Ερώτηση Ο παράγοντας "καιρός" στο casting κ η επίδρασή του σε διαφορετικούς τύπους ακτών

11/11/2010 00:01 #1 από Καρβουντζής Αργύρης (skiron)
Καλησπέρα στην μεγάλη ψαρο-παρέα :bye:

Ψάχνοντας αρκετά στην ενότητα "Casting&Surfcasting" δεν βρήκα πουθενά μια ολοκληρωμένη συζήτηση σχετικά με δύο από τους βασικότερους παράγοντες στην έκβαση του ψαρέματος μας και κυρίως στο πως αλληλεπιδρούν αυτοί οι δύο παράγοντες μεταξύ τους.
Κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες προσέγγισης του θέματος (κυρίως στο παλιό site) αλλά αυτές είτε μπλέκονταν/ξεφύτρωναν σε πιο γενικά ή κ άσχετα topics, είτε δεν αναλύονταν κ μετά από ελάχιστες απαντήσεις...εγκαταλείπονταν!

Μιας λοιπόν κ το θέμα για μένα είναι αρκετά καθοριστικό για την έκβαση του ψαρέματος, κ εφόσων θεωρώ πως δεν έχω ακόμα ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στο μυαλό μου, ξεκινάω τη συζήτηση. Εννοείται πως αν κάποιος διαχειρηστής κρίνει πως "κολλάει" κάπου αλλού, θα μπορούσε να μεταφερθεί εκεί. Κ προσοχή, εδώ δε μας ενδιαφέρει ο εξοπλισμός...παρά μόνο οι συνθήκες καιρού κ παραλίας!

Συχνά ,αν όχι συνέχεια, ακούμε πως το ψάρεμα με την τεχνική του casting απαιτεί κατάληλλες καιρικές συνθήκες κ συνθήκες θάλασσας για να είναι αποδοτικό. Το παραπάνω γίνεται κανόνας αν αναφερθούμε στο εξειδικευμένο Surf Casting.., για το οποίο ευελπιστώ να ακουστούν πολλά με αφορμή το τοπικ αυτό.
Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, αρκετοί από εμάς βρίσκονται να ψαρεύουν "κατα μεσής" στον καιρό, πάνω ακριβώς στην εκδήλωσή του, κόντρα σε πολύ δυνατούς ανέμους κ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΑ κύματα στην έντονα φουρτουνιασμένη θάλασσα...πολλές φορές δε, τα παραπάνω συμβαίνουν σε ακατάλληλες παραλίες, με ακατάληλλη σύσταση βυθού, που όσο κ αν προσπαθήσουμε η φουρτούνα δε θα δημιουργήσει καμία γόνιμη ζώνη ψαρέματος...τουλάχιστον όχι ακόμα χρονικά, παρά μόνο κόπο κ επικινδυνότητα!
Κ ολα αυτά επειδή έχοντας ακούσει διάφορα για καταστάσεις Surf με ψάρια τέρατα,  εχοντας ριζώσει στο μυαλό μας πως για να δούμε ψάρια χρειάζεται καιρός, τρέξαμε να τα εφαρμόσουμε, χωρίς όμως να έχει εξηγήσει κάποιος έμπειρος πως δεν χρειάζεται απλά καιρός...δεν  είναι κάθε φουρτούνα αποδοτική κ σε όλες τις φάσεις της, κ δεν επιδρούν όλα αυτά το ίδιο σε κάθε τύπο παραλίας..

Αποφασίζουμε λοιπόν να εκμεταλευτούμε τα παραπάνω για ένα αποδοτικό ψάρεμα, κ με βάση αυτά, έρχονται στο μυαλό κ οι πρώτες ερωτήσεις που θα έκανε κάποιος με μικρή εμπειρία (κ σ αυτούς κυρίως απευθύνεται η συγκεκριμένη εννότητα)

-1) Όταν λέμε ψάρεμα με καιρό...ποιά ακριβώς φάση του καιρού αυτού είναι η "ψαρέψιμη" κ περισσότερο αποδοτική? Γιατι άλλο είναι πχ ένας Νοτιάς αυξανόμενης έντασης στο ξεκίνημά του, άλλο στα μισά κ πάνω στο ξέσπασμά του, κ άλλο στο τελείωμά του κ μετά απ αυτό που μπορεί να σηματοδοτηθεί από δυνατή καταιγίδα πριν καλμάρει...Ακούμε απο πολλούς να ψαρεύουν με 5-6 ή και 7 μποφόρ κ φουρτούνα..ακούμε άλλους ,ίσως σωστότερους-ίσως όχι, να περιμένουν να "σπάσει" πρώτα ο καιρός για να ψαρέψουν με τεχνικές Surf casting, εκμεταλευόμενοι τα αρμονικά κύματα που δημιούργησε ο καιρός σε συνδιασμό με τη σύσταση της παραλίας,με τους δυνατούς ανέμους όμως να έχουν ήδη κοπάσει... υπάρχουν κ αυτοί που ισορροπούν μεταξύ μπουνάτσας κ καιρού, κ ψαρεύουν την ελαφριά αναταραχή κ απλή αφρουδιά ενός ήπιου σε ένταση καιρού, πράγμα ιδιαίτερα αποδοτικό σε βραχώδης κάβους, αλλά ίσως όχι σε αμμουδιές..Ποια είναι λοιπόν η αποδοτικότερη κ επιθυμητή, πρακτικά ψαρέψιμη φάση ενός καιρού?

-2) Η αμέσως επόμενη σκέψη θα ήταν η εξής..."μμμ...θα ψαρέψω στο σπάσιμο ενός νοτιά" ή "μέσα στον καιρό..στο ξέσπασμά του" γιατί έμαθα απ την κουβέντα αυτή πως αυτές οι συνθήκες καιρού είναι αποδοτικότερες κ εφικτό να ψαρευτούν . Ποια όμως παραλία ταιριάζει στον καιρό που επέλεξα? Θέλω αμμουδιά, βράχο, τραγάνα? θέλω ρηχά ή βαθιά νερά? Με άλλα λόγια, ποιος καιρός ή αποτέλεσμά του ταιριάζει σε πιο είδος βυθού? Για παράδειγμα, αν είμαστε στο σπάσιμο ενός νοτιά, κ εφόσων έχουν δημιουργηθεί τα επιθυμητά κύματα αυτά σε ποιο τύπο παραλίας θα δημιουργήσουν τις λεγόμενες γόνιμες ζώνες ψαρέματος που θα μαζέψουν τα ψάρια...μήπως καποια σκέτη αμμουδιά με σταδιακή αύξηση βάθους που όμως σε εύλογα μέτρα υπάρχει μια αποχή? Μήπως πάλι να προτιμήσω Rock κ ντέματα? Οι περισσότεροι φανταζομαι αναφερονται σε αμμώδη βυθό...αλλά τι αλλα χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει αυτός ο βυθός για να λειτουργήσει σε αυτές τις συνθήκες?

-3) Επιλέξαμε και την σύσταση της παραλίας που θα ψαρέψουμε...βλέπουμε τις καιρικές συνθήκες κ τις συνθήκες της θάλασσας όπως τις θέλαμε με βάση όσα καταλήξαμε οτι δουλεύουν καλύτερα για αυτή την παραλία..ποιά όμως τα σημεία αυτής της παραλίας που πρέπει ννα προσγειώσουμε τα εργαλεία μας? Να είναι στα ρηχά που σκάει το κύμα, να είναι στα βαθιά εκεί που η πρώτη αποχή σπάει για πρώτη φορά τα κύματα που έρχονται απ τα βαθιά? Αν πάλι επέλεξα βραχώδη ακτή με μέτριο κυμματισμό, πού να ρίξω σ αυτή την περίπτωση? έχει σημασία?

-4) τα παραπάνω σε νυχτερινό ή ημερήσιο???

Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις..κ όπως καταλάβατε εστιάζουν μόνο στους δυο παραγοντες που αναφέραμε..κ στο πως αλληλεπιδρουν μεταξύ τους...: τον καιρό, κ τη σύσταση-γεωμετρία του βυθού.
Ξέρω πως το θέμα είναι τεράστιο με πολλές υποπεριπτώσεις, αλλά μια καλή προσέγγιση σίγουρα θα βοηθούσε πολλούς...ειδικά όσους δηλώνουν ημιμάθεια σ αυτό το τόσο βασικό κομμάτι.

Αν καταφέρναμε να φτάσουμε - καταλήξουμε σε ένα μινι μπουσουλα του τύπου:

"Αμμουδιά σκέτη ρηχή = δουλεύει καλύτερα μετά από έντονο καιρό που προκαλεί κ κραταει αρμονικά κύματα που φτανουν φάτσα στην ακτή κ όχι σε μπουνάτσα = εδώ να ρίχνω εκεί που σπάει το πρώτο κύμα στα βαθιά = προτιμώ μέρα"

"βραχώδης βυθός = δουλεύει καλύτερα με ελαφριά ανακατοσούρα κ αφρουδιά = να ρίχνω κοντά στα βράχια = προτιμώ νύχτα"

και άλλες πολλες υποπεριπτώσεις κ συνδιασμούς, τότε θα έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά κ θα μάθουμε αρκετά!!!
Δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό, αλλά ελπίζω!!

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγνώμη αν κούρασα...

Καλό βράδυ σε όλους, Αργύρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/11/2010 09:13 #2 από Αντώνης (anton fishern)
Αργύρη κάθε post που ανοίγεις είναι κάθε φορά
και καλύτερο.
Μπράβο σου. :good: :good: :good:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/11/2010 10:15 #3 από Καρβουντζής Αργύρης (skiron)
Απαντήθηκε από Καρβουντζής Αργύρης (skiron) στο θέμα Ο παράγοντας "καιρός" στο casting κ η επίδρασή του σε διαφορετικούς τύπους ακτών
Καλημέρα Αντώνη, σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια  :give_rose:

Προσπαθώ απλά να καλύψω βασικά ψαρευτικά θέματα τα οποία δεν έχουν αναλυθεί πλήρως έως τώρα, με σκοπό να βοηθηθούν οι νεώτεροι του "αθλήματος" και να βελτιωθούν οι παλαιότεροι. Ειδικά το συγκεκριμένο θέμα το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για όσους δεν αφήνουν το ψάρεμα μόνο στον παράγοντα τύχη.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι το πώς θα ξεδιπλωθεί η συζήτηση ώστε να είναι κατανοητή, μιας κ το θέμα είναι τεράστιο..κ με πολλές παραμέτρους. Εδώ ίσως η βοήθεια των εμπειρότερων είναι καθοριστική στο πως να οργανωθεί η κουβέντα μας.

Μια πρώτη δική μου σκέψη είναι να ξεκινήσουμε απο το Νο2 που γράφω... το είδος της παραλίας-βυθού, κ πάνω σ αυτό να γράφουμε τις παρατηρήσεις για τα υπόλοιπα...
πχ Κεφάλαιο πρώτο: Σκέτος αμμουδερός βυθός σταδιακά αυξανόμενου  βάθους:
- πώς δουλεύει σε κάθε καιρό κ διαφορετικές συνθήκες θάλασσας (μπουνάτσα+άπνοια/max 3 μποφόρ με ρυτιδιασμένη θάλασσα/αέρας >3μποφόρ με έντονο κύμα/άπνοια ή ελαχιστος αέρας με κύμα που παραμένει απο τον καιρό που έσπασε κλπ)
- ποιες ζώνες ψαρέματος δημιουργούνται κ πού να ρίχνουμε τα εργαλεία μας σε κάθε περίπτωση
- πώς αναγνωρίζουμε αυτές τις ζώνες
- σε ποιες απο τις παραπάνω συνθήκες δουλεύει καλύτερα μέρα κ σε ποιές νύχτα?

