banner psaremagr

Βιολογικός κτηνοτρόφος: Aποκλειστικά ελευθέρας βοσκής

«Η ευζωία των ζώων είναι σημαντικός παράγοντας στην ποιότητα του κρέατος». Αυτό είναι το πιστεύω του βιολογικού κτηνοτρόφου, που εκτρέφει τα κοπάδια του σε 25.000 στρέμματα ελεύθερων βοσκότοπων στην Εύβοια.

Bρεθήκαμε σε μια αχανή παραλίμνια έκταση της λίμνης Δύστου, περιτριγυρισμένοι από βουνά κατάφορτα με τα γεννήματα της άνοιξης. Ο ορίζοντας διαγραφόταν από τις κορυφές των καλαμιώνων της λίμνης. Πελαργοί έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις. Οι ήχοι που κυριαρχούσαν ήταν τα κρωξίματα των βατράχων. Και μέσα στο μονοπάτι, ανάμεσα στα σπάρτα και τα νερά της λίμνης, ένα κοπάδι βοοειδών, κυρίως μανάδες και μικρά μοσχαράκια, έβοσκαν αμέριμνα.

Σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, ένα κομμάτι από τα 25.000 στρέμματα ελεύθερων βοσκότοπων που χρησιμοποιεί (τα παραχωρεί ο δήμος), εκτρέφει τα κοπάδια του ο Θανάσης Παπουτσής. Βιολογικός κτηνοτρόφος στο χωριό Πράσινο της Εύβοιας, σπουδασμένος γεωπόνος, παιδί κτηνοτρόφων της περιοχής, το 2000 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση με αιγοπρόβατα και προχώρησε σε βιολογική εκτροφή. Σήμερα έχει μοσχάρια αλλά και αρνιά, παράγει πρόβειο γάλα που το δίνει σε τυροκομείο, έχει μια ταβέρνα όπου σερβίρει πιάτα με βασικό μενού τα κρέατα της δικής του εκτροφής ενώ έχει στα σκαριά και ένα κρεοπωλείο.

Ποιοτική προσέγγιση
Το 2000 πήρε τις πρώτες αγελάδες και το 2006 πέρασε στη βιολογική εκτροφή τους (πιστοποιείται από την Qways). Οι λόγοι; «Για την πιστοποίηση, για τις επιδοτήσεις της βιολογικής αλλά κυρίως για την ποιοτική προσέγγιση της παραγωγής, η οποία σου ανοίγει και προσβάσεις σε προγράμματα. Αν αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους, τις βοσκές, η βιολογική εκτροφή είναι βιώσιμη».

Μέχρι να τα πούμε όλα αυτά, είχαμε φτάσει στις εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται τα δύο ποιμνιοστάσια, το βουστάσιο και οι αποθήκες τροφών. Εδώ έρχονται τα ζώα μόνο τις πολύ δύσκολες μέρες του χειμώνα και όταν φτάσει η στιγμή της σφαγής. Μέχρι τότε διαβιούν και αναπαράγονται μόνα τους στη φύση χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, παρά μόνο επίβλεψη.

«Είναι δυνατόν ένα ζώο να είναι ευτυχισμένο όταν είναι εγκλωβισμένο, δεμένο σε ένα στάβλο όπου δεν έχει χώρο να κινηθεί και υπάρχει βρώμα, μύγα; Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στην ποιότητα παραγωγής κρέατος. Ενα στρεσαρισμένο ζώο τι κρέας να δώσει; Το περιβάλλον, η βόσκηση και η φυλή είναι οι παράμετροι για ποιοτικό κρέας».

Συνειδητοποίησα ότι είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο που αγαπούσε τα ζώα του και εκτιμούσε την ευζωία τους σαν κομμάτι της δικής του καλής ζωής. «Η μόνη στιγμή που τα αγγίζει ανθρώπινο χέρι είναι μία φορά το χρόνο, όταν τους γίνεται αιμοληψία».

Όση ώρα μιλούσαμε, περπατούσαμε ανάμεσα στα προαυλισμένα μοσχάρια και παρατήρησα ότι ένα δεν μας κοίταζε με καλό μάτι. «Τα ζώα, ακριβώς επειδή διαβιούν μόνα τους στη φύση, αναπτύσσουν αγελαία συμπεριφορά. Αυτός προστατεύει το κοπάδι», μου εξηγεί ο κ. Παπουτσής. «Προορίζεται για επιβήτορας. Είναι της φυλής Λιμουζίν (παραγωγικά ζώα από τη Γαλλία), με υψηλό βαθμό καθαρότητας, που έχει προέλθει από ταύρο Λιμουζίν και από δική μου μητέρα. Τα υπόλοιπα, δικής μου εκτροφής, φυλής Κατερίνης, έχουν διασταυρωθεί με τα Λιμουζίν και έχω δημιουργήσει μια δική μου ράτσα, περίπου 40 μανάδες, που μου δίνουν 35 μοσχαράκια ετησίως». Τα πρόβατά του, περίπου 350 τον αριθμό, είναι φυλής Καρύστου και Κεφαλληνίας.

Μικρόσωμα, λιτοδίαιτα ζώα, υψηλής κρεοπαραγωγικής ικανότητας, που ταιριάζουν στη βιολογική εκτροφή. «Ολα τα ζώα μου, ειδικά φέτος που ο καιρός ήταν καλός, μεγάλωσαν κατά 100% στην ύπαιθρο, χωρίς καμία προσθήκη τροφής». Μόνο όταν κάποια μικρά, που είτε η μητέρα τους δεν έχει αρκετό γάλα είτε δεν προχωρούν τόσο καλά, τα χωρίζουν και λίγο πριν από τη σφαγή σταυλίζονται για να τραφούν με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές.

Ποτέ δεν τους δίνει δημητριακούς καρπούς. Σε αυτό είναι κάθετος: «Τα μηρυκαστικά δεν πρέπει να καταναλώνουν καρπούς. Στην ύπαιθρο καταναλώνουν αγρωστώδη, τριφύλλια, πουρνάρια, ασφάκα, αγριελιά και άλλα είδη βοτάνων που δίνουν ιδιαίτερη χροιά στο κρέας». Σε σφαγή μπαίνουν από 12 μηνών μέχρι τους 24 μήνες ζωής τους. Εξαιρούνται τα θηλυκά -που φτάνουν μέχρι και 20 χρόνων- και όσοι έχουν τα προσόντα για επιβήτορες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει κρέας παραγωγής του. Θα ήταν δύσκολο εξάλλου, αφού σχεδόν όλη του η παραγωγή απορροφάται από την τοπική αγορά. Δεν έχει προχωρήσει σε τυποποίηση των προϊόντων του, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ποσότητες και στα ίδια μεγέθη που απαιτούνται, αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι τυποποίηση σημαίνει βιομηχανία. «Και το καλούπι περιορίζει την ελευθερία», καταπώς είπε.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση
Τους τελευταίους 6 μήνες έχει ανοίξει και μια χασαποταβέρνα, χωρίς όνομα ακόμη, όπου σερβίρει πιάτα κρεάτων δικής του εκτροφής. Και εκεί όταν πήγαμε, το μεράκι του ήταν εμφανές. Ένα διώροφο κτίριο, πετρόκτιστο, με φανερή τη φροντίδα στη λεπτομέρεια. Στο υπόγειο του κτιρίου ετοιμάζει το κρεοπωλείο. Τα μελλοντικά του σχέδια; Η δημιουργία δικού του τυροκομείου και η ένταξη στην εκτροφή χοιρινών. Η ολοκλήρωση του οράματος που μοιράζεται με τον γιο και τη γυναίκα του θα έρθει με την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεών του, ώστε να μπορούν να γίνουν επισκέψιμοι. «Επιλέξαμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε».

Info
Θανάσης Παπουτσής: Δήμος Ταμυνέων, Νομός Ευβοίας, Τ 6977-435.562, 22230-57.031. Προϊόντα του αγοράζετε από τον ίδιο, κατόπιν παραγγελίας. Επίσης, κρέας δικής του εκτροφής θα γευθείτε στην ταβέρνα του στο χωριό Πράσινο (ανοικτά καθημερινά μετά τις 18.00).

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection