Ανάπτυξη σοβαρών ιών στα παράλια της Μεσογείου

Αρκετοί ιοί που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως της πολυομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α', έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο λόγω της ρύπανσης της Μεσογείου με αποτέλεσμα κλιματικές αλλαγές, αύξηση της θερμοκρασίας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών (πχ ελονοσία) σε περιοχές όπου φυσιολογικά δεν εμφανίζονταν.

Αυτά υποστηρίζουν επιστήμονες του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής υποστήριξαν πως:

«Οι κίνδυνοι για την υγεία προέρχονται κυρίως από την άμεση επαφή με το νερό της θάλασσας και επομένως με όλους τους βλαπτικούς παράγοντες που αυτό περιέχει, όπως τα διάφορα συστατικά του πετρελαίου και άλλες χημικές ενώσεις, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, αλλά από τη βρώση θαλασσινών που έχουν έρθει σε επαφή με τους ίδιους παράγοντες ή είναι φορείς κάποιων παθογόνων μικροβίων.

Οι κλιματικές αλλαγές και η μετακίνηση των πληθυσμών προβλέπεται πως θα προκαλέσουν και αλλαγές στην κατανομή και εμφάνιση ασθενειών. Έτσι, είναι πιθανό η περίοδος της γρίπης να εξαπλωθεί σε όλο το έτος εξαιτίας της εξαφάνισης των εποχών και η ελονοσία να παρουσιάσει βορειότερη κατανομή».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Μεσόγειος είναι από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες, αφού μέσα σε 30 χρόνια (1977-2007) δέχτηκε 321.000 τόνους πετρελαιοειδών και χιλιάδες τόνους λυμάτων με χημικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα και DDT.

 

Πηγή: cosmo.gr


No Internet Connection