Ο γύρος του κόσμου με ενεργειακά αυτόνομο σκάφος

Ο γύρος του κόσμου με ενεργειακά αυτόνομο σκάφος

Με κεντρική ιδέα την ενεργειακή βιωσιμότητα και τη χρήση φυσικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, το Energy Observer, ένα σκάφος τύπου καταμαράν, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος, ξεκίνησε ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο με απόλυτη αυτονομία. Το ταξίδι αυτό άρχισε το 2017 και θα το ολοκληρώσει το 2022, αφού πρώτα το Energy Observer θα έχει κάνει 101 στάσεις σε πενήντα χώρες ανά τον κόσμο.

o gyros toy kosmoy me energeiaka aytonomo skafos 2

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια και ακολουθεί τα ίχνη του Solar Impulse, του αεροσκάφους που έκανε το γύρο του κόσμου τροφοδοτούμενο μόνο με ηλιακή ενέργεια.
Προέρχεται από το αγωνιστικό καταμαράν που χρησιμοποίησε ο Νεοζηλανδός Σερ Πίτερ Μπλέικ, ο οποίος κέρδισε το 1994 το κύπελλο «Ιούλιος Βέρν».

Η επανασχεδίαση πήρε πάνω από τρία χρόνια και πλέον να ζυγίζει περίπου 20 τόνους – διπλάσιο από την αρχική του μορφή. Η κατασκευή του έγινε στο ναυπηγείο του Σεν Μαλό στη βορειοδυτική Γαλλία και εργάστηκαν σχεδόν πενήντα ναυπηγοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες για την κατασκευή του.

o gyros toy kosmoy me energeiaka aytonomo skafos 1

Ηλιακά πάνελ, αεροτουρμπίνες κι ένα σύστημα που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο κινούν το μήκους τριάντα μέτρων σκάφος, που αποτελεί και το ίδιο προϊόν ανακύκλωσης.
Πάνω στο σκάφος βρίσκεται τετραμελές πλήρωμα με έναν μηχανικό συστημάτων και έναν εικονολήπτη που καταγράφει το εγχείρημα, το οποίο έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον αρχηγό της αποστολής Ζερόμ Ντελαφός, να δείξει ότι οι μηδενικές εκπομπές στη ναυτιλία είναι κάτι εφικτό, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω οι άνθρωποι αναφορικά με το μέγιστο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

o gyros toy kosmoy me energeiaka aytonomo skafos 2

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το εντυπωσιακό -εκτός των άλλων- σκάφος ενώ υπάρχει και συνεχής καταγραφή του ταξιδιού μέσω των social media: ΔΕΣ ΣΤΟ youtube.com ΤA VIDEO

 


No Internet Connection