Έκλεψαν τη λιμουζίνα της υπουργού


Ενός κακού μύρια έπονται. Δεν φτάνει που η Γερμανίδα υπουργός Υγείας, Ούλα Σμιτ, χρησιμοποίησε παράτυπα την υπηρεσιακή της Μερτσέντες, για διακοπές στην Ισπανία.

Της την έκλεψαν και από πάνω, μετατρέποντάς τη σε συνεργό φθοράς δημόσιας περιουσίας από αμέλεια, ύψους 93.000 ευρώ (τόσο κοστίζει το θωρακισμένο μοντέλο Mercedes S).

Για κακή τύχη του SPD, η παρασπονδούσα υπουργός Ούλα Σμιτ προέρχεται από τις τάξεις του. Δεν ήταν και ό,τι καλύτερο δύο μήνες πριν από τις εκλογές, τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες «φυτοζωούν» στα γκάλοπ με 20%-25% και ο ηγέτης τους Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δεν έχει καμιά ελπίδα να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Πάντως, το SPD στήριξε την «καλή» υπουργό του, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε στο πλαίσιο του νόμου. Ομως, η ηγέτης των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ, χαρακτήρισε «αναξιοπρεπή» τη συμπεριφορά της.

«Περιμένω από την κυρία υπουργό να μας εξηγήσει τι δουλειά είχε να στείλει τον οδηγό της από τη Γερμανία στην Ισπανία. Μπορούσε να ζητήσει αυτοκίνητο από την πρεσβεία», τόνισε και ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, Οτο Φρίκε, που ανήκει στο κεντρώο FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες).

Εξίσου καυστική ήταν η Ομοσπονδία Γερμανών Φορολογουμένων, μια ομάδα πίεσης που... καταστρέφει πολιτικές καριέρες. «Γιατί ένα κρατικό αυτοκίνητο έπρεπε να διασχίσει 5.000 χιλιόμετρα στην Ευρώπη με λεφτά των φορολογουμένων, ξοδεύοντας 700 λίτρα βενζίνη;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ράινερ Χολτσνάγκελ στην Bild am Sonntag.

Η υπουργός Ούλα Σμιτ είχε μεταβεί αεροπορικώς στο θέρετρο Αλικάντε της Κόστα Μπράβα. Ισχυρίστηκε ότι «όπως όλοι οι υπουργοί» είχε δικαίωμα να χρησιμοποιεί την κρατική λιμουζίνα όχι μόνο για υπηρεσιακούς, αλλά και για ιδιωτικούς σκοπούς.

Μάλλον θυμηδία προκάλεσε, όμως, το επιχείρημά της ότι «πραγματοποίησε συναντήσεις με Γερμανούς της Ισπανίας». Αραγε έκανε... ψηφοθηρία στους τουρίστες;

Πάντως, μπροστά στην κατακραυγή η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα πληρώσει στο κράτος όλα τα έξοδα της ιδιωτικής χρήσης της κλεμμένης Μερτσέντες. Η περίπτωσή της θυμίζει έντονα το σκάνδαλο των βουλευτικών δαπανών που σαρώνει τη Βρετανία.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection