Ραδιενέργεια σε φορτίο για τα Σκόπια

Ραδιενεργό υλικό σε αμαξοστοιχία που είχε προορισμό την ΠΓΔΜ ανακάλυψαν οι σερβικές τελωνειακές αρχές στον συνοριακό σταθμό Ντιμίτροβγκραντ.

Όπως δήλωσε στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β-92, ο διευθυντής του τελωνείου στο Ντιμίτροβγκραντ, Εμίλ Πετρόβ, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες, σε εμπορική αμαξοστοιχία που προερχόταν από τη Βουλγαρία και είχε προορισμό τα Σκόπια, βρέθηκαν υψηλές τιμές ραδιενέργειας σε ένα βαγόνι, το οποίο μετέφερε 54 τόνους σίδηρο.

Ο κ. Πετρόβ ανέφερε ότι οι τιμές ήταν κατά 11 φορές υψηλότερες από το επιτρεπόμενο όριο και το «ύποπτο» βαγόνι επεστράφη στη Βουλγαρία.

Στα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου αναγραφόταν, δήλωσε ο κ. Πετρόφ, ότι το βαγόνι μετέφερε σίδηρο για λογαριασμό βιομηχανίας μετάλλου των Σκοπίων.

Ανάλογο περιστατικό συνέβη και πριν από δύο μήνες, όταν οι σερβικές τελωνειακές αρχές στο Ντιμίτροβγκραντ ανίχνευσαν, σε αμαξοστοιχία που μετέφερε σίδηρο με προορισμό τα Σκόπια, τιμές ραδιενέργειας υψηλότερες κατά 300 φορές από τα κανονικά επίπεδα.

Οι Σέρβοι τελωνειακοί στο Ντιμίτροβγκραντ έχουν εφοδιαστεί από το 2004 με φορητούς ανιχνευτές ραδιενέργειας που τους προειδοποιούν κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος

πηγή: e-typos


No Internet Connection