Ο νέος διοικητικός χάρτης

"Καλλικράτης" είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων, τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης,  στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης, τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.

Με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες. Από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου 6.000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε 2.000.

Επιπλέον, θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες, την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.

Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός. Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται επίσης ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνος του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το "όχημα" για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.

Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ, έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχουν των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται, πρόσθεσε.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η "έξυπνη" κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική "βοήθεια στο σπίτι" για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο "δημοτικός ανταποκριτής", δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.
Ομιλία Γ. Παπανδρέου

Δεν είναι πρόβλημα η οικονομία αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή, με θέμα τη νέα διοικητική δομή της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ακόμα ότι η αντίληψη ότι το κράτος είναι λάφυρο του εκάστοτε κόμματος που κερδίζει τις εκλογές, καθιστά τη δημόσια διοίκηση αιχμάλωτη συμφερόντων, όπου δημιουργούνται φέουδα και τελικά πλήττεται το συμφέρον του πολίτη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής με διεθνείς συμμετοχές, η οποία μετά από επιστημονική έρευνα και μελέτη των επιτυχημένων μοντέλων που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη δομική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης.

"Η νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό", πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι αλλαγές στη διοίκηση του κράτους θα απελευθερώσουν αλλά και θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, σημείωσε ότι "πρέπει να προφυλάξουμε την αυτονομία μας και να εγγυηθούμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε και να αποφασίζουμε εμείς για την οικονομία μας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Η ανεξαρτησία μας είναι κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης".

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την έκρηξη που σημειώθηκε μπροστά στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου, τονίζοντας ότι: "Η θέση όλων μας είναι απόλυτη. Κανένας δεν πρόκειται να φοβίσει το δημοκρατικό μας κόσμο και να πνίξει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Θα είμαστε απέναντι σε όσους θέλουν να θέσουν τους πολίτες σε ομηρία".
Αντιδράσεις

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος με δήλωσή του απάντησε στην κριτική Ραγκούση ως προς τη διαφάνεια των ΟΤΑ ότι "είναι αδιανόητο να κάνει αβάσιμη και άδικη κριτική υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν αφήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μοίρα της και είχαν ανεχθεί, με την διαχρονική μικροκομματική λογική τους, την περιθωριοποίησή της και την αδιαφανή διαχείρισή της".

Πρόσθεσε ακόμα ότι "η Κυβέρνηση Παπανδρέου φέρνει προς διαβούλευση θέσεις για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, πρώτον, χωρίς να έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Δεύτερον, φαίνεται να επιχειρεί τη μεταρρύθμιση αυτή θεσμοθετώντας μια σειρά συλλογικών οργάνων, τα οποία καθιστούν τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών γραφειοκρατική και δυσκίνητη. Τρίτον, καταργεί το εκλογικό σύστημα του 42% οδηγώντας και πάλι σε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες θα γίνονται με ευκαιριακές, και χωρίς καμία προγραμματική σύγκλιση, κομματικές συμμαχίες του δεύτερου γύρου".

"Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση με την προώθηση του «Καποδίστρια ΙΙ», που τώρα τον βαφτίζει «Καλλικράτη», το κράτος ενισχύεται εφόσον καθορίζει πλήρως το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη κατεύθυνση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής", σχολίασε το ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: "Αν ο κ. πρωθυπουργός ζήλεψε τηλεοπτική δόξα τύπου Αννίτας Πάνια και οι υπουργοί του τη δόξα των προσκεκλημένων της, αυτή πράγματι είναι: «πολιτική μεταρρύθμιση». Τώρα, τι τους έφταιξε ο Καλλικράτης και από τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας τον παραδίδουν στη χλεύη νομαρχών, δημάρχων και δημοτών, αυτοί το ξέρουν. Ίσως να φταίει τελικά η «αρχιτεκτονική» του μυαλού τους".

"Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δεν συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα.


ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ


No Internet Connection