Οι διακοπές των 600 ευρώ

Οι Έλληνες θα κάνουν φέτος λιγότερες και φθηνότερες διακοπές. Η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Τουριστικό Πανόραμα, επιβεβαιώνει ότι για πρώτη φορά τόσο πολλοί Έλληνες (ο ένας στους τέσσερις, ακριβώς) θα δαπανήσουν λιγότερα από 600 ευρώ για διακοπές το καλοκαίρι. Και για πρώτη φορά επίσης δείχνει ότι όσοι διαθέτουν χρήματα για τουρισμό προτιμούν να τα δώσουν για ταξίδια στο εξωτερικό, παρά για εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας.

Οι τάσεις για τις διακοπές των Ελλήνων αποτυπώνουν το πολύ άσχημο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στα νοικοκυριά, ήδη πριν ανακοινωθεί (χθες) το νέο σκληρό πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση: η επικείμενη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των φόρων ίσως «ανατρέψουν» τα ευρήματα της έρευνας (είχε γίνει 19 και 20 Απριλίου) προς το χειρότερο.

Τα ευρήματα...
Η έρευνα της εταιρίας Κάπα Research κατέγραψε ισχυρή σύσταση των πολιτών προς τους ξενοδόχους να «ρίξουν τις τιμές» τους και έδειξε πως όλες οι επιλογές των Ελλήνων φέτος σχετικά με τις διακοπές είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής, οικονομικής κρίσης:

-Πρώτον, μειώνεται η επιλογή της διαμονής σε κατάλυμα: το ποσοστό όσων επιλέγουν φέτος την ιδιόκτητη κατοικία είναι 31,7%, ενώ η επιλογή «σπίτι συγγενών-φίλων» είναι 7,5%. Δηλαδή σχεδόν 4 στους δέκα Ελληνες που θα κάνουν διακοπές δεν θα μείνουν σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα.

-Δεύτερον, μειώνεται η επιλογή «Αύγουστος» - που είναι και ο ακριβότερος μήνας για διακοπές. Για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος μήνας θα καλύψει ποσοστό μικρότερο από το 50% (48,7%, από 56,6% το 2007), ενώ αυξάνουν τα «μερίδιά» τους ο Ιούλιος (από 30,5% προ τριετίας σε 33,1% φέτος) και ο Σεπτέμβριος (από 7,5% σε 10,6%).

-Τρίτον, αυξάνεται από 17,1% προ τριετίας σε 25% φέτος το ποσοστό εκείνων που θα διαθέσουν έως 600 ευρώ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μένει σχεδόν το ίδιο το ποσοστό εκείνων που θα διαθέσουν από 601 έως 900 ευρώ, ενώ μειώνεται αισθητά το ποσοστό εκείνων που θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα.

-Τέταρτον, αυξάνεται το ποσοστό όσων θα κάνουν λιγότερες διακοπές. Φέτος, το 25,7% των Ελλήνων θα κάνει διακοπές διάρκειας έως μία εβδομάδα, ποσοστό που προ τριετίας ήταν κάτω από 20%. Αυξάνεται ελαφρώς και η επιλογή δεκαήμερων διακοπών (στο 26,9%, κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες), ενώ αισθητή μείωση καταγράφεται στις διακοπές διάρκειας έως 1 μήνα (4,7% φέτος από 12,3% προ τριετίας) ή και για διακοπές πάνω από 1 μήνα (στο 2% φέτος από 8,8% προ τριετίας).

-Πέμπτον, η σχέση ποιότητας/τιμής στις διακοπές ανατρέπεται εις βάρος του εσωτερικού τουρισμού και υπέρ του ταξιδιού στο εξωτερικό. Η διαχρονική εξέλιξη στο ποσοστό εκείνων που δεν ταξιδεύουν στο εξωτερικό έφτασε για πρώτη φορά κάτω από το 50% (στο 49,3%). Και για πρώτη φορά εκείνοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι περισσότεροι (50,7%).

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


No Internet Connection