banner psaremagr

Προτείνουν μέτρα σωτηρίας για μεσογειακή φώκια και... ψαράδες


Η προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και η ενίσχυση των αλιέων που πλήττονται από τις επιθέσεις των ζώων αυτών στα δίχτυα τους, οι δύο άξονες των μέτρων που προτείνουν οι τρεις φορείς.


Πακέτο μέτρων με δύο άξονες για την προστασία της μεσογειακής φώκιας αλλά και την ενίσχυση των παράκτιων αλιέων, που πλήττονται από τις επιθέσεις των θαλάσσιων θηλαστικών στα δίχτυα τους, προτείνούν η «Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, ΜΟm», το «WWF Ελλάς» και το «Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας» του ΕΘΙΑΓΕ.

Ολοκληρώνοντας 4ετές ερευνητικό πρόγραμμα κοινοτικής χρηματοδότησης, οι τρεις φορείς κατέληξαν σε σχέδιο δράσης που προβλέπει διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία αλλά και οικονομική ενίσχυση για τους ψαράδες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα ανήλικα φωκάκια σε ποσοστό 48%. Οι ενήλικες, αντίθετα, φώκιες πέφτουν συνήθως θύματα ηθελημένων θανατώσεων - δηλαδή τις σκοτώνουν, ενώ τα νεογνά πεθαίνουν σχεδόν αποκλειστικά από φυσικά αίτια.

«Ο Μάιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο εντοπίζονται οι περισσότερες νεκρές φώκιες, μεγάλο ποσοστό από τις οποίες (30%) βρίσκονται πνιγμένες σε δίχτυα. Αυτό συμβαίνει επειδή η αναπαραγωγική περίοδος είναι από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Δεκέμβριο, με κορύφωση τον Οκτώβρη. Από τον Μάρτιο τα ανήλικα φωκάκια αρχίζουν να απογαλακτίζονται και να κυνηγούν μόνα τους την τροφή τους. Επειδή είναι άπειρα, μπερδεύονται συχνά σε αλιευτικά εργαλεία», εξηγεί ο βιολόγος Βαγγέλης Παράβας, υπεύθυνος προστασίας και πολιτικής της ΜΟm.

Γι' αυτό και ένα από τα διαχειριστικά μέτρα που προτείνει η οργάνωση είναι η παύση της αλιευτικής δραστηριότητας τον μήνα Μάιο. Την ίδια στιγμή προτείνεται να αυξηθεί το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος αλίευσης του χταποδιού σε 750 γρ. και να απαγορευτεί το ερασιτεχνικό ψάρεμά του από Μάιο μέχρι Ιούλιο.

Και αυτό καθώς το χταπόδι -όπως αποδείχτηκε από τις αναλύσεις που έγιναν σε στομάχια φωκών- είναι η κύρια τροφή της μονάχους μονάχους. Η οργάνωση προτείνει επίσης την αύξηση της επιλεκτικότητας στα αλιευτικά εργαλεία: να μεγαλώσει το «μάτι» στο δίχτυ (20 χιλ. ελάχιστο) και το αγκίστρι στο παραγάδι (14άρι ελάχιστο), ώστε να μην ψαρεύεται ο γόνος. «Οσο τα ιχθυαποθέματα μειώνονται, τόσο ο ανταγωνισμός παράκτιων αλιέων και φώκιας θα εντείνεται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του», υπογραμμίζει ο κ. Παράβας.

Και οι ίδιοι οι ψαράδες, άλλωστε, ιεραρχούν -όπως προκύπτει από έρευνα με ερωτηματολόγια σε 11 νησιά- τις ζημιές από τα θαλάσσια θηλαστικά και την υπεραλίευση ως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της αλιείας στην περιοχή του ο καθένας. Οπως λένε μάλιστα, τα εμπορεύσιμα αλιευτικά είδη που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο αστακός, το φαγκρί, ο σαργός και η συναγρίδα.

Σύμφωνα, πάντα, με τη μελέτη, ο μέσος όρος της ζημιάς από φώκια ή δελφίνι για τους ψαράδες υπολογίστηκε στο 20%. Αυτό σημαίνει πως ένα στα πέντε αλιευτικά ταξίδια θα καταλήξει με... λαβωμένα δίχτυα, κυρίως από φώκια. Το μέσο μήκος της ζημιάς υπολογίστηκε στα 1,12 μέτρα ανά 100 μέτρα διχτύου, για κάθε επίθεση.

Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με πλήθος άλλων, οι ερευνητές αποτίμησαν ενδεικτικά τη μέγιστη ετήσια ζημιά για 4 χλμ. διχτύου (μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος ανά ψαρά και σκάφος) στα 1.600 ευρώ. «Προτείνουμε να δίνεται οικονομική ενίσχυση σε ετήσια βάση και όχι αποζημίωση ανά ζημιά», σημειώνει ο κ. Παράβας, περιγράφοντας ένα απλό σύστημα προσδιορισμού δικαιούχων μέσω των ομοσπονδιών και των λιμεναρχείων.

Σκόπελο στην εφαρμογή του μέτρου ενδεχομένως θα αποτελέσει το γεγονός πως δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, αφού αφορά επαναλαμβανόμενη ζημιά. «Θεωρούμε ότι δεν είναι ανέφικτο να βρεθούν τα χρήματα από εθνικούς πόρους», σχολιάζει ο βιολόγος της MOm, προτείνοντας αύξηση του κόστους των ερασιτεχνικών αδειών, ειδικό τέλος σε αλιευτικά εργαλεία, συνεισφορά του Γαλάζιου Ταμείου (όπου διοχετεύονται πρόστιμα για θαλάσσια ρύπανση) κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδης, δήλωσε ικανοποιημένος από την εισήγηση και δεσμεύτηκε -στην παρουσίαση του προγράμματος πριν από λίγες μέρες- να προωθήσει άμεσα την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο τοπικά.


του Γιάννη Φώσκολου

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣONLINE


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection