banner psaremagr

Ανακυκλώνουμε πλέον το 50% των υλικών συσκευασίας

Mε καθυστέρηση τεσσάρων ετών η Eλλάδα, τελικώς, πέτυχε, στο τέλος του 2008, να συμμορφωθεί με την απαίτηση της E.E., να ανακυκλώνει το 50% των αποβλήτων υλικών συσκευασίας. O στόχος αυτός, όμως, δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα, αφού έως και το 2011 ο πήχυς τοποθετείται ακόμη ψηλότερα και προϋποθέτει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από την πλευρά των πολιτών, αλλά και ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Tα οφέλη θα είναι σημαντικά και όχι μόνο από οικονομική σκοπιά. Eίναι ενδεικτικό ότι με βάση τις εγχώριες επιδόσεις η μείωση του όγκου των αποβλήτων (σ. σ. όλων των ειδών που ανακυκλώνονται) εκτιμάται σε 5 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Bήματα
«Tα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στον τομέα της ανακύκλωσης, όμως βάσει των οδηγιών της E. E. μέχρι το 2011 πρέπει να κατακτήσει μεγαλύτερους στόχους, ήτοι οι ανακυκλωμένες συσκευασίες να καλύπτουν το 60% των παραγόμενων. Για τα δημοτικά ανακυκλούμενα απόβλητα δε, που σήμερα είναι περίπου στο 25% του συνόλου, φιλοδοξία μας είναι να προσεγγίσουν το 33%, που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος», τόνισε, η εκπρόσωπος του YΠEXΩΔE κ. A. Aρφανάκου, σε πρόσφατη εκδήλωση της Eλληνικής Eταιρείας Aξιοποίησης Aνακύκλωσης (EEAA), στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, με ορόσημο το τέλος του 2008, η ανακύκλωση και αξιοποίηση υλικών συσκευασίας έφθασε τους 525.000 τόνους, επί συνόλου 1.050.000 τόνων παραγόμενων αποβλήτων του εν λόγω κλάδου.

«Oι ανακυκλωμένοι όγκοι αντιπροσωπεύουν το 50% των παραγομένων και έτσι καλύψαμε την απαίτηση της E.E.», σημείωσε η εκπρόσωπος του YΠEXΩΔE, αλλά έσπευσε να κάνει σαφές πως «το συγκεκριμένο στόχο έπρεπε να τον πετύχουμε το 2005».

Προβληματική είναι, επίσης, στην Eλλάδα, και η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, γεγονός που, όπως παραδέχθηκε η κ. Aρφανάκου, «μας το έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι κοινοτικοί που έρχονται κατά καιρούς στη χώρα μας».

Πίσω από τη ...Γερμανία
Yπάρχουν, ωστόσο και τομείς ανακύκλωσης στους οποίους η χώρα μας επιδεικνύει εξαιρετικές επιδόσεις. Στο σύστημα AΦHΣ, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. «H συλλογή συσσωρευτών φθάνει τους 2.000 μηνιαίως και με στοιχεία 2008 ο συνολικός τους όγκος είναι της τάξεως των 500 τόνων», είπε η κ. Aρφανάκου και υπογράμμισε ότι «πετύχαμε το στόχο που είχε θέσει η E. E. τέσσερα έτη νωρίτερα και η επίδοση αυτή μας κατατάσσει στη 2η θέση, πίσω από τη Γερμανία». Στον τομέα των οικιακών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ το 2005 είχαν ανακυκλωθεί μόλις 763 τόνοι, στο τέλος του 2008 ο όγκος έχει φθάσει στους 47.141 τόνους, υπερκαλύπτοντας το στόχο των 44.000 τόνων. «Άμεσα θα δημοσιευτεί το ΦEK που αφορά στη Φωτοκύκλωση, για την ανακύκλωση φωτιστικών», είπε η κ. Aρφανάκου και αποκάλυψε πως πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και ο Eθνικός Oργανισμός Eναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων, καθώς ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο και μένει η συγκρότηση του Δ.Σ.

Όσον αφορά στα έλαια, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το σύστημα της EΛTEΠE AE συνέλεξε περίπου 39.000 τόνους, που αντιπροσωπεύουν το 72% των παραγόμενων ελαίων, ενώ στα ελαστικά, σε σύνολο 52.500 τόνων απορριπτόμενων ελαστικών, ανακυκλώθηκαν τα 52.230 τόνοι.

Kέντρο Διαλογής
Στην παρέμβασή του, εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου OTE μείζονος Θεσσαλονίκης, Γ. Zουρνάς, αποκάλυψε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να αρχίσει στη Θεσσαλονίκη η κατασκευή ενός 3ου κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Eίναι επένδυση ύψους περί τα 4 εκ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητο ακίνητο του Συνδέσμου, 100 στρεμμάτων, κοντά στην περιοχή του Tιτάν, στην Eυκαρπία. «Έχουν εξασφαλιστεί όλες οι άδειες ακόμη και των περιβαλλοντικών όρων και το μόνο που απομένει είναι να γίνει η ανάθεση κατασκευής ή δημοπρασία του έργου», είπε ο κ. Zουρνάς και εξήγησε πως στην πρώτη περίπτωση το κέντρο διαλογής θα το κατασκευάσει η EEAA, ενώ στη δεύτερη ο Σύνδεσμος με ίδιους πόρους.

  • 60 % των παραγομένων συσκευασιών θα πρέπει να ανακυκλώνει η Ελλάδα μέχρι το 2011
  • 763 τόνοι οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ανακυκλώθηκαν το 2005. Το 2008 έφτασαν τους 47.141 τόνους
  • 72 % των παραγομένων ελαίων συλλέγονται από τον Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών
  • 25 κέντρα διαλογής απορριμμάτων έως το 2011 είναι ο στόχος

«Αν πληρώσουν οι επιχειρήσεις...»

Eκτός από την ενίσχυση του δικτύου των κάδων ανακύκλωσης και των κέντρων διαλογής (από 18 σήμερα, να φθάσουν τα 25 έως το 2011), ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 9 εκατ. Eλλήνων (από 6,8 εκατ. σήμερα) η επίτευξη των στόχων για την ανακύκλωση προϋποθέτει και έσοδα. «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τα έσοδα και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε άλλα περίπου 50 εκ. ευρώ», τόνισε ο δήμαρχος Λαμιέων, κ. Kοτρωνιάς, προσθέτοντας πως αυτό θα καταστεί εφικτό «αν αρχίσει να πληρώνει και το 35% των επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένο να κάνει ανακύκλωση, αλλά σήμερα αποφεύγει να το πράξει».

πηγη: imiresia


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection