banner psaremagr

Ερώτηση Στο σπίτι του εγκέλαδου

  • aero
  • Το Άβαταρ του/της aero Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
13/03/2007 22:27 #1 από aero
Στο σπίτι του εγκέλαδου δημιουργήθηκε από aero
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ

Βούλιαξε ο βυθός στην Κυλλήνη

Εντυπωσιακά ευρήματα από το ταξίδι του βαθυσκάφους «Θέτις» στους ελληνικούς βυθούς

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Αιφνιδιάστηκαν οι 28 επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, όταν κατέβασαν στο νερό το επανδρωμένο βαθυσκάφος «Θέτις», από τη θέα του νέου «χάρτη» στον βυθό ανοιχτά της Κυλλήνης.

 

Οι υποθαλάσσιοι κρατήρες, σε βάθος 100 μέτρων, που είχε καταγράψει μόλις πριν από 12 χρόνια σε εργασία του το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν υπήρχαν πια. Αυτή ήταν μία από τις εκπλήξεις στο ταξίδι που έκανε το «Θέτις» στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών.

«Το 1994 οι κρατήρες ήταν κοντά κοντά ο ένας με τον άλλο, σήμερα όμως έχουν ενοποιηθεί. Στη θέση τους έχει σχηματιστεί πλέον ένα φαράγγι βάθους 50 επιπλέον μέτρων, που τρώει τα ιζήματα του βυθού, γεμάτο λάσπη. Θα αναζητήσουμε τα αίτια της μεταβολής, που θα πρέπει πιθανότατα να σχετίζονται με διαφυγές ρευστών ή αερίων από τον πυθμένα, σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής», είπε στα «ΝΕΑ» ο βιολόγος, διευθυντής των ερευνών, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Γλυκό νερό στη Στούπα

Οι εκπλήξεις ήταν αρκετές. Δύτες της περιοχής, στη Στούπα Μεσσηνίας, επέμεναν για την ύπαρξη υποθαλάσσιας πηγής σε μορφή σπηλαίου, από την οποία αναβλύζει γλυκό νερό από τον Ταΰγετο σε πολύ μεγάλη ποσότητα, υπό συνεχή ροή όλο τον χρόνο. Η νυχτερινή αυτοψία του ΕΛΚΕΘΕ τους επιβεβαίωσε. «Σε βάθος 24 μέτρων, με ταυτόχρονη για πρώτη φορά χρήση των δύο τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων ρομπότ, κατεβάσαμε, σε παγκόσμια "πρώτη", αυτόνομο αισθητήρα ακριβώς πάνω στην πηγή. Δύτες μας πήραν νερό και κατευθείαν από την πηγή, ώστε τις επόμενες ημέρες να αναλύσουμε και την αλμυρότητά του. Αν όλα πάνε καλά, επειδή το νερό βγαίνει και στην επιφάνεια κοντά στην ακτή, μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί έτσι και το πρόβλημα λειψυδρίας στην περιοχή», λέει ο ερευνητής.

Πιο γρήγορη από το ρομπότ

Πρώτη φορά Έλληνες επιστήμονες πέτυχαν να έρθουν «τετ-α-τετ» με τις κόκκινες γαρίδες του Ιονίου σε βάθη 500-600 μέτρων, μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης. «Διαπιστώσαμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις κινηματογραφήσεις. Είδαμε γαρίδες από διάφορα είδη, διασκορπισμένες, όχι όμως και πάρα πολλές κόκκινες που περιμέναμε να δούμε. Τις συναντήσαμε μεμονωμένες, τέσσερις - πέντε φορές. Έχουμε καταγράψει σκηνή όπου μια γαρίδα αρχίζει και τρέχει στη λάσπη στα 550 μέτρα βάθος μέχρι που την ακολουθεί το ρομπότ-βίντεο, οπότε αυτή απογειώνεται σαν αεροπλάνο! Όταν την ακολουθούμε ξανά, αυτή πια χάνεται στο νερό γιατί τρέχει πολύ πιο γρήγορα από το ρομπότ μας!».


Στη λάβα του Κολούμπο της Σαντορίνης
ΤΟ ΚΟΛΟΥΜΠΟ είναι ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που εξερράγη με τρομακτική ισχύ τον Σεπτέμβριο του 1650 στη Σαντορίνη.

Οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ καταδύθηκαν με το βαθυσκάφος στο εσωτερικό του, για να μελετήσουν την υδροθερμία του. «Όταν βρίσκεσαι σε 504 μέτρα βάθος, αν και σε αρκετά ψυχρό κλίμα, βλέπεις να αχνίζουν και να καπνίζουν καμινάδες, σχηματισμούς, δηλαδή, σαν γλυπτά που δημιουργήθηκαν από την εκροή αερίων και μαγμάτων που ψύχονται. Μέσα τους η θερμοκρασία φτάνει τους 170 βαθμούς Κελσίου!

Και μόνο να το διανοηθείς, το θέαμα είναι εντυπωσιακό!», λέει ενθουσιασμένος ο κ. Παπαθανασίου. Με τη χρήση του μεγάλου ρομπότ «Max Rover» οι ερευνητές διαπίστωσαν και τη νέα διάταξη, ΒΑ-ΝΔ, στις ενεργές καμινάδες του ηφαιστείου. Σε επόμενη φάση θα πρέπει πλέον να προχωρήσουν σε νέες δειγματοληψίες, με σκοπό να καταγράψουν τις ποσότητες των αερίων που εκλύονται.

Διορθώθηκε ο τίτλος
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/03/2007 13:54 #2 από Γιώργος Πλούμπης (george_afs)
Απαντήθηκε από Γιώργος Πλούμπης (george_afs) στο θέμα Στο σπίτι του εγκέλαδου
Πολύ ωραίες πληροφορίες :good: :good: Γράψε μας και ποιά είναι η πηγή των πληροφοριών για περισσότερες λεπτομεριες (καλά βλέπω στην κάτω γωνία της φωτό "Τα Νέα";)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • aero
  • Το Άβαταρ του/της aero Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
14/03/2007 16:38 #3 από aero

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.560 δευτερόλεπτα

banner psaremagr

No Internet Connection