Σε διαθεσιμότητα 300 εργαζόμενοι στην βιομηχανία Hellenic Steel

Αντιμέτωποι με το δίλημμα περικοπές ή ανεργία βρίσκονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι. Στη βόρεια Ελλάδα εργοστάσια προχωρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, που συνεπάγεται μείωση των ωρών απασχόλησης και ψαλίδι στο μισθό. Σε διαθεσιμότητα 10 ημερών οδηγούνται 300 από τις 416 εργαζόμενοι της βιομηχανίας χάλυβα Hellenic Steel στην Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κωνσταντίνος Πασχαλίδης «μισό ημερομίσθιο, ένσημο και ένα δέκατο επίδομα από τον ΟΑΕΔ».

Μετά από 27 χρόνια δουλειάς στη συγκεκριμένη βιομηχανία ο Πέτρος Τραΐανός θα δει τις αποδοχές του να πέφτουν στο μισό και από 1.450 ευρώ το μήνα θα παίρνει μόλις 700 ευρώ. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ότι τα τελευταία 4 χρόνια το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο, αλλά και ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας πήραν μεγάλα μπόνους τα Χριστούγεννα. Το μέλλον για τους 300 εργαζόμενους είναι αβέβαιο, καθώς μετά τις 10 ημέρες διαθεσιμότητας κανείς δεν τους έχει διαβεβαιώσει, ότι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους. Με μειωμένους κατά το ήμισυ μισθούς προσπαθούν να επιβιώσουν από το Οκτώβριο οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία σιδηροκατασκευών του Βασίλη Σεργιανίδη στο Κιλκίς.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στον ALPHA, για να επιβιώσει η επιχείρηση ανά 15 ημέρες δουλεύουν μόνο 20 εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι 50 κάθονται. Η απειλή του λουκέτου για τη βιομηχανία της βόρειας Ελλάδας είναι ορατή, καθώς κάποιες μονάδες της έχουν ήδη κλείσει και οι παραγγελίες μήνα με το μήνα μειώνονται. Η βιομηχανία η οποία κατασκευάζει κολώνες για τη ΔΕΗ, ζητά από την επιχείρηση να αυξήσει τις παραγγελίες της, για να κρατηθεί η εταιρεία.

Πηγή: ALPHA

No Internet Connection