Ίσως με κάποια τέτοια κατηγοριοποίηση  γίνει μια οργανωμένη συζήτηση...κ θα ήθελα τη γνώμη σας. Αν ναι, μπορούμε να ξεκινήσουμε με την πρώτη κατηγορία , που θα είναι η καθαρή συνηθισμένη αμμουδιά...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/11/2010 14:35 #4 από Μενιδιάτης
Από τον λίγο καιρό που βρίσκομαι στο φόρουμ και απ'όσα έχω ψάξει, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΠΙΚ.
Ψήγματα θα βρώ, που θα με βοηθήσουν να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου και θα μου δώσουν έναυσμα να πειραματιστώ.
Μακάρι να υπήρχε ΕΝΑΣ μπούσουλας στο ψάρεμα (ή μήπως καλύτερα που δεν υπάρχει; )

Πάντως θα παρακολουθήσω την συζήτηση, αν και δεν έχω να προσφέρω κάτι ουσιαστικό...

.
«Η μεγαλοσύνη των εθνών δε μετριέται με το στρέμμα,
με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».        Κ.ΠΑΛΑΜΑΣ
Βασίλης
Αθήνα & Σάμος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/11/2010 15:35 #5 από Καρβουντζής Αργύρης (skiron)
Απαντήθηκε από Καρβουντζής Αργύρης (skiron) στο θέμα Ο παράγοντας "καιρός" στο casting κ η επίδρασή του σε διαφορετικούς τύπους ακτών

Από τον λίγο καιρό που βρίσκομαι στο φόρουμ και απ'όσα έχω ψάξει, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΠΙΚ.
Ψήγματα θα βρώ, που θα με βοηθήσουν να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου και θα μου δώσουν έναυσμα να πειραματιστώ.
Μακάρι να υπήρχε ΕΝΑΣ μπούσουλας στο ψάρεμα (ή μήπως καλύτερα που δεν υπάρχει; )

Πάντως θα παρακολουθήσω την συζήτηση, αν και δεν έχω να προσφέρω κάτι ουσιαστικό...


Καλησπέρα βασίλη..προσωπικά θα διαφωνήσω για το αν υπάρχουν ολοκληρωμένες απαντήσεις στο site αλλά φυσικά ο καθένας κρίνει με βάση τις δικές του απαιτήσεις!..έχοντας κ την εμπειρία του προηγούμενου αλλά και του νέου site, έχω πραγματικά πάρει πολύ ξεκάθαρες κ πολύτιμες απαντήσεις σε πλήθος θεμάτων. ιδιαίτερα όταν μια κουβέντα οργανωθεί σωστά κ "ζεσταθεί", αυτό που ακολουθεί πολλές φορές δε συγκρίνεται ακόμα κ με την καλύτερη εγκυκλοπαίδεια ψαρέματος ή περιοδικό που θα έβρισκα ποτέ...κ κατά καιρούς έχουν γραφτεί απαντήσεις-άρθρα κυριολεκτικά που μας βοήθησαν πολύ!! Για να δούμε αν κ εδώ θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε!!

Ας επικεντρωθούμε καλύτερα στα ζητούμενα  :yes3: κ δίνω πρώτος το έναυσμα για να βοηθήσω:

Περίπτωση πρώτη: Μικρή αμμώδης παραλία κ βυθός που αποτελείται από άμμο, με την παραλία να βρίσκεται μεταξύ δύο κάβων από βράχια αριστερά και δεξιά. Ο βυθός είναι σκέτη άμμος, με πολύ λίγες διάσπαρτες φυκιάδες, κ το βάθος μικρό, αλλά σταδιακά αυξανόμενο, με τα κύματα (οταν υπάρχουν) να σπάνε σε εφικτές ψαρευτικά αποστάσεις..αν έστω μας ενδιέφερε κάτι τέτοιο ;)  Είναι ο τύπος παραλίας που συναντούμε πολλές φορές σε νησιά της χώρας μας. 

Κ ξεκινάμε...: Στην παραλία αυτή...με τι καιρό (πχ ένταση αέρα μικρή/μεγάλη,αέρα φάτσα/αέρα από πίσω/άπνοια) κ συνθήκες θάλασσας (πχ φουρτούνα/μπουνάτσα/μέτριο κύμα κλπ) θα ψαρεύατε κ γιατί??
Συνεχίζοντας, πού θα ρίχνατε τα εργαλεία σας κ πώς θα εντοπίζατε αυτά τα σημεία (αν χρειάζεται εντοπισμός)?
Κ τέλος, θα προτιμούσατε νύχτα ή μέρα για τις συνθήκες καιρού/θάλασσας που επιλέξατε πστην απάντησή σας??

***στην ενότητα αυτή, θεωρούμε παντα οτι διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για κάθε περίπτωση,και αναφερόμαστε σε ψαρέματα όλων των εποχών!
***φυσικά μπορεί ο καθένας να παρατηρεί-προσθέτει ότι άλλο θεωρεί χρήσιμο, πάντα ομως σχετικό με τον καιρο-τις συνθηκες της θαλασσας-την συσταση του βυθού κ τα ψάρια)
***μόλις τελειώνουμε με κάθε τύπο παραλίας-βυθού, θα περνάμε στον επόμενο..πχ βράχια, τραγάνα κλπ (τους βασικούς)
***Θα προσπαθήσω να ανεβάζω κ εικόνες για κάθε περίπτωση (αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο)

Ελπίζω να αρχίσουμε να ανταλλάσουμε κάποιες πρώτες απόψεις....εμπρός κύριοι casters..(surf ή μη)!!!

φιλικά, Αργύρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/11/2010 16:57 #6 από Αντώνης (anton fishern)
Λοιπόν Αργύρη, επειδή και εμένα με απασχολούν αυτές οι μεταβλητές
και επειδή έχω άλλες δύο μεταβλητές που δεν μου επιτρέπουν πάνω
από ένα ψάρεμα στις 10 μέρες αλλά και κάποιο περιορισμό στην ώρα
επιστροφής .... δεν μπορώ να σου απαντήσω ξεκάθαρα.
Αλλά έχω παρατηρήσει τα εξής  :
1) Άσχετα με το πως είναι η θάλασσα αν τα ψάρια δεν τρώνε τότε άστα...
2) Σε παραλίες όπου είναι κυρίως αμμώδεις μετά τη φουρτούνα είναι
στρωσιά οι γυαλιστερές τα καβουράκια κλπ εκεί που σκάει το κύμα και λιγότερο
στους μικτούς βυθούς και στο βότσαλο.
3) Οι μήνες και η θερμοκρασία της θάλασσας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο τι
ψάρια κυνηγάς ... Για παράδειγμα δεν έχω δει πολούς μες το καλοκαίρι από Ιούνιο μέχρι
Αύγουστο να πιάνουν μεγάλους σαργούς , όμως πιάνουν λαβράκια, τσιπούρες κ.α.
4) Ο σαργός είναι όντως ένα ψάρι που κυκλοφορεί όλους τους μήνες αλλά μόνο
σε συνθήκες surf ορμάει με τη μία στα δολώματα,διαφορετικά οι μεγάλοι κάνουν
καλαμπούρι για τα δολώματα και αν κανένας μας δει να τυρανιόμαστε πολύ ώρα
αυτοκτονεί στο αγκίστρι για να μας παρηγορήσει....
Τα υπόλοιπα είδη που προσπαθώ να ψαρέψω όπως κέφαλοι, μουρμούρες
μελανούρια , ίσως λαβράκια και μαύρες τσιπούρες
δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες κυματισμού , αλλά έχουν καλύτερη
συμπεριφορά στην απλή θολούρα.
5) Σε παραλίες που δέρνονται πολύ καιρό από κύματα πάνω από 6 μποφώρ είναι πιο
δύσκολο το surf γιατί δεν μπορείς να βρεις ποιες μέρες τρώνε και κατα πόσο έχει
ξεπλυθεί ένα μεγάλο μέρος του διατροφικού κύκλου(σκουλήκια , γυαλιστερές κλπ) .
6) Σε μεικτούς βυθούς όπου με σχετικά ήπιες συνθήκες έπιανα λίγους σαργούς από
250-500 , με συνθήκες surf μέχρι τώρα δεν είδα βελτίωση.
7) Είναι δύσκολο να βρεις την κατάλληλη ώρα που θα πρέπει να πας για ψάρεμα
ανάλογα με το κυματισμό , και πολλές φορές με έχει αποθαρύνει η σκέψη ότι
ψαρεύω σε άμμο για σαργούς ...
Ισως να μην βρήκα ακόμη τα διατροφικά τους κανάλια σε τέτοιες παραλίες με άμμο .
Εσύ πόσες φορές έχει δοκιμάσει στο αποφούρτουνο με όμαλό κυματισμό , μετρήσιμο
πόσο στο λεπτό ξεκινάς το ψάρεμα, ποιο τύπο παραλίας θεωρείς ιδανικό για αυτή τη στιγμή?
Ποια είδη συνάντησες και με τι δολώματα?
Σε ποια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ψαρεύεις?
Για παράδειγμα εγώ ψαρεύω Ρόδο ( και δεν την έχω ψαρέψει όλη)
και από σημείο σε σημείο , τεχνική , δόλωμα, ημερομηνία
έχω δει διαφορές και αυτές οι διαφορές δεν είναι σταθερές ανα έτος ,
αλλά μπορούν να επαναληφθούν ανά κάποια έτη.
Αυτά τα ελάχιστα. :blush:
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/11/2010 19:20 #7 από Καρβουντζής Αργύρης (skiron)
Απαντήθηκε από Καρβουντζής Αργύρης (skiron) στο θέμα Ο παράγοντας "καιρός" στο casting κ η επίδρασή του σε διαφορετικούς τύπους ακτών
Γεια σου Αντώνη

Χαίρομαι που σε απασχολούν κ εσένα οι μεταβλητές που αναφέρω...κ χαίρομαι ακόμα περισσότερο που μοιράζεσαι τις παρατηρήσεις σου μαζί μου! Μπορεί όπως λες να μην μπορείς να απαντήσεις ξεκάθαρα, ωστόσο έδωσες κάποια πολύ βασικά στοιχεία που αφορούν τη συζήτησή μας..!!!
Απαντώντας λοιπον με τη σειρά που εκθέτεις τις σκέψεις σου θα εστιάσω περισσότερο σ αυτά που αφορούν τους δύο παράγοντες του τοπικ:

1) Σιγουρα η ορεξη των ψαριών είναι πρωτεύον...επίσης όμως σημαντικό είναι το σε ποιές συνθήκες η όρεξη αυτή αυξάνεται, κ ποιος βυθός ή ποιο κομμάτι του (σ αυτές τις συνθήκες) ικανοποιεί αυτή την όρεξη ;-) Αυτός είναι κ ο βασικός λόγος ύπαρξης του παρόντος θέματος..

2) Εδώ δίνεις πραγματικά ένα στοιχείο που απαντάει στις ερωτήσεις του θέματος κ κρατάμε ως την πρώτη σοβαρή τοποθέτηση: Οι αμμώδης παραλίες μετά από μια φουρτούνα ξεθάβουν τροφή για τα ψάρια. Στον παράγοντα καιρός λοιπόν, μια πρώτη γνώμη (η δική σου η οποία κ με βρίσκει σύμφωνο) είναι οτι σε αμμουδιές προτιμάμε να ψαρεύουμε μετά  από κάποιο δυνατό καιρό...κ όχι πάνω στην εκδήλωση του καιρού αυτού ή σε μέρες που επικρατεί μπουνάτσα-ηρεμία-διαύγεια. (ψάχνουμε να βρούμε το πιο αποδοτικό..δεν αποκλείουμε τίποτα..κ η μπουνάτσα ψαρεύεται).
Μένει αναπάντητο όμως το σε ποια φάση μετά απο τον καιρό που έσπασε είναι αποδοτικότερο... αμέσως μετά όσο κρατάει ακόμα κύμα, ή πιο μετά όταν επέλθει πλήρης ηρεμία?
Συνεχίζοντας στο Νο2 της απάντησής σου προσθέτεις επίσης κάτι σημαντικό.. λέγοντας "εκεί που σκάει το κύμα".
Είναι επίσης κάτι που εξετάζουμε στην σειρά "τυπος βυθού-καιρος που δουλεύει-ζώνες ψαρέματος-μέρα/νύχτα".
Χρειάζεται όμως περισσότερη ανάλυση...εκεί που σκαει το κύμα έξω-έξω στα ρηχά, ή εκεί που πρωτοσπάει το κύμα ερχόμενο απ τα βαθιά?

3) Ο παράγοντας εποχή του έτους κ η θερμοκρασία είναι πολύ κρίσιμα... αλλά για να μην μπλεχτούμε με πολλά κ να μην χαθούμε στη συζήτηση ας μην προσθέσουμε κ αυτόν τον παράγοντα ακόμα..(εκτώς αν νομίζετε πως μπορούμε παράλληλα να δίνουμε κ αυτό το στοιχείο χωρίς να μπερδευόμαστε με τους δύο πρώτους παράγοντες που εξετάζουμε...πχ: τον χειμωνα-αν είμαι σε αμμουδιες-οταν σπαει ενας δυνατος καιρος-πισω απ το πρωτο κυμα-ημέρα)
ας επικεντρωθούμε όμως στο ποια παραλία αυξάνει την απόδοσή της κ με ποιον καιρό. Ήδη μιλάμε για τις αμμουδιές, κ ψάχνουμε τις συνθήκες..!

4) Άλλο ένα στοιχείο που ενισχύει την πρώτη αυτή τοποθέτηση στο θέμα μας.."ο σαργός κυκλοφορεί όλους τους μήνες αλλά ορμάει καλύτερα σε συνθήκες Surf". Άρα, μιας κ μελετάμε τις αμμουδιές σ αυτή την φάση, έχουμε άλλο ένα στοιχείο που είναι υπερ του καιρού έναντι της ηρεμίας. Μένει όπως είπαμε παραπάνω να ξεκαθαριστεί σε ποια ακριβώς φάση αυτού του καιρού..

5) Επίσης ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Αν η αμμουδιά δέχεται-είναι εκτεθημένη για μεγάλα συνεχή διαστήματα σε δυνατούς καιρούς κ κύμματα, έχουμε πρόβλημα. Σ αυτό όμως θα ήθελα περισσότερη επεξήγηση γιατι δεν είμαι σίγουρος οτι κατάλαβα..γιατί δεν μπορούμε να εκμεταλευτούμε κ εδώ την φάση που θα ακολουθήσει, με την τροφή που θα έχει ξεθαφτεί όπως είπαμε στην αρχή? Τι αλλάζει λόγω της μεγαλύτερης κ συχνότερης διάρκειας θαλασσοταραχής σ αυτή την περίπτωση?

6) Αν κ ο μικτός βυθός θα συζητηθεί αφού ολοκληρώσουμε με τους αμμώδης βυθούς, ωστόσο μια πρώτη προσέγγιση έγινε.."σε μικτούς βυθούς δεν επηρεάζουν τοσο τα παραπάνω (κύμα κλπ)  που αναλύουμε για τις αμμουδιές"

7) Ένα θα σου πω... εως τώρα σπάνια ψαρεύω σε σκέτες αμμουδιές, ακριβώς επειδή θέλω πρώτα να κατανοήσω το πότε κ πώς γίνονται αποδοτικές, ωστε να πηγαίνω αποφασισμένος,κ να μην νιώσω όπως λες οτι νιώθεις :-) Γι αυτό κ δίνω τόση σημασία στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε..

***υγ: επειδή με ρώτησες, όπως μόλις σου είπα αποφευγω προς το παρόν τις σκετες αμμουδιές (σε αντίθεση με τους περισσότερους-κ σίγουρα τους surfcasters), πριν μάθω πώς-πότε αποδίδουν..γι αυτό κ ξεκίνησα το θέμα πρώτα με τις αμμουδιές ;-) Όσο αυξάνω όμως τις τεχνικές μου γνώσεις, βολές κλπ, τόσο περισσότερο θέλω να μάθω για τις αμμουδιές κ να τις εντάξω στις ψαρεύτρες μου.
Για την ωρα (κ αρκετά χρόνια τώρα),ψαρεύω κυρίως σε τραγάνες κ μεικτούς βυθούς με πλάκες-φυκιάδες-άμμο, κυρίως Κορινθιακό (καταγωγή Κιάτο) κ Ευβοϊκό, νύχτα οταν το επιτρεπουν οι συνθήκες αλλά κ μέρα (λιγότερο), κ ο σαργός είναι το ψάρι που τιμάει περισσότερο από κάθε άλλο τα αγκίστρια μου...ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Τα λιμάνια δεν τα γουσταρω...δεν με ενδιαφέρουν.. δεν μ αρέσει το ψάρεμα κ το τοπίο εκεί...κ μισώ τις ψαροτροφές που πέφτουν κ βρωμάει ο τόπος!

Αντώνη σ ευχαριστώ πολύ γι αυτές τις πρώτες απαντήσεις, κ περιμένω κ τους υπόλοιπους να καταθέσουν τις απόψεις τους. Θυμίζω , είμαστε στο κεφάλαιο Αμμουδιές, όπως τις περιέγραψα παραπάνω, κ στο πως ο καιρος τις επηρεάζει κλπ κλπ. Μετά θα ακολουθήσουν άλλοι τύποι βυθού...

φιλικά, Αργύρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/11/2010 20:33 #8 από Καρβουντζής Αργύρης (skiron)
Απαντήθηκε από Καρβουντζής Αργύρης (skiron) στο θέμα Ο παράγοντας "καιρός" στο casting κ η επίδρασή του σε διαφορετικούς τύπους ακτών
Επισυνάπτω κ μια φωτο που δείχνει μια παραλία παρόμοια με αυτή που εξετάζουμε
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

12/11/2010 03:29 #9 από Hλιας [ elias37 ]
Αν παρω βαση την παραλια που βλεπω,ισως και να μην ψαρευα καν εκει παρα μονο στην δεξια πλευρα και τερμα στον καβο της.
Αυτο βασικα το λεω απο την φωτο και μονο,περα απο αυτο θα υθελα να υξερα τι καιρος την πιανει την παραλια,ακομη και το τι ψαρια κραταει η περιοχη γενικα,ωστε να ξερω στο περιπου το τι,και πως θα εξελιξω το ψαρεμα,μου.
Αν πουμε οτι το μερος κρατα τσιπουρες,αμοσαργους,μουρμουρες,και πονηρα λαυρακια που σουλατσαρουν απο καβο σε καβο [ ακρη σε ακρη ] τοτε αναλογα την εποχη και τους ανεμους θα διαλεγα το σωστο μερος.
Ετσι αν οπως βλεπω την φωτο θα επελεγα περα απο τις δυο ακρες με τα βραχια,την μεση της παραλιας αφου βεβαια ειχα τον χρονο για ενα ημερησιο,η ακομη 24αρω ψαρεμα,ωστε να βγαλω τα ασφαλεις συμπερασματα.
Ενοειτε πως απο την στιγμη που επιλεξω ενα τοπο θα τον ψαξω σε διαφορες συνθηκες ανεμου,κυματισμου,και καιρικων συνθηκων.
Αν η παραλια ηταν αδεια απο κοσμο καλοκαιρι ας πουμε θα την ψαρευα απο το χαραμα,εως την επωμενη ημερα την ιδια ωρα με κλεφτους υπνους ολιγων λεπτων.
Η παραλια αυτη σε υσηχο καιρο κατα την αποψη μου προσφερετε για ψαρεμα μικρης τσιπουρας και μουρμουρας,ολλες τις ωρες της ημερας,με επιφυλαξει στις μουρμουρες,που οταν πεσει το σουρουπο τοτε θα αρχισουν την εμφανιση τους μαζι με τους αμοσαργους,και τα λαυρακοπουλα να κανουν τα σουλατσα τους.
Αν ο καιρος ειναι σταθερος οπως της εικονας τα πραγματα δυσκολευουν αρκετα τους καλοκαιρινους μηνες.
Οι εποχες παιζουν ενα βασικο ρολο στην καθε εξορμηση του τοπου και τα στοιχεια ειναι διαφορετικα παντα.
Ετσι αν ειμαστε μεσα στο χειμωνα σιγουρα θα την ψαξω αυτη την παραλια για τσιπουρες και αμοσαργους.
Η συνθηκες που θα υθελα να εχει οταν την ψαρεψω,θα ελεγα να ειναι ελαφρυ αερακι εως 3 βαρια μποφορ ωστε να ανακατευει ελαφρα με ανεμο φατσα,η πλαγιο απο οποια διποτε κατευθηνση εκτος απο στεριανο.
Θα ελεγα πως αν οντος ο τοπος κανει τσιπουρες θα το ψαρευα και σε απνοια με καρτερι που τσακιζει κοκαλα.
Ειπαμε η εποχη,ο ανεμος,ο καιρος,το βαρομετρο σε συνδιασμο με την φαση της σεληνης εχουν το πρωτο και βασικο ρολο σε ενα ψαρεμα μας.
Ετσι καλουμαστε να αποδικοποιουμε την καθε κατασταση ξεχωριστα.
Εχωντας ομως την ΕΠΙΜΟΝΗ στον τοπο,θα ερθει η ημερα που θα βγουμε κερδισμενοι πραγματικα,αρκει να κραταμε τα στοιχεια του τοπου.
Αρκετοι μπωρουν να κρατουν στοιχεια ενος τοπου,αλλα πολοι περισοτεροι δεν μπωρουν λογου αποστασεων,ετσι πολοι απο εμας παμε με βαση πληροφοριων απο καλους φιλους που εχουν παρει ψαρια σε ενα τοπο.
Ετσι λειτουργει το συστημα κατα μεσο ορο,και ετσι ενεργουν οι περισσοτεροι.
Απο την μια καλο,αλλα απο την αλλη ασκοπο και μερικες φορες παραλογο.
Αντε και πειρα σημερα ψαρακια εγω στην παραλια της φοτωγραφιας,εσυ αυριο θα παρεις;
Το θεμα ειναι πολυπλοκο και τα ερωτηματα με τις απαντησεις θα διαφερουν απο στιγμη σε στιγμη,καιρο ,με καιρο και σεζον με σεζον.
Οι διαφορες καιρικες συνθηκες που αναφερθεικαν εχουν και αυτες ενα βασικο ρολο στην καθε μας εξορμηση.
Αν για περαδειγμα η παραλια αυτη βλεπει δυσκολα καιρο θα την ψαξω ακομη και μεσα στα φορτε του,γιατι οντος τοτε αρχιζουν τα ξεθαματα των φυσικων υλων απο οστρακα,σκουλικια,και οτιδιποτε ειναι τροφη για τα ψαρια.
Αν περιμενω καταιγιδα που την βλεπω να ερχετε απο μακρια θα το ψαρεψω μεχρι πριν ξεσπασει και φθασει σε εμενα κοντα.
.Τα ψαρια τοτε τρωνε αρκετα καλα ειδικα οταν ξερουν πως θα κρατησει αρκετα αυτος ο καιρος.
Μπωρει να τρωνε και μεσα στο μπουρινι,αλλα δεν το ξανακανω πρωσοπικα γιατι αλλο να λες εεεε και τι εγεινε,μπωρα ειναι θα περασει,και αλλο να βλεπεις τα δαχτυλα σου να πετανε σπιθες πιανωντας το καλαμακι σου να τραβειξεις το δολωμα,η το ψαρι που εστω εχεις επανω στο αγγιστρακι σου.
Το σπασιμο εχει και αυτο την χαρη του,αναλογα παντα την ωρα που θα καλμαρει ο καιρος.
Ετσι οι παραγοντες και οι αλαγες δεν σταματουν ποτε,μα ποτε,και ποτε μια μερα δεν ιδια με την αλλη και ας εχουμε τα ιδια περιπου στοιχεια απο πλευρας ανεμου,ατμοσφαιρικης πιεσης,θερμοκρασια νερου και ατμοσφαιρας,ηλιοφανια και αλλα σχετικα ιδια στοιχεια με την προηγουμενη ημερα μας.
ΕΝΑ στοιχειο ομως ειναι παντα διαφορετικο καθε μερα!
Η φαση της σεληνης,που αυτη διαμορφωνει τον κανονα της υπογειας ζωης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

12/11/2010 11:49 #10 από Καρβουντζής Αργύρης (skiron)
Απαντήθηκε από Καρβουντζής Αργύρης (skiron) στο θέμα Ο παράγοντας "καιρός" στο casting κ η επίδρασή του σε διαφορετικούς τύπους ακτών
Καλημέρα Ηλία κ σ'ευχαριστώ που βοηθάς την κατάσταση!
Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον όσα μας γράφεις κ πήρα πολλές απαντήσεις πραγματικά, αν κ μπερδεύτηκα σε κάποια σημεία...ίσως από δική μου άγνοια.
Θα προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω τα πράγματα χρησιμοποιώντας την απάντησή σου κ τα σημεία στα οποία στάθηκα:

Αν παρω βαση την παραλια που βλεπω,ισως και να μην ψαρευα καν εκει παρα μονο στην δεξια πλευρα και τερμα στον καβο της.
Ηλία η συγκεκριμένη φωτο-παραλία μπήκε χάρην ευκολίας, για να έχουμε μια εικόνα για αυτή την πρώτη κατηγορία του θέματός μας. Θυμίζω η πρώτη κατηγορία που εξετάζουμε είναι οι αμμώδης βυθοί σταδιακού βάθους που οριοθετούνται από βραχώδης κάβους κ η φωτο αυτή είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, για να μελετήσουμε τις καιρικές συνθήκες κ τις συνθήκες θάλασσας (κύμα κλπ) που θα την έκαναν αποδοτική ή όχι, κ με βάση τις συνθήκες αυτές, πού θα ήταν καλύτερο να προσγειώσουμε τα εργαλεία μας
Λες όμως οτι ίσως να μην ψάρευες καν εκεί..κ θα ήθελα αν μπορείς να μου εξηγήσεις το λόγο που σε κάνει τόσο αρνητικό. Όπως είπα δεν έχω εμπειρία από αμμώδης βυθούς γι αυτό κ συζητάω πρώτα γι αυτούς, αλλά στο ανέμπειρο μάτι μου,κάποια αμμουδιά όπως η συγκεκριμένη της φωτό που συνορεύει κ με βράχια κ δεν είναι ανοιχτή αλλά κλειστή προστατευόμενη μέσα σε κόλπο, μου έμοιασε καλή περίπτωση..ας κρίνουν όμως οι πιο έμπειροι απο εμένα επ αυτού!


Αυτο βασικα το λεω απο την φωτο και μονο,περα απο αυτο θα υθελα να υξερα τι καιρος την πιανει την παραλια,ακομη και το τι ψαρια κραταει η περιοχη γενικα,ωστε να ξερω στο περιπου το τι,και πως θα εξελιξω το ψαρεμα,μου.
Η παραλία βλέπει ΝοτιοΑνατολικά. Δυστυχώς δεν έχω πληροφορίες για τα ψάρια που κραταει..όπως είπα είναι παράδειγμα για να έχουμε μια εικόνα του με τι καιρό θα δούλευε καλύτερα ένας τετοιος τοπος

