Καλλιεργούν το χωράφι του μέλλοντος

Ξεχάστε τις υδροβόρες καλλιέργειες και απομακρυνθείτε για λίγο από την εικόνα του παραδοσιακού καλλιεργητή. Η νέα γενιά αγροτών ασχολείται με υψηλές τεχνολογίες, διαβάζει τον καιρό από το Διαδίκτυο, πληρώνει συνδρομή σε διεθνούς φήμης κλαδικά περιοδικά, πειραματίζεται με νέα είδη, επιμένει σε εναλλακτικές λύσεις, οργώνει με high tech μηχανήματα, διαδικτυώνεται με τους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο.

Επενδύει σε υπερσύγχρονα συστήματα, σε κλιματιζόμενα τρακτέρ, ακόμη και σε αυτόματα, σε νέα προϊόντα, ανοίγει το δρόμο...στο μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Ο Απόστολος Δημητριάδης είναι ένας από τους πέντε συνεταίρους της ΓΕΩΡΓΕΙΝ Α.Ε. με έδρα το Ομορφοχώρι Λάρισας. Από τις αρχές του 2005 η εταιρεία λειτουργεί μια καθετοποιημένη μονάδα εντατικής καλλιέργειας, που διαθέτει θερμοκήπιο 7 στρεμμάτων με συσκευαστήριο και ψυγείο.

Η μέθοδος που ακολουθούν είναι η καλλιέργεια πάνω στην επιφάνεια του εδάφους σε σακούλες περλίτη. «Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο θερμοκήπιο -παράγει 800.000 με 1.000.000 τεμάχια αγγούρια ετησίως- με πανάκριβο εξοπλισμό, πλήρως αυτοματοποιημένο, όπου καλλιεργούνται κηπευτικά», λέει ο κ. Δημητριάδης, που μαζί με τους συνεταίρους του έκαναν πράξη την υδροπονία, την προηγμένη και εξελιγμένη τεχνική καλλιέργειας, με την οποία τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς τη χρησιμοποίηση εδάφους ή εδαφικών μειγμάτων.

Η σωστή θρέψη των φυτών εξασφαλίζεται με κάποιο θρεπτικό διάλυμα που αποτελείται από νερό μέσα στο οποίο βρίσκονται, σε ισορροπία μεταξύ τους, όλα τα απαραίτητα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξή τους. Πραγματοποιήσαμε μια επένδυση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Παρά το μεγάλο κόστος, πιστεύουμε ότι σε περίπου επτά χρόνια θα έχουμε κάνει πλήρη απόσβεση των χρημάτων».

Όπως λένε τα μέλη της εταιρείας, τα καλά της υδροπονίας φτάνουν και στο πιάτο του καταναλωτή, ο οποίος καταναλώνει προϊόντα απαλλαγμένα από ασθένειες εδάφους, ζιζάνια και τον προστατεύει από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection