banner psaremagr

Πάρκα στον βυθό της θάλασσας


Στόχος η προσέλκυση τουριστών που αναζητούν καταδυτικούς προορισμούς.

Στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής της Πέτρας στη Λέσβο συναντάται ένας εντυπωσιακός βιότοπος με πλήθος θαλάσσιων ειδών, καθαρά νερά και πλούσια υποθαλάσσια μορφολογία, όπως ύφαλοι, σπήλαια, αβαθείς κολπίσκοι και εκτάσεις με βλάστηση, ενώ εμφανής είναι η απουσία ανθρώπινης παρέμβασης. Είναι από τις πολλές περιοχές του νησιού που παρουσιάζει έντονο ερευνητικό και καταδυτικό ενδιαφέρον.

Η Πέτρα, τα Τουκμάκια, σύμπλεγμα νησιών και υφάλων στη Β.Α. πλευρά του νησιού, όπως και η βραχονησίδα Μερσίνια είναι τρεις από τις περίπου είκοσι θαλάσσιες περιοχές του νησιού που εντάχθηκαν στην ωκεανογραφική περιβαλλοντική προκαταρκτική μελέτη, την οποία διεξήγαγε το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Οι προαναφερόμενες περιοχές Νatura λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας και του έντονου βιολογικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, κρίθηκαν κατάλληλες για την ανάπτυξη καταδυτικών δραστηριοτήτων.

«Οι βυθοί της Ελλάδας παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα. Η διαφάνεια του βυθού, η θερμοκρασία του νερού, ο φυσικός πλούτος, τα ψάρια, αλλά και το πλήθος των ειδών και ενδιαιτημάτων που συναντώνται προκαλούν έντονο ενδιαφέρον. Επιπλέον, πολλές περιοχές είναι οικότοποι που προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μικρών θαλάσσιων περιοχών στις οποίες, εφόσον τηρηθούν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα μπορούν και να προωθήσουν τον θεματικό τουρισμό, αλλά και κυρίως με την παρουσία της επιστημονικής κοινότητας να προστατευθεί ο θαλάσσιος πλούτος», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας κ. Δρόσος Κουτσούμπας. Το Τμήμα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σχετικά με το θέμα στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ειδικότερα στη Λέσβο και τα Ψαρά.

Ο καταδυτικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται στους σημαντικότερους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Η δημιουργία των καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα θα στηριχτεί στα πρότυπα των νησιών Μέντες στην Ισπανία, τα οποία έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη και προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Σύμφωνα με τον νόμο, για τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων επιλέγονται προστατευμένες θαλάσσιες εκτάσεις που συνδυάζουν καταλληλότητα για καταδύσεις, με αξιόλογα γεωμορφολογικά, αισθητικά ή επιστημονικού ενδιαφέροντος φυσικά ή τεχνητά στοιχεία, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται τόσο για καταδύσεις αναψυχής όσο και για επιστημονική έρευνα. Σε αυτές τις ζώνες θα απαγορευθεί κάθε είδους αλιεία και ναυσιπλοΐα, ενώ δυνατότητα πρόσβασης θα υπάρχει μόνο για οργανωμένες καταδύσεις. Παράλληλα, οι ζώνες αυτές θα λειτουργούν και ως δεξαμενές, όπου τα ψάρια θα μπορούν ανενόχλητα να αναπαράγονται και να εμπλουτίζουν και τη γύρω περιοχή.

Κόλλησε στις Σπέτσες

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο, που επρόκειτο αρχικά δημιουργηθεί ήταν στην παραλία της Ζωγιωργιάς στις Σπέτσες, αλλά τόσο η αδράνεια από την πλευρά της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και ορισμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την παρουσία αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, απέτρεψαν την υλοποίηση του σχεδίου. Ο δήμαρχος Σπετσών κ. Ευάγγελος Κονταξάκης σε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» υποστήριξε πως γίνονται συζητήσεις, ώστε να επιλεγεί άλλη τοποθεσία και να αρχίσει εκ νέου μελέτη για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου.

3,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Οι Ευρωπαίοι τουρίστες που ταξιδεύουν κάθε χρόνο για αναζήτηση καταδυτικών προορισμών υπολογίζονται περίπου σε 3,5 εκατ.

«Θα ωφελήσουν την οικονομία και το περιβάλλον»

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ κοινωνίες ιδιαίτερα των μικρών νησιών βλέπουν με μεγάλη αισιοδοξία την προοπτική της δημιουργίας καταδυτικών πάρκων, καθώς θεωρείται καλή επένδυση για την αειφόρο ανάπτυξή τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα αποφέρει ανάπτυξη οικονομική σε επίπεδο υποδομών, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δημιουργία θέσεων εργασίας που και το πρόβλημα της τοπικής ανεργίας θα λύσουν και θα βοηθήσουν στις προσπάθειες για αύξηση του νησιωτικού πληθυσμού.

Επιπλέον προβλέπεται πως και η τοπική αλιεία θα ενισχυθεί, αφού τα πάρκα θα λειτουργούν ως υποβρύχιες δεξαμενές που στο μέλλον θα εμπλουτίζουν τον βυθό πέρα από τα όρια του πάρκου.

«Τα καταδυτικά πάρκα ωφελούν την οικονομία των μικρών νησιών και τη χώρα στο σύνολό της. Δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ευχάριστη στιγμή να τα δούμε να λειτουργούν, ελπίζουμε, όμως πως σύντομα θα ξεπεραστούν όλες οι εκκρεμότητες. Στην Ελλάδα μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν μικρές μονάδες καταδυτικών πάρκων, με προτεραιότητα στα μικρά νησιά. Σε αυτές τις μικρές κοινωνίες ο καταδυτικός και αλιευτικός τουρισμός ωφελεί τα μέγιστα, αφού πρόκειται για μια μορφή τουρισμού υψηλού εισοδήματος και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή όλο τον χρόνο, με αποκορύφωμα μάλιστα τον χειμώνα.

Καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για την τοπική κοινωνία.

Θέσεις εργασίας, λειτουργία των καταλυμάτων, εστιατορίων, μουσείων και άλλων μέσων αναψυχής όλο τον χρόνο και άλλα σημαντικά οφέλη», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.


του Γιώργου Αράπογλου

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑonline


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection