Φθηνότερα μηνύματα και Internet στην περιαγωγή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η έγκριση του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των χρεώσεων αναφορικά με την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας όταν ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί τη συσκευή του εκτός της χώρας του και σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος, ευρισκόμενος, δηλαδή, σε κατάσταση περιαγωγής.

Υπέρ της ενεργοποίησης
Την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης ενός τέτοιου κανονισμού και με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν και των αρμόδιων υπουργών των κρατών-μελών το μόνο που απομένει είναι η διαμόρφωση των τελικών χρεώσεων και η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Όσον αφορά στα ανώτατα όρια που θα επιβληθούν, το μόνο βέβαιο είναι ότι η αποστολή ενός σύντομου γραπτού μηνύματος δεν θα κοστίζει περισσότερο από 0,11 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), όταν ο σημερινός μέσος όρος είναι τα 0,28 ευρώ ανά SMS.

Χονδρική τιμή
Για τις υπηρεσίες δεδομένων, κυριότερη από τις οποίες είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε μέσω φορητού υπολογιστή με τη σχετική δυνατότητα, η επιτροπή βιομηχανίας πρότεινε η χονδρική τιμή να διαμορφωθεί στα 0,50 ευρώ ανά ΜΒ, όταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν για 1 ευρώ ανά ΜΒ.

Το πιθανότερο είναι να προτιμηθεί η χαμηλότερη πρόταση, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) σε επίπεδα μεταξύ 0,80 και 1 ευρώ ανάλογα με τον πάροχο, χωρίς να αποκλείονται και ακόμη φθηνότερες χρεώσεις. Σημειωτέον πως εταιρείες όπως η Vodafone προσφέρουν στους συνδρομητές τους προγράμματα 50 ΜΒ ημερησίως ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά χρησιμοποιούν συνεργαζόμενο δίκτυο της εταιρείας και κοστίζουν 15 ευρώ.

Περιαγωγή
Υψηλό το κόστος για τους ευρωβουλευτές

Οι προτάσεις των μελών της επιτροπής βιομηχανίας για χαμηλότερες χρεώσεις από εκείνες που ζητούσε η Κομισιόν δεν προκάλεσαν έκπληξη. Ο λόγος είναι ότι μία από τις σημαντικότερες δαπάνες των ευρωβουλευτών αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, δεδομένου ότι μπορεί να διαθέτουν μεν κινητό από πάροχο του Βελγίου (όταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες) αλλά διατηρούν και έναν αριθμό από πάροχο της χώρας προέλευσής τους. Και, όπως είναι προφανές, το δεύτερο χρησιμοποιείται αρκετά, με αποτέλεσμα το μηνιαίο κόστος να είναι πολύ υψηλό.

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


No Internet Connection