Πάνω από 15.000 ευρώ για μετατροπή σε βιοκλιματικό

Περισσότερα από 15.000 ευρώ είναι το συνολικό κόστος για τη μετατροπή ενός συμβατικού μέσου σπιτιού σε βιοκλιματικό,
με τις εντελώς απαραίτητες αλλαγές να στοιχίζουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ, όπως αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ματθαίος Σανταμούρης.

Το παρήγορο είναι ότι, όπως επισημαίνουν ειδικοί στον «Ε.Τ.», το ποσό αυτό αποσβένεται σε 5 έως 8 χρόνια. Για παράδειγμα, σε ένα σπίτι που έχει κτιστεί πριν από το 1980, η εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάνει έως και 70%, σύμφωνα με μελέτες, δηλαδή οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν έως και 70% λιγότερο για πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην περίπτωση των νέων οικοδομών, το κόστος κατασκευής τους με βιοκλιματικές προδιαγραφές δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός συμβατικού κτιρίου, δηλαδή ανέρχεται στα 880-1.000 ευρώ/τ.μ. Τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται εξαρτώνται από τις προδιαγραφές του σχεδίου (π.χ. χρήση μεταλλικών σκιάστρων που ανοιγοκλείνουν ηλεκτρονικά, κατασκευή εσωτερικού ή εξωτερικού θερμοκηπίου κ.λπ.). Η θερμομόνωση μπορεί να επιβαρύνει το κόστος κατασκευής μέχρι 5%, αλλά η απόσβεση των χρημάτων είναι άμεση, καθώς υπολογίζεται ότι το λειτουργικό κόστος είναι 40-50% μικρότερο από το αντίστοιχο ενός σπιτιού που κατασκευάζεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο.

«Μετά τον έλεγχο, οι ενεργειακοί επιθεωρητές προτείνουν λύσεις στο υπάρχον κτίριο: μόνωση, τζάμια, περισσότερο στεγανά παράθυρα και πόρτες για να μην υπάρχει απώλεια αερισμού, αλλαγή συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, αλλαγή φωτισμού και λαμπτήρες μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης, ανακλαστικές βαφές είναι μερικές από τις λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν», λέει ο κ. Σανταμούρης.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, παρότι η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα, χωρίς την άμεση υιοθέτηση Εθνικού Πλαισίου Εξοικονόμησης Ενέργειας, που θα αφορά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, δεν θα συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας παρά μόνο μακροπρόθεσμα. «Μια τέτοια πολιτική από μόνη της δεν θα ανακουφίσει ενεργειακά και οικονομικά τους χαμηλόμισθους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα αυξήσει το κόστος της ενεργειακής τροφοδοσίας», καταλήγει.

Για να περιοριστεί η επιβάρυνση των ιδιοκτητών, ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, κ. Τάκης Γρηγορίου, ζητά από την κυβέρνηση «να καθιερώσει φορολογικά κίνητρα, ώστε ένα ποσό της δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων να επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες, και να επιδοτήσει τους τόκους σε δάνεια και να εγγυηθεί για τα δάνεια, ώστε να διοχετευτούν χρήματα στην αγορά, σε συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα».

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


No Internet Connection