Τέλη κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο

Νέο μοντέλο στη φορολόγηση των αυτοκινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά τον σάλο για την υπέρογκη αύξηση των τελών κυκλοφορίας
και ήδη μελετά ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως για παράδειγμα το ολλανδικό, σύμφωνα με το οποίο η φορολογία προσδιορίζεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ένα αυτοκίνητο.

Όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, σε πάρα πολλές χώρες η φορολόγηση των αυτοκινήτων «δεν περνά στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά περισσότερο στα καύσιμα».

Το θέμα της φορολόγησης μελετά ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, η οποία εντός του μήνα θα καταθέσει την εισήγησή της για τη συνολική αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων στο πλαίσιο των διορθωτικών κινήσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.

«Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει «την αλλοπρόσαλλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας αντί να παραπέμπει τη λύση του προβλήματος στο επόμενο έτος». Ασκώντας δριμεία κριτική ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «στην πραγματικότητα τιμωρείτε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, διότι όσοι αγόρασαν καινούργιο και έχουν κούρσες πληρώνουν τα μισά, το 1/3 σε σχέση με άλλους που έχουν σαραβαλάκια». «Θέλετε να πιστέψουμε ότι θα αποκαταστήσετε το λάθος σε έναν χρόνο; Εδώ κάθε 15 ημέρες λέτε άλλα, αλλάζετε πολιτική για το κρίσιμο θέμα της οικονομίας και δεν θυμάστε τι λέγατε στις προγραμματικές δηλώσεις σας, και θέλετε να πιστέψουμε ότι ύστερα από 365 ημέρες θα διορθώσετε το λάθος σας;» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι «όμηρος του νεοφιλελεύθερου λόμπι των Βρυξελλών και των τραπεζιτών, που διαρκώς αναζητεί εισπρακτικά μέτρα παντού».

Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει σε «τσιτάτα και συνθήματα», τονίζοντας ότι «χρησιμοποιεί το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας για να κάνει μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση».

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑNo Internet Connection