Αγγελική αποκάλυψη στην Αγία Σοφία, εκατόν εξήντα χρόνια μετά...

 

Η μορφή ενός αγγέλου θα καλωσορίζει πια τους επισκέπτες της Αγίας Σοφίας, ενός από τους τέσσερις αγγέλους που κοσμούσαν το μεγαλειώδες μνημείο και αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από προσπάθειες συντηρητών και αρχαιολόγων.

Το ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα από τα εξαπτέρυγα σεραφείμ ήταν κρυμμένο κάτω από στρώματα γύψου και χρώματος για περίπου 160 χρόνια, ενώ στο σημείο που βρισκόταν, είχε τοποθετηθεί μια μεταλλική μάσκα.

Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες, ο τελευταίος που είχε δει τα ψηφιδωτά ήταν ο Ελβετός αρχιτέκτονας Γκάσπαρε Φοσάτι, ο οποίος είχε επιβλέψει τις εργασίες συντήρησης της Αγίας Σοφίας από το 1847 έως το 1849 για λογαριασμό του σουλτάνου Αμπντουλματζίντ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που έγιναν υπό την καθοδήγηση του Φοσάτι, ανανεώθηκαν τα επιχρίσματα των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων του μνημείου, αποκαλύφθηκαν και καθαρίστηκαν τα ψηφιδωτά και στη συνέχεια καλύφτηκαν πάλι με ένα λεπτό επίχρισμα. Την ίδια εποχή, κατασκευάστηκαν και οι εξωτερικές καμάρες που στηρίζουν τον τρούλο, ο οποίος ενισχύθηκε, επισκευάστηκαν 13 κίονες στην άνω στοά του μνημείου και άλλαξαν ορισμένες πόρτες.

Ο Ελβετός αρχιτέκτονας συντήρησε και σκέπασε με προσοχή τα ψηφιδωτά πρόσωπα των αγγέλων, γι' αυτό και οι συντηρητές σήμερα λένε ότι η εικόνα του σεραφείμ είναι τόσο εντυπωσιακά διατηρημένη. Οι διαστάσεις της εικόνας είναι 1,5 επί ένα μέτρο και εκτιμάται ότι χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Το 2005 είχε αποκαλυφθεί το εργαστήριο του Φοσάτι, όταν άνοιξε η πόρτα ενός μυστικού δωματίου της Αγίας Σοφίας, το οποίο είχε μείνει κλειστό από το 1968. Το δωμάτιο βρισκόταν πίσω από τη λυόμενη κατασκευή για τους φύλακες. Μια σκονισμένη εφημερίδα του 1968 έδειχνε από πότε είχε να ανοιχτεί το δωμάτιο, ενώ από τα σχέδια, τα υλικά αναστήλωσης, τις αυθεντικές σιδεριές των τρούλων, αλλά και τα μικρά κομμάτια από χρυσά ψηφιδωτά προέκυψε το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το εργαστήριο το Φοσάτι. Οι σημειώσεις του βοήθησαν στην αποκάλυψη και την αποκατάσταση των αυθεντικών ψηφιδωτών του σπουδαίου μνημείου.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection