banner psaremagr

Παλιά και νέα κόλπα από πορτοφολάδες και τσαντάκηδες

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να βρεθείς στα καλά του καθουμένου χωρίς τσάντα, πορτοφόλι ή κινητό; Σίγουρα άπειροι. Οι γνωστοί «τσαντάδηκες», που καραδοκούν σε καταστήματα, στον δρόμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν πλέον βρει νέες «μεθόδους» για να μας... ξελαφρώσουν, όπου και αν βρισκόμαστε.

Το κόλπο του «μικροπωλητή» μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον πεπαλαιωμένο, καθώς ελάχιστοι δεν το έχουν ακούσει, ή -ακόμα χειρότερα- ζήσει. Κάθεσαι αμέριμνος και απολαμβάνεις το καφεδάκι σου, όταν ένας πλανόδιος πωλητής πλησιάζει και κυριολεκτικά κολλάει την πραμάτεια του στο πρόσωπό σου. Και ενώ κοιτάς το εμπόρευμα, κάτω από τη μύτη σου εξαφανίζονται κινητό, γυαλιά και ό,τι άλλο υπάρχει πάνω στο τραπεζάκι.

Εν κινήσει...
Τις περισσότερες φορές, ο δράστης δεν εντοπίζεται ποτέ. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες υποθέσεις που φτάνουν καθημερινά ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όπως υπογραμμίζουν οι μάρτυρες αστυνομικοί, οι περισσότερες κλοπές πια γίνονται σχεδόν... εν κινήσει.

«Σου έκλεψαν την τσάντα. Δεν το κατάλαβες;». Μόνο όταν το άκουσε από οδηγό διερχόμενου αυτοκινήτου, η γυναίκα κατάλαβε ότι η τσάντα της είχε κάνει «φτερά». Και όλα αυτά ενώ περίμενε να ανάψει το φανάρι για να συνεχίσει την πορεία της.

Το κόλπο απλό, και σύμφωνα με τους αστυνομικούς «ένα από τα πιο συνηθισμένα». Στη γνωστή ως «μέθοδο της απασχόλησης», το αμέριμνο θύμα περιμένει να ανάψει το φανάρι κι ξαφνικά νιώθει την πόρτα να ανοίγει, χωρίς όμως να βλέπει κανέναν. «Ένας νεαρός είχε γονατίσει και δεν φαινόταν. Φοβήθηκα και έφυγα, μόνο για ν' ανακαλύψω λίγα μέτρα πιο πέρα ότι ήθελε να μου αποσπάσει την προσοχή. Πιστεύω ότι είχε συνεργό, ο οποίος και κατάφερε να περάσει το χέρι του στο πίσω κάθισμα από το ανοιχτό παράθυρό μου», εξηγεί το θύμα.

Ο νεαρός, που συνελήφθη αρχικώς για άλλη υπόθεση, παραπέμθηκε στο Αυτόφωρο, όπου, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, κρίθηκε ένοχος για κλοπή και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών, ποινή εξαγοράσιμη, με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Από την άλλη, υπάρχουν και ληστές που «μπαίνουν» κατ' ευθείαν στο... θέμα. Για τέταρτη φορά, νεαρή, η οποία εργάζεται στην οδό Μάρνης, λίγο έλειψε να πέσει θύμα κλοπής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Μόλις έχει μπει στο σταθμευμένο αυτοκίνητό της, δύο άντρες την πλησίασαν. Ο ένας προσπάθησε να μπει και να καθίσει στη θέση του συνοδηγού και ο δεύτερος να ανοίξει την πόρτα του οδηγού, όπως είπε στο δικαστήριο το θύμα. «Απώτερος σκοπός τους ήταν να με κλέψουν, όμως είχα κλειδώσει τις πόρτες, γιατί μου είχε ξανασυμβεί» κατέθεσε.

Οι άντρες πέρασαν απέναντι τον δρόμο, βλέποντας ότι δεν επρόκειτο να βγουν «κερδισμένοι», όμως δύο αστυνομικοί που έκαναν τη βραδινή τους περιπολία, προχώρησαν σε σύλληψη. Πάνω τους βρέθηκε ένα σπασμένο ψαλίδι. Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ερήμην, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία, απειλή και οπλοφορία, με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 12 και 10 μηνών αντίστοιχα, με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection