ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διέσχισε με μακροβούτι τη μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά!


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ στην ελεύθερη κατάδυση πέτυχε Αυστραλός, ο οποίος διέσχισε τη μεγαλύτερη σπηλιά της χώρας με μια μόνο αναπνοή. Ο 39χρονος Μάικ Ουέλς έκανε μακροβούτι 120 μέτρων σε σπηλιά που βρίσκεται έξω από τις ακτές του Μπρίσμπεϊν, που διήρκεσε 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, σε βάθος 26 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα κατάφερε στην τρίτη προσπάθεια καθώς νωρίτερα είχε πάθει κράμπα και παρ΄ ότι το πέδιλό του πιάστηκε σε μια σχισμή βράχου.

«Ήταν δύσκολο εγχείρημα», είπε ο Ουέλς που ασχολείται 19 χρόνια με την ελεύθερη κατάδυση. «Αλλά μπορούσα να δω το φως στην άκρη του τούνελ, κυριολεκτικά».

Οι καρχαρίες

Ο Αυστραλός που περιγράφει το άθλημα αυτό ως «τεράστια τρέλα», ακολούθησε ένα σκοινί για να καταδυθεί στην είσοδο της σπηλιάς και τη διέσχισε μέχρι την έξοδό της. Η σπηλιά Fish Rock στις ακτές της Νότιας Ουαλίας είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες αλλά και γνωστή για την επικινδυνότητά της- είναι σκοτεινή και ελικοειδής με έντονα ρεύματα. Έως σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι η σπηλιά είναι πολύ μεγάλη και επικίνδυνη για να μπορέσει να τη διασχίσει κάποιος χωρίς μπουκάλες οξυγόνου.

Παρά τις δυσκολίες της κατάδυσης αυτής ο Ουέλς είχε χρόνο να παρατηρήσει γύρω του: «Υπήρχαν πολλοί καρχαρίες και άλλα ψάρια και έτσι είχα παρέα», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι πριν βουτήξει προκειμένου να χαμηλώσει την αναπνοή του έφθασε σχεδόν σε σημείο να κοιμηθεί. «Φθάνω σε αυτή την κατάσταση και ίσα-ίσα που κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά για να βλέπω πού πηγαίνω. Προσπαθώ να παραμείνω πολύ χαλαρός για να καταναλώνω όσο λιγότερο οξυγόνο γίνεται. Σταδιακά αισθάνομαι να εντείνεται ο ρυθμός της καρδιάς μου και αισθάνομαι την κίνηση όλων των μυών μου- γύρω μου επικρατεί νεκρική σιωπή».


ΤΗΕ ΤΙΜΕS ,της Αnne Βarrowclough

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑonline


No Internet Connection