Αν πουμε οτι το μερος κρατα τσιπουρες,αμοσαργους,μουρμουρες,και πονηρα λαυρακια που σουλατσαρουν απο καβο σε καβο [ ακρη σε ακρη ] τοτε αναλογα την εποχη και τους ανεμους θα διαλεγα το σωστο μερος.
Ετσι αν οπως βλεπω την φωτο θα επελεγα περα απο τις δυο ακρες με τα βραχια,την μεση της παραλιας αφου βεβαια ειχα τον χρονο για ενα ημερησιο,η ακομη 24αρω ψαρεμα,ωστε να βγαλω τα ασφαλεις συμπερασματα.
Ενοειτε πως απο την στιγμη που επιλεξω ενα τοπο θα τον ψαξω σε διαφορες συνθηκες ανεμου,κυματισμου,και καιρικων συνθηκων.
Αν η παραλια ηταν αδεια απο κοσμο καλοκαιρι ας πουμε θα την ψαρευα απο το χαραμα,εως την επωμενη ημερα την ιδια ωρα με κλεφτους υπνους ολιγων λεπτων.
Η παραλια αυτη σε υσηχο καιρο κατα την αποψη μου προσφερετε για ψαρεμα μικρης τσιπουρας και μουρμουρας,ολλες τις ωρες της ημερας,με επιφυλαξει στις μουρμουρες,που οταν πεσει το σουρουπο τοτε θα αρχισουν την εμφανιση τους μαζι με τους αμοσαργους,και τα λαυρακοπουλα να κανουν τα σουλατσα τους.
Αν ο καιρος ειναι σταθερος οπως της εικονας τα πραγματα δυσκολευουν αρκετα τους καλοκαιρινους μηνες.Οι εποχες παιζουν ενα βασικο ρολο στην καθε εξορμηση του τοπου και τα στοιχεια ειναι διαφορετικα παντα.
Ετσι αν ειμαστε μεσα στο χειμωνα σιγουρα θα την ψαξω αυτη την παραλια για τσιπουρες και αμοσαργους.
Η συνθηκες που θα υθελα να εχει οταν την ψαρεψω,θα ελεγα να ειναι ελαφρυ αερακι εως 3 βαρια μποφορ ωστε να ανακατευει ελαφρα με ανεμο φατσα,η πλαγιο απο οποια διποτε κατευθηνση εκτος απο στεριανο.
Θα ελεγα πως αν οντος ο τοπος κανει τσιπουρες θα το ψαρευα και σε απνοια
με καρτερι που τσακιζει κοκαλα.

Εδώ φίλε συγκεντρώνεις το πιο ενδιαφέρον καμμάτι για μένα.. αυτό που δίνει απαντήσεις στο θέμα που με απασχολεί. Εχω τονίσει τα σημεία που θέλω να σχολιάσουμε. Κρατάω τα σημεία επιλογής ψαρέματος, σύριζα στους κάβους η καταμεσής της παραλίας...έτσι σκεφτόμουν κ εγώ. Ως ώρες ψαρέματος ουσιαστικά μιλάμε για όλες τις ωρες ωστε να βγάλουμε συμπεράσματα...με εξαίρεση ισως τις τσιπούρες που θα τις ψαχναμε κυρίως μέρα. Για τα υπόλοιπα διακρίνω μια τάση προς τις πιο βραδινές ωρες..
Απο κει κ πέρα, στο φλέγον ζήτημα του καιρού-κύματος-αέρα κλπ, μπερδεύτηκα λίγο, αν κ νομίζω κάποια τάση πάει να φανεί κ εδώ όπως στα παραπάνω post!
Αλλά για να ξεμπερδευτώ..Λες πως σε ησυχο καιρό προσφερεται για τσιπούρες κ λίγο πιο αργά για μουρμούρες αμμοσαργούς κ λαυρακόπουλα, αλλά αμέσως μετά αναφέρεις πως σε σταθερό καιρό το καλοκαίρι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα! Εδώ ομολογώ πως δεν ξεκαθάρισα αν θα δουλευε για σενα καλυτερα μπουνατσα ή κύμα κ σε ποια φαση...γιατι εν τελει διαλέγεις εναν πολύ ηπιο καιρο για να ψαρέψεις (3μποφορ) με μόλις ελαφρύ ανακάτεμα της θαλασσας. Μήπως εννοείς πως τους καλοκαιρινούς μήνες θα απέφευγες ηρεμία κ σταθερό καιρό = απνοια, οχι κυμα κλπ, ενώ τον χειμώνα ενας ελαφρυ αεράκι εως 3 μποφορ με πολύ ελαφρυ κυματάκι θα ήταν οκ γι αυτη την εποχή? Είμαι σίγουρος πως εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά...! θα ήθελα πολύ να το αναλυσουμε λιγακι αυτο γιατι το θεωρώ κ το πιο βασικό. Ας το διαχωρίσουμε σε καλοκαιρι κ χειμώνα αν θεωρεις πιο εύκολο.


Οι διαφορες καιρικες συνθηκες που αναφερθεικαν εχουν και αυτες ενα βασικο ρολο στην καθε μας εξορμηση.
Αν για περαδειγμα η παραλια αυτη βλεπει δυσκολα καιρο θα την ψαξω ακομη και μεσα στα φορτε του,γιατι οντος τοτε αρχιζουν τα ξεθαματα των φυσικων υλων απο οστρακα,σκουλικια,και οτιδιποτε ειναι τροφη για τα ψαρια.
Αν περιμενω καταιγιδα που την βλεπω να ερχετε απο μακρια θα το ψαρεψω μεχρι πριν ξεσπασει και φθασει σε εμενα κοντα.
.Τα ψαρια τοτε τρωνε αρκετα καλα ειδικα οταν ξερουν πως θα κρατησει αρκετα αυτος ο καιρος.

Μπωρει να τρωνε και μεσα στο μπουρινι,αλλα δεν το ξανακανω πρωσοπικα γιατι αλλο να λες εεεε και τι εγεινε,μπωρα ειναι θα περασει,και αλλο να βλεπεις τα δαχτυλα σου να πετανε σπιθες πιανωντας το καλαμακι σου να τραβειξεις το δολωμα,η το ψαρι που εστω εχεις επανω στο αγγιστρακι σου.
Το σπασιμο εχει και αυτο την χαρη του,αναλογα παντα την ωρα που θα καλμαρει ο καιρος.
Κ εδώ λες κατι ιδιαίτερα σημαντικό στην κατευθυνση του θέματός μας...που θα προτρεψω να συνδιαστει με αυτά που λέγαμε λίγες σειρές πιο πάνω..


Ας καταθέσουν όμως κ άλλοι φίλοι την γνώμη τους...

Φιλικά, Αργύρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.404 δευτερόλεπτα

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection