα τελευταία χρόνια δεν συμπληρώνουν τις θέσεις εισακτέων, κινδυνεύουν πλέον με οριστικό λουκέτο. Συνολικά στα χρόνια αυτά «χάθηκαν» 65.000 θέσεις εισακτέων που παρέμειναν κενές. Πόλεις όπως η Άρτα, το Μεσολόγγι, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα, το Αργοστόλι, η Καρδίτσα, ερημώνουν από τους σπουδαστές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τούς έδιναν ζωή. Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αν κάποιο Τμήμα ΤΕΙ δεν κατορθώσει για μια πενταετία να συμπληρώσει το 10% του αριθμού εισακτέων, θα κλείνει υποχρεωτικά.

Την ίδια στιγμή, πλάι στα 40 Τμήματα ΤΕΙ που κλείνουν, ισάριθμα σχεδόν κολέγια (39 έχουν λάβει ώς τώρα άδεια ίδρυσης) αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος.

ΤΕΪοποίηση των πανεπιστημίων
Για τον πρόεδρο των καθηγητών ΤΕΙ κ. Γιάννη Τσάκνη, οι κυριότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόβλημα είναι η ίδρυση πολλών Τμημάτων Γεωπονικής ή Τουριστικής κατεύθυνσης στην περιφέρεια τα οποία δεν είναι ελκυστικά για τους υποψηφίους, η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων για αρκετές ειδικότητες ΤΕΙ και η δημιουργία ομοειδών Τμημάτων από τα πανεπιστήμια. «Οι υποψήφιοι προτιμούν πανεπιστημιακά Τμήματα, γιατί σύμφωνα με την κρατούσα άποψη κοινωνική καταξίωση θεωρείται να τελειώσει κάποιος ένα πανεπιστημιακό Τμήμα., π.χ. στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει Τμήμα Μηχανολογίας στο ΤΕΙ και Τμήμα Μηχανολογίας, το οποίο είναι παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα πανεπιστήμια αντέγραψαν τα Αναλυτικά Προγράμματα των ελκυστικών Τμημάτων των ΤΕΙ και έγινε... ΤΕΪοποίηση των πανεπιστημίων και όχι πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ», τονίζει.

Φουντώνει το πρόβλημα από τις μετεγγραφές στα κεντρικά ΤΕΙ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Δ. Νίνος, εντείνεται ακόμη περισσότερο με τις μετεγγραφές που γίνονται από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πολλά Τμήματα των κεντρικών ΤΕΙ ο αριθμός των μετεγγραφόμενων σπουδαστών είναι μεγαλύτερος εκείνου των εισακτέων από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η προσπάθεια που έγινε από το υπουργείο Παιδείας να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα κεντρικά ΤΕΙ, με σκοπό να διοχετευθούν οι σπουδαστές στα περιφερειακά, δεν απέδωσε.

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος που μέχρι σήμερα χαρακτήριζε τις ιδρύσεις Τμημάτων, είναι σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς η βασική αιτία του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μόλις φέτος δημιουργήθηκε μια επιτροπή χωροταξικού σχεδιασμού στην οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια και προκειμένου να αποφασίζει με αντικειμενικά κριτήρια για τη δημιουργία νέων Τμημάτων και την κατάργηση ομοειδών Τμημάτων...


του Νίκου Μάστορα

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑonline


No Internet Connection