Μέσα Νοεμβρίου ξανά το πείραμα του CERN

 

Στα μέσα Νοεμβρίου θα τεθεί ξανά σε λειτουργία ο γιγάντιος υπόγειος επιταχυντής σωματιδίων του CERN -ωστόσο σε χαμηλότερο επίπεδο ενέργειας από αυτό που αρχικά είχε σχεδιαστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, δεν είναι απαραίτητες επιπλέον επισκευές, καθώς ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και στις 10.000 ηλεκτρικές συνδέσεις του επιταχυντή.

Τα πειράματα του CERN πρόκειται να έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για την επιστήμη αν και είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του πέρυσι το Σεπτέμβριο, εννέα μόλις μέρες μετά τα εγκαίνιά του, εξαιτίας σοβαρής ηλεκτρικής βλάβης. Το CERN ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επανεκκινήσει τον επιταχυντή με ενέργεια 3,5 τερα-ηλεκτρονιοβόλτ προκειμένου να επιτρέψει στους χειριστές του επιταχυντή να αποκτήσουν εμπειρία στον ασφαλή χειρισμό του μηχανήματος. Η χαμηλότερη ενέργεια θα αποτρέψει την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών συνδέσεων και θα επιτρέψει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας τους.

Συγκριτικά, ο «ανταγωνιστικός» επιταχυντής Tevatron του Fermilab των ΗΠΑ λειτουργεί στο ενεργειακό επίπεδο του ενός έως δύο TeV.

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόιερ διαβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά όλα θα κυλήσουν ομαλά, επειδή, όπως υποστήριξε, «έχουμε κατανοήσει τον επιταχυντή πολύ καλύτερα από ό,τι πριν ένα χρόνο».

Tα πειράματα, στο τεράστιο κυκλικό υπόγειο τούνελ μήκους 27 χλμ. κοντά στη Γενεύη, θα διεξαχθούν σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν και θα αναπαραχθούν οι συνθήκες που πιστεύεται ότι ίσχυαν κατά το αρχικό «Μπινγκ Μπανγκ» του Σύμπαντος πριν 13,7 δισ. χρόνια.

 

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ


No Internet Connection