Η γενιά των 600 ευρώ

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου θα περάσουμε από τη λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ στη γενιά των 600 ευρώ. Σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης των νέων μειώνεται κι άλλο ο βασικός μισθός γι' αυτούς που μπαίνουν στην αγορά εργασίας.

Η Ελλάδα διεκδικεί ήδη το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ των νέων έως 25 ετών. Η ένταξη στην αγορά εργασίας στη χώρα μας καθυστερεί για τους περισσότερους νέους, με αποτέλεσμα να ξεκινάνε την επαγγελματική προσπάθεια στα 28 και στα 29 τους χρόνια, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει καλή προοπτική.

Το «πακέτο» μέτρων που θα εφαρμοστούν υπό την εποπτεία των Βρυξελλών και του ΔΝΤ δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους νέους και προετοιμάζει έναν αδυσώπητο πόλεμο γενιών.

Χρεοκόπησε η γενιά του Πολυτεχνείου
Οι νέοι μετατρέπονται από γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 600 ευρώ με βάση το νέο προσδιορισμό του ελάχιστου μισθού για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας.

Δέχονται μεγάλη πίεση από την προώθηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης ελαστικοποίησης της εργασίας. Από τη στιγμή, μάλιστα, που αυστηροποιούνται οι κανόνες για το ασφαλιστικό -θα χρειάζονται 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας για να θεμελιωθεί το δικαίωμα σε «πλήρη» σύνταξη-, δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις.

Οι περισσότεροι σημερινοί νέοι θα πρέπει να ξεπεράσουν ή να πλησιάσουν τα 70 για να έχουν «πλήρη» σύνταξη, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, εφόσον η ανασφάλιστη εργασία και η μερική απασχόληση κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην ανεργία των νέων. Το Δημόσιο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνει σε κατά κανόνα άχρηστες θέσεις νέους που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις, ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου έχουν διοριστεί κατά δεκάδες χιλιάδες νέοι που δεν έβρισκαν πιο παραγωγική θέση απασχόλησης.

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας μπαίνει σε βαθιά ύφεση, επομένως γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η πρόσληψη των νέων ακόμα και με μειωμένες αποδοχές. Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα θα έχουμε περισσότερες απολύσεις νέων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας -ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- από τις προσλήψεις.

Η γενιά του Πολυτεχνείου, που παίρνει σήμερα τις βασικές πολιτικές αποφάσεις, πέρασε από διάφορα αποτυχημένα αριστερά πειράματα στην ισοπεδωτική εφαρμογή της δημοσιονομικής «ορθοδοξίας» του ΔΝΤ. Με την επιλογή της αυτή συμβάλλει στην επιδείνωση της θέσης της νέας γενιάς και προετοιμάζει ένα πόλεμο διαρκείας μεταξύ των γενιών.

 

CITY PRESS


No Internet Connection