banner psaremagr

Η τύχη του πρωτάρη

Αν και ζω σε νησί και έχω ασχοληθεί με το ψάρεμα από την ακτή, και με το ψαροτούφεκο δεν είχα αγοράσει ακόμα βάρκα ώστε να ασχοληθώ και με τη συρτή. Τελικά την Τετάρτη 2 Μαρτίου του 2005 απέκτησα μία βάρκα 5,5 μέτρα....
Την επόμενη μέρα αγόρασα τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη συρτή με τη βοήθεια ενός φίλου μου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά προσπαθούσα να δω αν θα κάνει καιρό το Σαββατοκύριακο ώστε να πήγαινα για ψάρεμα με την καινούργια μου βάρκα.
Σε όποιον φίλο μου είχα πει πως θα πάω για ψάρεμα γέλαγε και με κορόιδευε γιατί κανείς δεν περίμενε πως θα έβγαζα ψάρι στο πρώτο μου ψάρεμα.
Τελικά ξεκίνησα με τον γιο μου τον Δημήτρη στις εννιά το πρωί του Σαββάτου. Ήταν μια πολύ καλή ανοιξιάτικη μέρα και δεν έκανε καθόλου κρύο.
Επειδή ήταν το πρώτο μου ψάρεμα και δεν ήξερα και καλά την τέχνη ο εξοπλισμός μου ήταν λίγο φτωχός και αποτελούνταν από: ένα καλαμίδι συρτής των 30-50 λιμπρών, μια πετονιά 0,70mm, τέσσερα μολύβια των 250 gr και τρία τεχνητά ψαράκια. Αυτό που με δυσκόλεψε πολύ ήταν πως δεν είχα προλάβει να αγοράσω ακόμη βυθόμετρο και δεν μπορούσα να δω το βάθος της θάλασσας σε διάφορα σημεία.
Ξεκίνησα με μεγάλη ταχύτητα για να φτάσω γρήγορα στο σημείο που θα ξεκινούσα τη συρτή μου. Η ώρα είχε πάει κιόλας δέκα.
Την πρώτη φορά που άφησα πετονιά ξέχασα να φρενάρω με το δάχτυλο το καρούλι του μηχανισμού που είναι τυλιγμένη η πετονιά με αποτέλεσμα το καρούλι να παίρνει στροφές τρελά και η πετονιά να μπερδευτεί. Ευτυχώς που δεν μπερδεύτηκε πολύ και κατάφερα να την ξεμπερδέψω.
Την δεύτερη φορά ευτυχώς άφησα πετονιά με επιτυχία (με δύο μολύβια τω 250 gr βάρος) και άρχισα τη συρτή μου. Δεν πρόλαβαν να περάσουν είκοσι λεπτά και άκουσα το καρούλι του μηχανισμού να κάνει θόρυβο και να αφήνει πετονιά. Μόλις το καρούλι του μηχανισμού σταμάτησε να αφήνει πετονιά έβγαλα το καλαμίδι από την καλαμοθήκη το έβαλα στην ειδική ζώνη και άρχισα να μαζεύω.
Καθώς ήταν το πρώτο μου ψάρεμα δεν είχα μεγάλη εμπειρία για να καταλάβω πόσο μεγάλο είναι το ψάρι. Καθώς έφερνα το ψάρι ένιωσα το βάρος να εξαφανίζεται απότομα, κατάλαβα πως η πετονιά είχε κοπεί. Τελικά μάζεψα την πετονιά και είδα πως είχε κοπεί στο σημείο που την είχα δέσει με το στριφτάρι του παράμαλλου. Λυπήθηκα επειδή εκ των υστέρων έμαθα ότι έβαλα πολύ φρένο στο μηχανισμό.
Καθώς δεν είχα άλλα στριφτάρια έδεσα κατευθείαν το ένα από τα δύο ψαράκια που μου είχαν απομείνει (το κοκκινοκέφαλο) κατευθείαν στην πετονιά και συνέχισα τη συρτή μου.
Η ώρα ήταν 12:00 και ακόμη δεν είχα πάρει ούτε τσίμπημα. Σκέφτηκα μήπως έφταιγε που έδεσα το τεχνητό ψαράκι κατευθείαν στην πετονιά. Τον γιο μου τον είχε πιάσει η θάλασσα και έκανε εμετούς. Εγώ άρχισα να μαζεύω την πετονιά για να φύγουμε και με έκπληξη είδα πως έφερνα ένα μικρό Σκαρμό. Τότε είπα του γιου μου αν θέλει να κάτσουμε άλλα 5 λεπτά μήπως γίνει το θαύμα. Ο γιος μου συμφώνησε.
Τελικά μετά από λίγο έγινε το θαύμα. Άκουσα το καρούλι του μηχανισμού να αφήνει πετονιά και τα φρένα να κάνουν θόρυβο. Τελικά μετά από μια μάχη 25 λεπτών κατάφερα να φέρω το ψάρι κάτω από την βάρκα και με μια γρήγορη και εύστοχη κίνηση με το γάντζο ανέβασα στη βάρκα ένα Τόνο 11 κιλών. Η χαρά μου ήταν μεγάλη, αν και με τα χτυπήματα του γέμισε την βάρκα αίματα.
Έφτασα χαρούμενος στο λιμάνι και εκεί βρέθηκαν κάποιοι οι οποίοι έμειναν άφωνοι όταν αντίκρισαν το μεγάλο ψάρι. Κανένας δεν το περίμενε πως θα τα κατάφερνα με την πρώτη φορά.
Τελικά η τύχη του πρωτάρη επαληθεύθηκε σε ακόμη μια περίπτωση.
Δημήτρης Μπουρσινός
Καλιγόνι Λευκάδα
Τηλ. 2645022302
Κιν. 6974978810


banner psaremagr

No Internet Connection