Πώς να εντοπίσετε έναν ψυχοπαθή εργαζόμενο

Πόσο καλά γνωρίζετε τις προσωπικότητες των συναδέλφων σας; Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ορισμένοι μπορεί να έχουν στοιχεία ψυχοπαθολογίας. Ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν είναι τίποτα ανησυχητικό.

Δεν θα είναι βίαιοι αλλά τα στοιχεία ψυχοπαθολογίας τους θα τους επιτρέπουν να ανέβουν την κλίμακα ιεραρχίας, αναφέρει το περιοδικό ‘New Scientist.'

Ο Καθηγητής Robert Hare, του Πανεπιστημίου British Columbia, δήλωσε ότι η αλαζονεία των ψυχοπαθών εργαζόμενων και η εστίαση του στόχου τους βοηθά να πετύχουν. Μπορεί να είναι επιφανειακά γοητευτικοί, με τάσεις ξεσπάσματος οργής και πιθανόν παίρνουν τα εύσημα για κατορθώματα συναδέλφων τους.

Ο καθηγητής Hare υπολογίζει ότι περίπου 1% του πληθυσμού της Βόρειας Αμερικής μπορεί να περιγραφεί ως ψυχοπαθής. Ανέπτυξε το τέστ 'Business Scan 360', με τη συνεργασία του ψυχολόγου Paul Babiak για να εντοπίσουν στοιχεία ψυχοπάθειας των εργαζομένων.

Το τεστ αφορά ερωτήσεις σε ανθρώπους που εργάζονται με συγκεκριμένο πρόσωπο, ώστε να διαμορφώσουν μια αξιολόγηση 360 μοιρών της προσωπικότητάς του.
Ο Mr Babiak δήλωσε ότι το τεστ προσπαθεί να εντοπίσει πού βρίσκεται κάποιος μεταξύ του ευσυνείδητου υπαλλήλου και του ψυχοπαθούς εργαζόμενου.

Ο Paul Corry, από το ίδρυμα Rethink, δήλωσε ότι φαίνεται πως η πνευματική υγεία αποτελεί θέμα και ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι άνθρωποι που παρακινούνται εύκολα και είναι πετυχημένοι-ιδιάιτερα στον τομέα των οικονομικών και των επιχειρήσεων-έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ακραία εστιασμένοι στην επίτευξη του στόχου τους και που δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τα αισθήματα άλλων ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι με πολύ ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, που επιθυμούν να βρίσκονται στο επίκεντρο και θέλουν οι ανάγκες τους να βρίσκονται πρώτες. Οι άνθρωποι λένε κάποιον ψυχοπαθή αν είναι βίαιιος και πετυχημένο επιχειρηματία αν δεν είναι, κατέληξε ο ειδικός.

Η ψυχοπαθολογία ορίζεται ως έλλειψη συναίσθησης ή απουσία συνείδησης και μπορεί να σχετιστεί με ακραία και χειριστική συμπεριφορά. Διαφέρει από την ψύχωση, που είναι ομάδα ψυχικών διαταραχών, περιλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.

 

ΙΑΤΡΟΝΕΤ


No Internet Connection