banner psaremagr

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΥΘΟΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ψάρευαν και θα ψαρεύουν.Κάθε ένας που ψαρεύει είχε και θα έχει τα ίδια προβλήματα:
1) Να βρει τα ψάρια.
2) Να τα κάνει να δαγκώσουν το δόλωμα.
3) Να τα πιάσει.
Το βυθόμετρο δεν κάνει τα ψάρια να τσιμπήσουν, ούτε σας τα πιάνει, αλλά σας λύνει το πρώτο και κύριο πρόβλημα, σας τα βρίσκει.

Δεν είναι δυνατόν να πιάσετε ψάρια εάν δεν τα έχετε βρει και τα βυθόμετρα μπορούν να το κάνουν με μεγάλη ακρίβεια.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, ο Κάρλ Λόουρανς και οι γιοι του Αρλεν και Ντάρελ, λόγω της μεγάλης αγάπης που είχαν προς το ψάρεμα, άρχισαν τις υποβρύχιες καταδύσεις και άρχισαν να παρατηρούν τις συνήθειες των ψαριών (μετακινήσεις, τόποι διαβίωσης, θερμοκρασίες κλπ).
Τα χρόνια αυτά, λίγοι άνθρωποι, χρησιμοποιούσαν τα μεγάλα επαγγελματικά βυθόμετρα, τα οποία λειτουργούσαν με λυχνίες, σε χαμηλές συχνότητες και με μεγάλες καταναλώσεις σε αμπέρ και ήταν αδύνατο να δείξουν μεμονωμένα ψάρια, έδειχναν μόνο μεγάλα κοπάδια ψαριών.
Ο Κάρλ και οι γιοι του άρχισαν να σχεδιάζουν ένα μικρό φορητό βυθόμετρο το οποίο θα εύρισκε και το μεμονωμένο ψάρι.Μετά από χρόνια έρευνα και σκληρή δουλειά κατασκευάσθηκε το πρώτο μικρό ερασιτεχνικό βυθόμετρο το οποίο θα άλλαζε για πάντα την παγκόσμια ιστορία του ψαρέματος.
Το 1957 δημιουργήθηκε μια νέα βιομηχανική μονάδα με την κατασκευή και την πώληση του πρώτου ερασιτεχνικού βυθομέτρου με τρανζίστορ.
Το 1959 η εταιρία Lowrance παρουσίασε το <μικρό πράσινο κουτί> το οποίο έγινε το πιο δημοφιλή
βυθόμετρο σε όλο τον κόσμο και ήταν το πρώτο πετυχημένο ερασιτεχνικό βυθόμετρο.
Περισσότερα από 1 000 000 τεμάχια κατασκευάσθηκαν μέχρι το 1984, όπου σταμάτησε η παραγωγή του, λόγω μεγάλου κόστους.Από το 1957 έως σήμερα η Lowrance είχε μακρύ δρόμο.Από το μικρό πράσινο κουτί, στα τελευταίας τεχνολογίας αριστουργήματα «Βυθόμετρα και GPS» η LOWRANCE συνεχίζει να ηγείται στην παγκόσμια αγορά του ερασιτεχνικού βυθομέτρου.

Πως λειτουργεί

Η λέξη SONAR (Ηχοβολιστικό) είναι η συντόμευση των λέξεων SOUND - NAVIGATION - RANGING.
Η εφεύρεση και η ανάπτυξη του είχε σκοπό την ανακάλυψη των εχθρικών υποβρυχίων κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Το ηχοβολιστικό (βυθόμετρο) αποτελείται από τα κάτωθι:
1) Πομπό
2) Αισθητήρα (transducer)
3) Δέκτη
4) Οθόνη Με απλά λόγια, ο πομπός δημιουργεί ένα ηλεκτρικό παλμό, ο οποίος μετατρέπεται
σε ηχητικό σήμα από τον αισθητήρα (Transducer) και στέλνεται μέσα στο νερό.Όταν το ηχητικό σήμα συναντήσει κάποιο εμπόδιο, επιστρέφει στον αισθητήρα, μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο ο δέκτης το ενισχύει και το στέλνει στην οθόνη.Η ταχύτητα του ήχου στο νερό είναι 1500 μέτρα το δευτερόλεπτο, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της εκπομπής και της λήψης του σήματος μπορεί να μετρηθεί και έτσι καθορίζεται η απόσταση προς το αντικείμενο.Η λειτουργία αυτή επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε δευτερόλεπτο.
Οι συχνότητες ήχου που χρησιμοποιούνται από τα μηχανήματα της LOWRANCE είναι: 200 χιλιόκυκλοι, 50 χιλιόκυκλοι.Τις συχνότητες αυτές δεν μπορεί να τις συλλάβει το ανθρώπινο αυτί αλλά ούτε και τα ψάρια. (Για τον λόγο αυτό μη φοβάστε ότι τα ψάρια θα ακούσουν τον ήχο που στέλνει το βυθόμετρο και θα φύγουν).

Όπως προαναφέραμε το βυθόμετρο στέλνει και λαμβάνει σήμα, κατόπιν εμφανίζει το σήμα στην οθόνη.
Αυτό επειδή συμβαίνει πολλές φορές το δευτερόλεπτο, μια συνεχόμενη γραμμή εμφανίζεται κατά μήκος της οθόνης και σας δείχνει το σήμα του βυθού, επίσης επειδή ο ήχος επιστρέφει από κάθε αντικείμενο που υπάρχει μεταξύ της επιφάνειας και του βυθού εμφανίζει και αυτό στην οθόνη.Γνωρίζοντας την ταχύτητα του ήχου στο νερό και τον χρόνο που κάνει η επιστροφή του ήχου στον δέκτη η συσκευή μπορεί να σας δείχνει με μεγάλη ακρίβεια το βάθος του βυθού αλλά και κάθε ψαριού.

Απόδοση συστήματος

Τέσσερις (4) είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την τέλεια λειτουργία της συσκευής.

1) Μεγάλη ισχύς του πομπού.

2) Αποτελεσματικός αισθητήρας.

3) Ευαίσθητος δέκτης.

4) Υψηλή ανάλυση οθόνης.

Όλα τα συστήματα της συσκευής πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ των κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection