Σούπερ µάρκετ... εγχειρήσεων

Ινδός χειρουργός κατεβάζει το κόστος της επέµβασης ανοιχτής καρδιάς στο 1/10

Με κόστος το 1/10 των αντίστοιχων επεµβάσεων ανοικτής καρδιάς στη Δύση και διαδικασίες που επιτρέπουν χιλιάδες εγχειρήσεις κάθε χρόνο, νοσοκοµείο στην Ινδία προωθεί ένα επιχειρηµατικό µοντέλο που φέρνει τα πάνω - κάτω στον τοµέα της υγείας.

Από µια γωνιά του χειρουργείου ένα ραδιόφωνο παίζει δυνατά ινδική ποπ, ενώ ο χειρουργός στέκεται πάνω από τον ασθενή κρατώντας ένα κυκλικό πριόνι. Με αυτό θα ανοίξει το στήθος του Σεθου Ραµάν για να αντικαταστήσει την αορτική βαλβίδα σε µια διαδικασία που απαιτεί υψηλή χειρουργική ακρίβεια.

Όµως ο 66χρονος Ραµάν που ήδη έχει υποβληθεί σε ένα µπαϊπάς θα αντιµετωπιστεί σαν ένα αυτοκίνητο µαζικής παραγωγής σε γραµµή συναρµολόγησης.

Βρισκόµαστε στο νοσοκοµείο 1.000 κλινών Ναραγιάνα της Μπανγκαλόρ, το οποίο έχει περιγραφεί στο περιοδικό «Forbes» ως το µεγαλύτερο εργοστάσιο καρδιάς στον κόσµο. Ο δηµιουργός του Ντεβί Σέτι αποκαλείται «Χένρι Φορντ της καρδιοχειρουργικής» επειδή εφαρµόζει στην ειδικότητά του πρακτικές της αυτοκινητοβιοµηχανίας.

Ο δρ Σέτι έγινε γνωστός το 1989 όταν χειρούργησε ένα µωρό µόλις 9 ηµερών. Όµως είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τους όρους της ιατρικής περίθαλψης στην Ινδία -µια χώρα όπου απαιτούνται 2,5 εκατ. χειρουργικές επεµβάσεις κάθε χρόνο αλλά πραγµατοποιούνται µόλις 90.000- µειώνοντας εντυπωσιακά το κόστος.

Αποκαλεί την προσέγγισή του «α λα Ουόλ-Μαρτ» (από τα µεγάλα σούπερ µάρκετ των ΗΠΑ). Οι 42 χειρουργοί του νοσοκοµείου πραγµατοποίησαν 6.000 καρδιακές επεµβάσεις πέρσι, εκ των οποίων τις µισές σε παιδιά. Ο µεγάλος αριθµός των επεµβάσεων επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του νοσοκοµείου (την οικογένεια του δρος Σέτι) να έχουν κέρδη παρ' ότι αρκετοί ασθενείς είναι πάµπτωχοι.

Κάθε επέµβαση ανοιχτής καρδιάς κοστίζει 1.500 ευρώ -το 1/10 του κόστους της αντίστοιχης εγχείρησης στις ΗΠΑ. Ακόµα σε αυτή τη χαµηλή τιµή, οι πλέον άποροι δεν πληρώνουν, αλλά το κόστος µετακυλίεται στους εύπορους.

Οι επικριτές θεωρούν ότι ο τόσο µεγάλος αριθµός εγχειρήσεων είναι επικίνδυνος, οι αριθµοί όµως δεν το επιβεβαιώνουν. Το ποσοστό θνησιµότητας στο ινδικό νοσοκοµείο µεταξύ όσων υποβάλλονται σε επέµβαση ανοικτής καρδιάς είναι 1,4% σε σύγκριση µε 1,9% στα αµερικανικά νοσοκοµεία. «Οι χειρουργοί είναι τεχνίτες», εξηγεί ο Σέτι «Οσο περισσότερη εξάσκηση κάνουν τόσο καλύτερα αποτελέσµατα έχουν».
Εκεί που χειρουργοί σε άλλα νοσοκοµεία πραγµατοποιούν 5 επεµβάσεις σε µία εβδοµάδα 5 εργάσιµων ηµερών, ο δρ Σέτι κάνει δύο ή τρεις καθηµερινά, 6 ηµέρες την εβδοµάδα.

Και στο Λονδίνο
Τώρα ετοιµάζεται να εξάγει τη φθηνή περίθαλψη στη Δύση -αρχίζοντας από ένα νοσοκοµείο 2.000 κλινών στα νησιά Καϊµάν.

Εκεί, µε πτήση µιας ώρας, µπορούν να φθάνουν ανασφάλιστοι Αµερικανοί που θα πληρώνουν την επέµβαση στο µισό απ' όσο θα τους κόστιζε σε αµερικανικό νοσοκοµείο. Ο δρ Σέτι που έχει εκπαιδευθεί στο Λονδίνο σχεδιάζει να δηµιουργήσει νοσοκοµείο 5.000 κλινών και στη Βρετανία «στο οποίο θα µπορούσαµε να υποβάλουµε σε επέµβαση ευρωπαίους καρδιοπαθείς µε ελάχιστο κόστος».

 

ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection