banner psaremagr

× Πόσο ασφαλές είναι το καγιάκ; Χρειάζεται κάποια εκπαίδευση;

Ερώτηση Καγιάκ και Εκπαίδευση

07/06/2012 21:28 - 17/07/2012 11:25 #1 από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Καγιάκ και Εκπαίδευση δημιουργήθηκε από anton (Αντωνης Καντιδακης)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ για Αρχάριους και ζέσταμα-υπενθύμιση στην νέα σεζόν για τους παληούς.

Πιο κάτω, περιγράφουμε κάποιες ασκήσεις, μέσα από προσωπική εμπειρία και μελέτη. Δεν είναι ασκήσεις που έχουν βρεθεί γραμμένες κάπου, γι’αυτό και πιθανά να υπάρχουν λάθη. Δεν αντικαθιστούμε σχολή καγιάκ, ούτε έχουμε εμπειρία δασκάλου.
Αναφερόμαστε σε καγιάκ SitOnTop. Αν και κάποια από τα Video αναφέρονται σε SitIn, οι γενικές αρχές ισχύουν και για τα S.O.T.

Οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται κοντά στην ακτή, σε αμμώδη βυθό και, το νερό (βάθος) να μας φθάνει ως την μέση. Για ασκήσεις που προσομοιώνουμε τα βαθειά (πχ ανέβασμα στο καγιάκ στα άπατα, ρίξιμο άγκυρας κλπ) το νερό να είναι εως 2μ βάθος.

Το καγιάκ να είναι άδειο από εξοπλισμό. Μόνο το κάθισμα και το κουπί.

1) Πλεύσεις με το κουπί

Ασκήσεις: Προς τα εμπρός, πίσω, πλάι (κάθετα), στροφή. Ξεκούραστη θέση κρατήματος κουπιού.

Η εκμάθηση των κινήσεων είναι εύκολη. Προσοχή δίνουμε ώστε:
α) Η κίνηση στην κωπηλασία να γίνεται και με το στρίψιμο του κορμού,
β) Κωπηλατούμε χωρίς να ανεβάζουμε το κουπί ψηλότερα από το στέρνο η το κεφάλι μας,
γ) Στο χέρι που κρατά το κουπί στον αέρα (την ώρα που το άλλο χέρι βυθίζει το κουπί στο νερό) προσέχουμε να έχουμε ανοιχτό τον δείκτη με τον αντίχειρα, ώστε να μην φθαρεί το δέρμα της παλάμης μας ανάμεσα σε αυτά τα δάχτυλα από την τριβή.

Παρακάτω αναλυτικά βιντεάκια στα Αγγλικά. Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν Αγγλικά, μπορούν να δούν και καταλάβουν αρκετά
απο τις εικόνες.


""" ΕΔΩ Δινουμε κάποια sites που δυστυχώς μπλοκάρουν την σελίδα μας, και που θα μπορούσατε να δείτε παραδείγματα σωστής κωπηλασίας. Θα ξαναπροσπαθήσουμε να τα δώσουμε αλλοιώς.""""

2) Όρια ισορροπίας καγιάκ στο πλάï

Αναγνωρίζουμε, γυρνώντας στο πλάι (πχ για να παρατηρήσουμε κάτι στο βυθό), σε ποιο σημείο το καγιάκ γέρνει ξαφνικά και μεις πέφτουμε στο νερό. Δηλαδή, γέρνουμε μέχρι να πέσουμε, και από τις 2 πλευρές, τουλάχιστον 3 φορές από κάθε πλευρά. Παρατηρούμε μέχρι ποιο σημείο φθάνει το νερό στο πλάι μέχρι το καγιάκ να γυρίσει. Αυτό προσπαθούμε να το θυμόμαστε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Konstantinos Gkougkos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

06/07/2012 21:07 - 08/07/2012 16:18 #2 από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Απαντήθηκε από anton (Αντωνης Καντιδακης) στο θέμα Καγιάκ και Εκπαίδευση
Β ΜΕΡΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

3) Ανέβασμα στο καγιάκ

Προσπαθούμε να μάθουμε να ανεβαίνουμε στο καγιάκ κρατώντας το σταθερό, χωρίς να παλαντζάρει πολύ δηλαδή, δεξιά-αριστερά, την ώρα που ανεβαίνουμε, γιατί εάν υπάρχει εξοπλισμός επάνω, την ώρα του παλαντζαρίσματος, αυτός μπορεί να πέσει μέσα στο νερό. Οι ασκήσεις γίνονται 3 φορές από την κάθε πλευρά του σκάφους. Στο ανέβασμα, κρατάμε και τις 2 πλευρές του καγιάκ με τα χέρια (μεταφέροντας ταυτόχρονα μέρος του βάρους του σώματός μας), πράγμα που βοηθά στο να παραμένει σταθερό.

α) από τα ρηχά που πατάμε
β) από τα βαθειά, κολυμπώντας
Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το μάθουμε, γιατί είναι παράγοντας ασφάλειας. Δεν επιτρέπεται να απομακρυνθούμε από την ακτή εάν δεν ξέρουμε πως νάνεβαίνουμε στο καγιάκ ενώ είμαστε στα άπατα.
Π.Χ.

Α) www.videojug.com/film/how-to-re-enter-a-sit-on-top-kayak

Β) Με διαφορετικούς τρόπους:4) Κατέβασμα από το καγιάκ χωρίς να γυρίσει ανάποδα

Προσπαθούμε να μάθουμε να κατεβαίνουμε από το καγιάκ κρατώντας το σταθερό, χωρίς να παλαντζάρει πολύ δηλαδή, δεξιά-αριστερά, την ώρα που κατεβαίνουμε, γιατί εάν υπάρχει εξοπλισμός επάνω, την ώρα του παλαντζαρίσματος, αυτός μπορεί να πέσει μέσα. Οι ασκήσεις γίνονται 3 φορές από την κάθε πλευρά του σκάφους
α) στα ρηχά που πατάμε
β) στα βαθειά, κολυμπώντας

5) Κωπηλασία με σπασμένο κουπί.

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος στο νερό ξαφνικά να μας σπάσει το κουπί. Γιάυτό καλό είναι να έχουμε κάνει μία προετοιμασία, αποκτώντας εμπειρία, κωπηλασίας με μισό κουπί. Η άσκηση είναι λοιπόν, να κάνουμε μία μικρή βόλτα (που να περιλαμβάνει και στροφή) με μισό κουπί, σαν σε ινδιάνικο κανώ. Πάντα πρέπει να υπάρχει μαζί μας 2ο κουπί για ασφάλεια.

6) Πιάσιμο πραγμάτων από το εμπρός μεγάλο ταμπούκι. Πχ, άγκυρα, παγούρι νερού, κλπ

Καβαλάμε το καγιάκ βγάζοντας τα πόδια μας έξω, σαν νάταν άλογο.και κινούμαστε προς τα εμπρός για να φθάσουμε το ταμπούκι. Το ανοίγουμε, βγάζουμε πχ την άγκυρα, και κινούμαστε προς τα πίσω στην θέση μας Κάνουμε την αντίθετη κίνηση, τοποθετώντας κάτι στο ταμπούκι. Το επαναλαμβάνουμε, άλλη μια φορά.


Εκτελούμε την άσκηση ριξίματος άγκυρας στο νερό, δεσίματος στην άγκυρα, μεταφοράς αυτής στην πλώρη και στην συνέχεια, λυσίματος και ανεβάσματος αυτής.


9) Πιάσιμο πραγμάτων, πχ δόλωμα, πετονιές, σάντουιτς, ράδιο, αντιηλιακό κλπ από το πίσω καλάθι.

Τα μεγαλούτσικα S.O.T. kayak εχουν χώρο πισω από την πλάτη του καθίσματος, για να μπεί ένα καλάθι, που χωρά πολλά μικροπράγματα, η, μια μικρή δεξαμενή για ζωντανά δολώματα. Είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε ένα καλάθι. Αυτά τα βρίσκουμε σε οποιονδήποτε μανάβη, δωρεάν. Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και διαστάσεις. Σχεδόν όλοι στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τα λεγόμενα “milk crate”, δηλαδή, καλάθια μεταφοράς γάλακτος που έχουν εκεί.

Η άσκηση εδώ είναι, να κάνουμε πως ψαρεύουμε, (ακόμα και χρησιμοποιώντας το κουπί αντί για καλάμι) έχοντας και τα 2 πόδια στο νερό, και να γυρίσουμε πρός τα πίσω, (αφήνοντας στην καλαμοθήκη ή, σε άλλο ασφαλές μέρος το καλάμι) ώστε να πιάσουμε κάτι από το καλάθι.
2 φορές, από κάθε πλευρά του σκάφους.

ΕΔΩ τελειώνουν όλες οι βασικές ασκήσεις. Από το (1) έως και το (5) είναι βασικές ασκήσεις που πρέπει να γίνονται, είτε κάποιος θέλει να ψαρεύει, είτε όχι. Από εκεί και μετά, τα άλλα είναι συμπληρωματικά.
Ας έχουμε υπ’όψιν ότι, άλλο βόλτα με το καγιάκ και, άλλο πολύωρο ψάρεμα ή, ολοήμερη εκδρομή. Οσο περισσότερη ώρα είμαστε στο καγιάκ, τόσο περισσότερες απρόβλεπτες καταστάσεις μπορεί να συμβούν, όπως αλλαγή καιρού, ή, κάποιος ανεγκέφαλος με φουσκωτό που περνάει δίπλα μας και γίνεται αιτία να πέσουμε στο νερό. Άρα, όσο περισσότερο εκπαιδευμένοι (και προετοιμασμένοι σωστά με εξοπλισμό) είμαστε, τόσο πιο χαλαροί και ασφαλείς είμαστε και μείς και οι δικοί μας που ίσως ανησυχούν..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

16/07/2012 09:56 - 17/07/2012 11:47 #3 από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Απαντήθηκε από anton (Αντωνης Καντιδακης) στο θέμα Καγιάκ και Εκπαίδευση
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

17/07/2012 11:26 - 17/07/2012 13:02 #4 από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Απαντήθηκε από anton (Αντωνης Καντιδακης) στο θέμα Καγιάκ και Εκπαίδευση
Η σωστή κωπηλασία:

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΝΑΣΟΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs Κουζούπηsanton (Αντωνης Καντιδακης)Παπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.217 δευτερόλεπτα

banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection